Koçfinans, Koç Holding Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Taahhütleri kapsamında sivil toplum kuruluşları ve Anadolu üniversiteleri ile gerçekleştirdiği iş birliği ile önemli bir farkındalık projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, geleceğin kadın mühendislerinin gelişimine, ‘Koçfinans Turuncu Kanatlar İyilik Hareketi’ çatısı altında konumlanan Mentorluk ve Burs Programı ile katkı sağlayacak.
Koçfinans, Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliği doğrultusunda, teknoloji ve inovasyon alanında açıkladığı toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütleri kapsamında önemli bir çalışmaya devam ediyor. Bu çalışma kapsamında teknoloji alanında kadın çalışan sayısını artırmak için Anadolu üniversitelerinin Mühendislik ve Fen Fakülteleri’nde öğrenim gören, teknoloji ve inovasyon alanında çalışmak isteyen genç kızların yolunu açmak, onları profesyonel hayata donanımlı bir şekilde hazırlamak için ‘Mentorluk Programı’nı hayata geçirdi. Bunun yanında taahhütlerin ana aksiyonlarından biri olarak Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Mühendislik ve Fen Fakülteleri’nde öğrenim gören genç kızları teknoloji sektöründe çalışmaya teşvik etmek için burs desteği de veriliyor.
2022 Aralık ayında başlayan Mentorluk Programı kapsamında; ilk olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Mühendislik ve Fen Fakülteleri’nde eğitim gören, başarılı ve kariyer gelişimine açık 33 öğrenci, Koçfinans takımının oluşturduğu 11 kişilik mentorluk ekibinden 1 akademik yıl boyunca mentorluk desteği alacak. Program öncesinde menteelerin, mentorluk kavramını derinlemesine kavrayarak maksimum fayda edinmeleri amacıyla Digitallica tarafından hazırlanan mentor/mentee eğitimleri ile hem mentorların hem de menteelerin bilinçli bir şekilde programdan verim alması amaçlandı. Programa katılan öğrenciler Koçfinans’ın BT ve Ar-Ge takımlarında kısa ve uzun dönem staj, uzaktan yarı zamanlı çalışma imkânı ve Koçfinans bünyesinde istihdam edilmek üzere değerlendirme şansı yakalayacak.
Konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2022 Mart ayında grup şirketlerinin katılımı ile gerçekleştirdikleri basın toplantısında ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ anlayışlarını duyurduklarını belirten Koçfinans Genel Müdürü Y. Pınar Kitapçı; bunun hemen akabinde Koçfinans olarak hızlı bir şekilde kendi odak alanlarına yoğunlaşıp ve farklı modüllere sahip projeler tasarladıklarını ifade etti. Bu projeleri de daha önce çalışanlarının duyarlılığından beslenerek yarattıkları ‘Koçfinans Turuncu Kanatlar İyilik Hareketi’ çatısı altında konumlandırdıklarını da aktaran Kitapçı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Projelerin tasarlanmasından, koordine edilmesine kadar vizyonumuzu paylaşan tüm paydaşlarımız ve çalışanlarımız süreçlerde aktif rol oynadı. Mentorluk Programı’nın çalışanlarımızın tamamında büyük bir heyecan yarattığını belirtmek isterim. Geleceği parlak 33 genç kızla çıktığımız bu yolculuğu, önümüzdeki 5 yılda katlayarak büyütmek istiyoruz. Mentorluk programımızda gençler kendini Koçfinans takımının bir parçası olarak hissedecek, çevik çalışma prensibimizin her noktasını deneyimleyecek ve donanım kazanacak. Programdan mezun olan gençler iş hayatına bir adım önde, nitelikli ve yazılım yetkinlikleri, veri analitiği Ar-Ge konularında deneyim kazanmış bireyler olarak adım atacak. Önümüzdeki yıllarda Turuncu Kanatlar projemizin içeriğine farklı modüller ekleyerek daha fazla üniversiteli genç kıza ulaşmayı planlıyoruz.”
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.