Enerji sektöründe eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık odağıyla faaliyetlerini sürdüren Tüpraş, bu alandaki performansıyla Bloomberg’in 2022 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (Global Equality Index-GEI) girdi.
Türkiye’nin önde gelen enerji şirketi Tüpraş, sorumluluk bilinciyle gerçekleştirdiği, toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarıyla global ölçekte önemli bir başarıya imza attı. Hayata geçirdiği farkındalık çalışmalarıyla küresel platformda en kapsamlı toplumsal cinsiyet eşitliği araştırmalarından biri olan Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yerini aldı. Tüpraş’ın endekse katılımı, kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik kültürünün yaygınlaştırılması yönündeki uzun vadeli çalışmalarına da önemli katkılar sağlayacak.
Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi kapsamında raporlama yapan halka açık şirketler; kadın liderliği ve yetenek havuzundaki kadın oranı ücret eşitliği, kapsayıcılık kültürü, cinsel tacizle mücadele politikaları ve kadın dostu marka kimliği olmak üzere beş alanda değerlendiriliyor. Bu alanlardaki performans ve şeffaflıkları çerçevesinde belli bir skorun üstünde not alan şirketler endekse dahil olabiliyor. 11 sektörün bulunduğu endekste 45 ülke ve bölgeden küresel düzeyde 418 şirket yer alırken, Türkiye’den toplam 7 şirket bulunuyor.
“‘Eşitlik için enerjimiz bitmez’ diyerek enerji sektöründe kapsayıcı bir iş kültürü oluşturmak için çalışıyoruz”
Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki örnek çalışmalarıyla “Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi”nde yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Endekste yer almalarının; şirketin kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik kültürünün yaygınlaştırılmasına önemli katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Yelmenoğlu, eşit fırsatlarla çeşitliliği barındıran kapsayıcı bir işyeri yaratma çalışmalarının, sürdürülebilirlik gündemlerinin önemli bir hedefi olduğunu ifade etti. Tüpraş’ta yaş, cinsiyet, etnik köken, din, engellilik, eğitim ve ulusal köken açısından hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm şirket çalışanlarının eşit fırsatlara sahip olmasının en önemli öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Yelmenoğlu, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarının devreye alınmasına, tüm kademelerde kadın-erkek istihdam oranında eşitliğin sağlanmasına, kadın çalışan istihdamının ve kadınlara yönelik gelişim olanaklarının artırılmasına odaklandıklarını dile getirdi. Tüpraş olarak, hiçbir işin cinsiyeti olmadığını, işlerin ancak uzmanı olabileceğini iyi bildiklerini belirten Yelmenoğlu, her bireyi eşsiz ve farklı kılan özelliklerin bir araya gelerek oluşturduğu zenginliğin, Tüpraş’ı geleceğe taşıyacak en büyük güçlerden biri olduğuna inandıklarını da sözlerine ekledi. Yelmenoğlu; “Bu inançla, çalışmalarımızı ‘Eşitlik için Enerjimiz Bitmez’ diyerek sürdürecek, bugünün ve geleceğin enerjisini kadın erkek çalışma arkadaşlarımızla birlikte üretmeye devam edeceğiz” dedi.
Tüpraş’ın 2017 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri imzacısı olarak, parçası olduğu Koç Holding’in toplumsal cinsiyet eşitliği alanında rehber niteliği taşıyan öncü çalışmaları doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi sürdürdüğünü belirten Yelmenoğlu, 2021 yılında Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Komitesini kurarak 2015 yılından bu yana atılan somut adımları daha da sağlamlaştırdıklarının altını çizdi. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusunu Tüpraş’ta yaşayan bir kültüre dönüştürmek adına, politikalarını yıl içinde hayata geçirerek, aksiyonlarını komitenin yakın takibine alacaklarını söyleyen Yelmenoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Politikalarımız doğrultusunda Tüpraş içinde dil, ifade ve akıl kullanımına yönelik davranış değişikliğini sağlamak adına farkındalık eğitimleriyle komite çalışmalarımızı başlatmayı hedefliyoruz. Bu yayılımı kolektif bir şekilde yürütmek amacıyla gönüllü uygulama elçileri de belirlenecek.”
