AÇEV, eşit bir toplum için kadın güçlenmesine odaklanan misyonuyla yeni bir projeye daha imza attı. “Hayat Dolu Buluşmalar” eğitimini ücretsiz bir dijital platforma dönüştürdü.
AÇEV, uzun yıllardır, eğitim hayatından erken ayrılmış, okuryazarlık becerisi açısından gelişime ihtiyaç duyan, istihdamda yer almayan kadınlara yönelik çalışmalar yürütüyor. AÇEV’in bu alanda geliştirdiği ve 2016 yılından beri faaliyet gösteren ‘ne işte ne okulda’ (NEET) aracılığıyla genç kadınlara yönelik uyguladığı yüz yüze Hayat Dolu Buluşmalargüçlenme eğitimi ile şimdiye kadar 12 bin genç kadınaulaşıldı. Eğitime katılan kadınlardan çoğu ya iş hayatına atıldı ya da eğitimlerine devam etti.
AÇEV’in sosyal girişimi Eşitliğe Değer ise kadınların eğitime erişim araçlarını geliştirmeyi, teknolojiyi kendini geliştirme amacıyla kullanma davranışını artırmayı amaçlıyor. Böylelikle daha fazla kadına ulaşabilmek hedefleniyor. Bu doğrultuda Prof. Dr. Aydın Y. Durgunoğlu danışmanlığındaHayat Dolu Buluşmalar eğitimi, kadınların istedikleri zaman istedikleri yerde erişebilecekleri ücretsiz bir dijital platforma dönüştü. Hayat Dolu Buluşmalar E-Öğrenme Platformu, www.hayatdolubulusmalar.orgadresinden eşirime açıldı. Platformun online tanıtım etkinliği ise 19 Eylül’de gerçekleşti.
Kadınlar İçin İlk Dijital Eğitim Programı
Online tanıtım etkinliğinin açılışını gerçekleştiren AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, AÇEV’in ilk defa kadın güçlenmesine yönelik bir eğitim programını dijitale taşıdığını vurgulayarak sözlerine başladı. AÇEV’in kuruluşunun ilk yıllarından itibaren eğitim hayatından erken ayrılmış, okuryazarlık becerisi gelişime ihtiyaç duyan, istihdamda yer almayan kadınlara yönelik eğitim programları geliştirip uyguladığını belirten Başyurt, 2016 yılından bu yana ne işte ne okulda olan kadınlar için Hayat Dolu Buluşmalar programını hayata geçirdiklerini dile getirdi. Başyurt, şimdi de AÇEV’in, Eşitliğe Değer olarak Sayın Prof. Dr. Aydın Yücesan Durgunoğlu danışmanlığında Hayat Dolu Buluşmalar eğitimini dijitale taşıyarak bu eğitimi, kadınların istedikleri zaman istedikleri yerde erişebilecekleri ücretsiz bir e-öğrenme platformu olarak sunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Eğitimle güçlenen her kadının, eşit bir toplum inşa etme yolunda daha parlak bir geleceğe adım attığına inandıklarının altını çizen Başyurt, Hayat Dolu Buluşmalar E-Öğrenme Platformunun kadınların kendilerini geliştirmeleri, becerilerini artırmaları ve hayallerine bir adım daha yaklaşmaları için büyük bir fırsat sunacağına emin olduklarını vurguladı. Başyurt sözlerini sonlandırırken, platformun duyurulması için destek çağrısında da bulundu; “Ne kadar fazla kadının bu ücretsiz eğitimden haberdar olmasını sağlayabilirsek kadınların güçlendiği eşit bir toplum hayalimize o kadar yaklaşmış olacağız” dedi.
Gökyüzünün Yarısını da Kadınlar Tutar
Kadın güçlenmesi ve teknoloji konuları hakkında açıklama yapan Prof. Dr.Aydın Yücesan Durgunoğlu da, dünyanın bilgi ekonomisi çağını yaşadığına dikkat çekti. Bütün toplumun özellikle de kadınların güçlenmesinin çok kıymetli olduğuna vurgu yaptığı konuşması sırasında bir Çin atasözüne değinen Yücesan Durgunoğlu, “Gökyüzünün yarısını da kadınlar tutar” ifadesini kullandı. Bir toplumun sadece yarısının zihinsel gücünü geliştirip diğer yarısının ise geri bırakılamayacağını belirten Yücesan Durgunoğlu, “Hayat Dolu Buluşmalar” eğitimine katılan kadınların, aileyi ve gelecek nesilleri olumlu yönde etkilediğini dile getirdi. Kadınların çocuklarıyla daha iyi iletişim kurduğunu, kızlarının okumasını desteklediğini, kendi eğitimlerine devam etmek veya iş bulmak için adım attıklarını gözlemlediklerini ifade etti.
“Her Kadının Kendinden Bir Şeyler Bulabileceğine İnanıyorum”
AÇEV Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk, 2023 yılı verilerine göreTürkiye’de en fazla ortaokul mezunu 5 milyon kadının olduğunu belirtti. Hayat Dolu Buluşmalar E-Öğrenme Platformu sayesinde 18-29 yaş arasında işe ve okula gidemeyen 3,5 milyon genç kadına ulaşmayı hedeflediklerini duyurdu. Cantürk,ücretsiz olarak erişime açılanplatformun içeriğini de detaylıca anlattı:
“Amacımız, yüz yüze eğitimlere çeşitli sorumlulukları nedeniyle katılamayan ancak internete erişimi olan tüm kadınların bu değerli eğitimden faydalanmasını sağlamak. Platformu her kadının rahatlıkla kayıt yapabileceği şekilde tasarladık. Platformumuz, tüm kadınların kendilerine uygun yer ve zamanda tamamlayabilecekleri bir güçlenme eğitimi olarak hazırlandı.” dedi. 11 bölümlük eğitimin sonunda online sertifika verildiğini belirten Cantürk, eğitim içeriklerinin eğlenceli ve renkli olmasına da dikkat ettiklerini vurguladı. Cantürk konuşmasını sonlandırırken, her kadının kendinden bir şeyler bulabileceğine inandığını söyledi.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.