Güney Afrika'nın ilk siyahi kadın serbest dalış eğitmeni olan Zandile Ndhlovu, farklı kesimler için okyanusa erişimi mümkün kılmaya çalışan bir aktivist.
Toplumun farklı kesimlerinin okyanusu eğlence, profesyonel ve spor amaçlı kullanmalarına yardımcı olmak için gençleri ve yerel toplulukları okyanusla tanıştıran The Black Mermaid Foundation'ı (Siyah Deniz Kızı Vakfı) kuran Ndhlovu aynı zamanda bir okyanus kaşifi, hikayeci ve film yapımcısı.
Becerilerini, okyanus kirliliği ve yükselen deniz seviyeleri hakkında bilgi edinerek çevrelerinin korunmasına katkıda bulunan yeni bir nesil yetiştirmeyi amaçlayan Okyanus Muhafızları'na yardımcı olmakta kullanan Zandile Ndhlovu "Toplumda değişim yaratmak için yükselen genç seslerin sayısı, iklim krizini düşündüğümde bana umut veriyor" diyor.
Ndhlovu sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Dalışa başladığımda teknede misafir olan tek siyahi kişi ben olduğum için bu bakış açısını, bu normatif durumu değiştirmek istiyordum. Çünkü siyahi insanlar ve deniz hakkındaki anlatı henüz tamamlanmamış olmasına rağmen devam etmekte. Dalışlarda başka hiç kimsenin başına gelmeyecek pek çok şey gelirdi benim başıma; örneğin 'Bütün bu saçlarla dalacak mısın?' diye sorulması gibi.
Bu durum zaten azınlıkta olduğunuz bir siyahi beden olarak oraya ait olmayan kişinin siz olduğunuzu hatırlatmak gibi bir şey oluyor. Dalışa gittiğinizde standarttan daha farklı, kıvrımlı ve bu yüzden size alt vücudunuza uyan daha büyük bir takım elbise veriliyor… Güney Afrika'da, okyanus alanında ağırlıklı olarak hakim olan dil beyazların dili ve çoğunlukla Afrikanca konuşulur ve bu dile hakim olmadığımı açıklamama rağmen bu normatif ve tuhaf beklenti devam ediyordu. Orada kendimi ikinci sınıf bir insan gibi hissederdim. Böylece dışarıdan olduğum bana sürekli hatırlatılmış olurdu. Siyahi olmayı da bu alanda normatif hale getirmeye çalışarak bir anlamda bedensel bir kurtuluş mücadelesi vermeye çalışıyordum. Bir yerde bu da bir özgürlük mücadelesi sayılabilirdi. Bu yüzden bunu hafife almamak gerekir. Bunun gibi farklı yaşam alanlarındaki varoluş mücadelesini sürdürmek önemlidir ve size çizilen duvarları, gelecek nesiller için ortadan kaldırmaya çalışarak özgürleşin ve özgürleştirin…”
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.