“İstihdam edeceğimiz her iki çalışandan biri kadın olacak”
Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik ve sosyokültürel gelişim için kadın ve erkeğin iş hayatında ve toplumda eşit katılımının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu hedef doğrultusunda işe alımda kadın erkek oran eşitliğini sağlamak adına daha güçlü adımlar atacaklarını dile getirdi. Tüpraş’ın kısa bir süre önce duyurduğu amaç odaklı 2050 Stratejik Dönüşüm Planı kapsamındaki hedef çalışmalarında da yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı faaliyetleriyle değer yaratmaya devam edeceklerine de değinen Yelmenoğlu, bugün toplam çalışan sayısının yüzde 10’u kadınlardan oluşurken, ofislerde bu oranın yüzde 30’u bulduğunu ifade etti.
Yönetim kurulundaki kadın temsil oranının yüzde 16,6 seviyesinde olduğunu belirten Yelmenoğlu, 2025 yılında yönetim kurulunda kadın temsil oranı hedefinin ise yüzde 25 olduğunu dile getirdi. Ar-Ge bölümünün yüzde 63’ünün kadınlardan oluştuğunu açıklayan Yelmenoğlu, yönetim kademelerinde kadın çalışan oranının yüzde 26 seviyesinde olduğunu belirtti. Yetenek havuzunun yüzde 52’sini kadın çalışanların oluşturduğunu da açıklayan Yelmenoğlu, bu rakamı yüzde 50’nin altına düşürmeme hedefiyle faaliyetlere devam edildiğini ve önümüzdeki dönemde istihdam edilecek her iki çalışandan birinin kadın olacağını ifade etti. İbrahim Yelmenoğlu; “Kısa vadede ise ilk önceliğimiz, her seviyede ve görevde kadın çalışanlarımızın ve liderlerimizin sayısını artırmak. Üst yönetimde kadınları daha fazla görmeyi ve bu doğrultuda da gerekli teşvikleri sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Vardiyalı kadın saha çalışanlarımızın sayısını artıracağız”
Rafinaj sektöründe öncü bir uygulama olarak, üretim sahalarında vardiyalı kadın teknisyen ve operatörleri istihdam ettiklerini vurgulayan Yelmenoğlu, “Üç yıl önce ilk kez Batman’da olmak üzere; İzmit, Kırıkkale ve İzmir rafineri sahalarımızda kadın operatör ve teknisyenler aramıza katıldılar. Bugüne kadar kadın mühendislerimiz hep vardı ancak sahada vardiyalı kadın çalışanlarımızın işe başlaması, hem sektörümüz hem de şirketimiz adına öncü ve örnek bir uygulama oldu. Üretim sahasında görevli, vardiyalı kadın saha çalışanlarımızın sayısını artırmayı, projemizin kapsamını daha da genişletmeyi, ustabaşılık gibi kıdemli saha pozisyonlarında da orta vadede kadın çalışanlarımızın olmasını amaçlıyoruz” dedi.
“Kadınların hayatın her alanında güçlenmesinde farkındalık yaratmak için tüm enerjimizle çalışmaya devam ediyoruz.”
İbrahim Yelmenoğlu, iş yerinde eşitlik ve kapsayıcılık prensibiyle hareket ederken, 2018 yılında kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanında yer alması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, HeForShe Hareketi ve Fenerbahçe Spor Kulübü ile küresel iş birliğine imza attıklarını da hatırlattı. Yelmenoğlu, “Bu kapsamda2021 yılında spor kurumlarının toplumsal cinsiyete duyarlı uygulamaları hayata geçirebilmeleri, kadın ve kız çocuklarının sporla ve sporda güçlenmelerine destek olmaları için bir yol haritası niteliğindeki “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Kurum Rehberi’ni de yayınladık” dedi.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.