Kadın Gücüyle E-atıklardan Değer Yaratmak: Mol-e'nin Hikayesi

Oluşturma Tarihi : 10 Aralık 2024 Salı

“E-atıklar, geleceğin hammaddesi” mottosuyla yola çıkan çevre mühendisi ve kadın girişimci Müge Baltacı, hayata geçirdiği iş fikri Mol-e ile elektronik atık yönetiminde bir yandan kadın vizyoner bakış açısıyla yenilikçi bir çözüm modeli sunarken bir yandan da gelişmiş olan sosyal sorumluluk bilinci ile topluma katkı sağlıyor. Kadın istihdamını ve liderliğini teşvik eden bir yönetim anlayışını benimseyen Baltacı, sürdürülebilirlik vizyonuyla büyüme ve sosyal katılımın öncüsü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Müge Baltacı, çevre ve sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkat çekiyor. Kariyerine çeşitli çevre projeleri ve sosyal sorumluluk girişimlerinde görev alarak başlayan Baltacı’nın girişimcilik hikayesi ise içindeki çevresel sorunlara yenilikçi çözümler geliştirme arzusuyla başlıyor…

Teknoloji ve çevreyi birleştiren fikirler üretmeye odaklanan Baltacı’nın, elektronik atıkların çevresel etkisini ve kaynak kaybını gözlemlemesi, ona “Mol-e” fikrini getirdi. Elektronik atıkların geri dönüşüm oranının düşüklüğünün, değerli hammaddelerin kaybolmasına ve çevrenin zarar görmesine neden olduğunu gözlemleyen Baltacı, bu soruna etkili bir çözüm getirmeyi amaçladı. İşte tam da bu noktada, hem bu sorunu çözmek hem de kurumların bu alanda daha etkin olmasını sağlamak amacıyla Mol-e’yi hayata geçirdi. Bu yolculukta kendisini motive eden tek şey ise bireysel farkındalığı artırmak ve geri dönüşümü daha erişilebilir hale getirmek oldu.

Mol-e’nin isim öyküsü köstebek (mole) kavramından geliyor. Yeraltında derinlemesine çalışarak toprağı dönüştüren ve gizli kalan zenginlikleri ortaya çıkaran bir hayvan olan köstebek, isim konusunda Baltacı’ya ilham oldu. Çünkü Mol-e de tıpkı bir köstebek gibi hareket ederek elektronik atıklarda gizli olan değerli hammaddeleri yeniden kazandırmayı ve çevreye katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu isimle, hem geri dönüşüm sürecinin görünmeyen kahramanı olmaya hem de doğayla uyumlu bir dönüşüm yaratmaya atıfta bulunan Baltacı, “Köstebeğin çalışkan ve sistematik yapısı, Mol-e’nin misyonunu ve yaklaşımını simgeliyor” ifadesini kullanıyor.

Kurumlara elektronik atık yönetimi hizmeti sunan bir platform olarak öne çıkan Mol-e, yalnızca çevresel fayda sağlamayı değil, aynı zamanda farkındalık yaratmayı da öncelik haline getiriyor. Örneğin, Mol-e ATM cihazları geliştirme fikriyle bireylerin geri dönüşüme daha erişilebilir şekilde katkıda bulunmasını sağlamayı hedefliyor. 2024 yılında yerel projelerini genişleterek hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılarla büyüme sağlayan şirket, kısa vadede Türkiye genelinde iş birliklerini artırmayı planlarken, uzun vadede uluslararası arenada çevresel sorunlara küresel bir çözüm sunmayı amaçlıyor. Baltacı, gelecek hedeflerinden bahsederken “AR-GE yatırımlarıyla teknolojimizi daha da geliştirmeyi planlıyoruz” diye de ekliyor.

Kadın liderliğini teşvik ediyor

Kadın girişimci olmanın avantajları kadar zorluklarıyla da karşılaşan Müge Baltacı, zaman zaman cinsiyet temelli önyargılarla mücadele etmek zorunda kaldı.  Ancak bu zorluklar onu yıldırmadı, bilgi birikimi, dayanışma ağları ve kararlılığı sayesinde birçok engeli aşmayı başardı. Baltacı aynı zamanda, kadınların iş hayatında güçlenmesini destekleyen sosyal sorumluluk projeleriyle bu konudaki farkındalığı da artırmayı hedefliyor.

Şirket yönetiminde çeşitliliğe ve kapsayıcılığa öncelik veren Baltacı, yönetim süreçlerinde kadınların aktif rol almasına öncelik tanıyor. Kadın liderliğini teşvik eden Baltacı, yönetim süreçlerinde kadınların aktif rol almasını sağlayarak çeşitliliği ve kapsayıcılığı öncelik haline getirdi. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleriyle kadın istihdamını artırmayı ve çevresel bilinci güçlendirmeyi hedefleyen Baltacı’nın gelecek planları arasında ise daha kapsamlı sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek yer alıyor.

“Kadın girişimciler için daha kapsayıcı bir gelecek”

Kadınların sektöre etkisinin giderek artacağını öngören Baltacı, Türkiye ve dünyada kadın girişimciler için daha kapsayıcı bir ekosistemin oluşacağına inanıyor. Özellikle çevre ve teknoloji alanlarında kadın liderlerin sayısının artmasıyla, yenilikçi çözümlerin daha yaygın hale geleceğini düşünüyor.

Baltacı, genç girişimcilere, “Başarısızlık bir son değil, öğrenmenin başlangıcıdır” diyerek cesur olmalarını ve yenilikçi düşünmelerini öneriyor.

“E-atıklar, geleceğin hammaddesi” mottosuyla hareket ediyor

Baltacı’nın liderliğindeki Mol-e, “E-atıklar, geleceğin hammaddesi” mottosuyla hareket ediyor. Sadece geri dönüşüm oranlarını artırmakla kalmayan platform, çevresel farkındalığı da toplum genelinde yaygınlaştırmayı amaçlıyor. “Çevremizi ve kaynaklarımızı korumak için hepimizin yapabileceği bir şey var” diyen Müge Baltacı, küçük adımların büyük dönüşümlere yol açabileceğine inanıyor ve Mol-e ile bu dönüşümleri gerçekleştirmek adına örnek oluyor.

Müge Baltacı, Mol-e ile çevresel sorunlara yenilikçi çözümler geliştirerek topluma katkı sağlarken geleceğin daha yaşanabilir olması için ilham veriyor. Kadın istihdamını ve kadın liderliğini teşvik eden Baltacı, sürdürülebilir bir gelecek için topluma liderlik ediyor.


0/(0)
10 Aralık 2024 Salı
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.