28 yıldır akaryakıt dağıtım sektöründe, perakende satışlar, ticari ve endüstriyel satışlar, depolama ve uluslararası ürün ticareti konularının yanı sıra iştirakleri ile madeni yağlar ve jet yakıtı alanlarında faaliyet gösteren OPET, kadın istihdamına yönelik “Kadın Gücü” projesini geliştirdi.
Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’ın, Türkiye’nin en değerli ve en güçlü markaları 2020 raporuna göre, 570 milyon dolarlık marka değeriyle Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün en değerli ve en güçlü markası olan Opet, “Kadın Gücü” isimli kadın istihdamına yönelik projesiyle beğeni toplamaya devam ediyor.
Temiz Tuvalet Kampanyası ile başlayan ve ciddi bir sosyal etki yaratan sosyal sorumluluk serüvenine Yeşil Yol, Örnek Köy, Tarihe Saygı, Trafik Dedektifleri ve son olarak da Kadın Gücü projesiyle devam ediyor. 2018 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde başlatılan OPET Kadın Gücü Projesi ile Türkiye’de 1700’ü aşkın akaryakıt istasyonunda, mesleki cinsiyeti ortadan kaldırarak kadın çalışan sayısının artırılmasını hedefleniyor.
Opet, toplumsal algıyı değiştirmek ve çalışma hayatında kadınlara fırsat eşitliği sunmak amacıyla başlattığı Kadın Gücü projesi ile kadın güçlü olursa toplumun güçlü olacağına, kadınların hayatın her alanında aktif olmaları durumunda ülke kalkınmasının daha da hızlanacağına olan inancı gözler önüne seriyor. Kadınların, kalıplaşmış önyargıların aksine her meslekte var olabileceğini ve erkek egemen bir alanda fırsat verildiğinde başarıyla yer alabileceğini göstermeyi amaçlayan Opet’in Kadın Gücü projesi aynı zamanda ekonomik bir kalkınma hareketi olma özelliği de taşıyor.
Proje kapsamında her akaryakıt istasyonunda en az iki kadın çalışan olması amaçlanıyor. Akaryakıt ve market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda kadınlara çalışma olanağı sunan Opet, ayrıca işe alım süreçlerinde Opet bayilerinin İŞKUR istihdam teşviklerinden faydalanmasını sağlayarak özel eğitim ve mesleki gelişim programları oluşturuyor.
Projeye başlamadan önce istasyonlarda 1541 kadın çalışan varken bu rakam şu anda 2506’ya çıkmış durumda. Özellikle ön sahada akaryakıt satış yetkilisi olarak pompada görev yapan kadın sayısı 27 iken şimdi 661’e, marketteki satış yetkilisi kadınların sayısı ise 576’dan 897’ye ulaştı. Şu anda 81 ilin 63’ündeki Opet’lerde kadın akaryakıt satış yetkilisi bulunuyor. İçinde bulunulan pandemi sürecine rağmen Kadın Gücü projesinin ilk gününden bugüne kadın çalışan sayısında yüzde 56’lık bir artış sağlanmış durumda.
Bayilerinin yüzde 99’u erkek olan Opet, projeye, ön sahada, pompada ancak bir erkek görev yapar algısını kırmakla başladı. İstasyonlarda kadın çalışanlar için esnek çalışma saatleri sunulurken gece vardiyasında yer almamaları, ulaşım, yemek ve özellikle sahada soğuk hava şartlarında rahat etmelerini sağlayacak özel kıyafetler ve teçhizatlar hazırlandı. Ayrıca bayilerin hizmet kalitesini ölçümleyen ‘Bravo’ ismini taşıyan online bir platform oluşturuldu. İstasyonlardaki kadın istihdamı bu ölçümleme sistemi kapsamına alındı.
Opet, işe alım sürecini İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları, Özel İstihdam Bürosu – GI Grup, online işe alım portalları ve bayilerin işbirliği ile yürütüyor. Bu işbirlikler ile istihdam edilen kadın sayısı her geçen gün artış gösteriyor. İstasyonlarda çalışmaya başlayan kadınların çoğalmasıyla birlikte verimliliğin ve hizmet kalitesinin daha da arttığı görülürken, bugüne kadar erkek işi olarak bilinen akaryakıt satış yetkilisi, istasyon yöneticisi gibi pozisyonlarda kadınların başarıyla çalıştığı gözlemleniyor.
Kadın Güçleri; bakış açıları, güler yüzleri ve disiplinli yaklaşımlarıyla işlerini severek yapıyor, sahipleniyor ve fark yaratıyorlar. Proje başlangıcında kadın çalışanların varlığını yadırgayan erkek müşteriler, sonrasında durumu benimseyerek onlardan hizmet almayı tercih eder hale gelirken, kadın müşteriler hemcinslerini istasyonlarda görmekten büyük mutluluk ve gurur durduklarını belirtiyor.
Genel merkezinde kadın çalışan oranı yüzde 40’larda olan ve yönetim kurulunda da iki kadın üyesi bulunan Opet, henüz çok genç olmasına rağmen Kadın Gücü projesiyle Koç Topluluğu, Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED), Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi, Enerji Gazetecileri Derneği gibi bazı kurumların ödüllerinin sahibi oldu. Sektöründe Global Reporting Initiative (GRI) standartlarında “Sürdürülebilirlik Raporu” yayınlayan ilk şirket olan Opet, son olarak da, 11.Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi – Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Değer Katan Şirket Ödülleri’nde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ilkesine göre Kadın Gücü Projesi Başarı (Platin) Ödülüne layık görüldü.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.