Enerjisa Enerji, Adana Karataş Belediyesi ve Karataş Su Ürünleri Kooperatifi ile yaptığı işbirliğiyle hayata geçirdiği “Sürdürülebilir Balıkçılığa Destek Projesi”nin birinci yılında bölge halkıyla bir araya geldi. Proje kapsamında, denizel kirliliğin önlenmesi ve sürdürülebilir balıkçılık teşvik edilirken, bölgede yaşayan kadınların ekonomik gücünü artırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak hedefleniyor.
‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ mottosuyla çalışmalarını yürüten Enerjisa Enerji, bu kapsamda gerçekleştirdiği Sürdürülebilir Balıkçılığa Destek Projesi’ni Adana Karataş’ta hayata geçirmişti. Karataş Belediyesi ve Karataş Su Ürünleri Kooperatifi ile iş birliği yapan Enerjisa Enerji, bölge halkının yüzde 60’ının balıkçılık sektöründen geçimini sağladığı ilçede hayata geçirdiği çevre ve insan odaklı projenin ilk yılını tamamladı.
Halkın ana geçim kaynağının balıkçılık olduğu ve Akdeniz’in en geniş balıkçılık filosuna sahip olan Karataş, denizel kirlilik ve plastik atıkların çevresel bir tehlike yaratması sebebiyle proje bölgesi olarak seçilmişti. Bölgede riske giren balıkçılığı sürdürülebilir hale getirmek, yerel kalkınmanın desteklenmesi ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için yatırımlar planlandı.
Bölgedeki Kadınların Ekonomiye Katılımı Sağlanıyor
Proje kapsamında balıkçılar kullanılamaz hale gelen balık ağlarını, Karataş Limanı’nda bulunan Atık Toplama ve Geri Kazanım Merkezi’ne getirerek Belediye’ye teslim ediyorlar. Bu sayede hayalet ağların ve plastik atıkların denize bırakılması önlenirken balıkçılara da gelir oluşturması planlanıyor. Aynı zamanda projeyle, Karataş Belediyesi tarafından limandaki merkezde toplanarak ayrıştırılan ve hammadde olarak kazandırılan balık ağlarının, kadınların elinde ileri dönüşümü gerçekleştiriliyor.
Enerjisa Enerji’nin bölgedeki kadınlara verdiği renk, tasarım, markalama alanlarındaki eğitimlerle kadınlar, ürettikleri ileri dönüşüm ürünleriyle gelir elde etme fırsatı yakalıyorlar. Atık kot kumaşlardan ve atık ağlardan sıfır atık çanta üretimi gibi çıktıları olan bu proje sayesinde kadınlara yeni bir gelir modeli imkânı sunuluyor. Ayrıca bölgede düzenlenen ağ örme atölyeleri ile daha fazla kadın balıkçılık ekosistemine dahil oluyor. Hayata geçirilen ağ tamiri uygulamalarıyla yeniden kullanım teşvik edilerek bölgede daha az atık hareketine geçiş başlatılıyor. Kadınlara verilen eğitimlerle de desteklenecek şekilde çeşitli atölyelerle finansal eşitsizlik ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği karşısında anlamlı bir adım atılıyor.
Öte yandan şimdiye kadar tesise plastik atık ve ağ getirilmesinde gözlemlenen artışla 9 ayda 15 tondan fazla balık ağı toplandığı bildirildi.
Bölgedeki Kadınlara Ergonomik Üretim İmkanı Sunuluyor
Projenin birinci yılında bir araya gelen paydaşlar, Karataş Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin katkılarıyla geliştirilen ve tescillenen ergonomik ağ örme standı prototipini, bölgedeki kadınlara tanıttı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen ve dünyada tek olan taşınabilir ağ örme standı, kadınların ağ örme işini daha ergonomik ve verimli bir şekilde yapmalarını sağlıyor. Enerjisa Enerji tarafından finanse edilen bu inovatif ürün, kadınların vücut sağlığını koruyarak işlerini yapmalarını kolaylaştıracak özelliklere sahip, bel, boyun ve göz sağlığı sorunlarının önüne geçerken, gelecekte kadın kooperatifinin kullanımı için geniş çaplı üretime geçilme potansiyeline sahip.
“Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında büyük bir adım”
Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, projenin ulusal ölçekte duyurulmasının, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında büyük bir adım olduğunu vurguladı. Taşçıoğlu, “Karataş projesinde bir yılı geride bırakırken, Karataş Belediyesi ile el ele vererek tüm hedeflerimizi başarıyla gerçekleştirdik ve sürdürülebilir bir model oluşturduk. Enerjisa Enerji olarak, enerji verimliliği eğitimleriyle yerel halkın çevre bilincini artırmaya ve toplumsal katkılar sağlamaya devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu. Taşçıoğlu, kadınların güçlenmesi, denizel kirliliğin azalması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla gerçekleştirdikleri bu proje ile bölgedeki toplumsal yapıya uzun vadede kalıcı katkılar sunmayı hedeflediklerini duyurdu.
Karataş limanında kurdukları atık toplama ve geri kazanım merkezleriyle denizlerdeki hayalet ağları toplayarak ileri dönüşüme kazandırarak çevre dostu bir ekonomi modeli oluşturduklarını belirten Taşçıoğlu: “Projemizle, denizel kirliliğin önlenmesi ve sürdürülebilir balıkçılığı teşvik ederken, özellikle iklim değişikliğinden en fazla etkilenen kadınların ekonomik gücünü artırmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı hedeflemiştik. Karataş’taki başarı hikayemizi şimdi ulusal çapta paylaşmayı amaçlıyoruz. Enerjisa Enerji olarak daha iyi bir gelecek için doğaya ve topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirirken, bu yolda güçlerimizi birleştirdiğimiz proje ortaklarımıza da teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.
“Kadın balıkçılarımıza yönelik çeşitli girişimler gerçekleştirdik”
‘Sürdürülebilir Balıkçılığa Destek’ projesinin ilk yılını geride bırakmanın gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirten Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, “Bu projenin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan çalışmalar kapsamında, kadınların balıkçılıktaki varlığı ve desteklenmelerinin önemini benimseyerek, kadın balıkçılarımıza yönelik çeşitli girişimler gerçekleştirdik. Bu kapsamda geleneksel kıyı balıkçılığının temelinde yer alan ve balıkçının kullandığı ağları işleyen kadınların, bu faaliyetteki rollerini iyileştirmek üzere harekete geçtik. Bu sektördeki kadınlar için ortaya çıkan sorunları değerlendirerek işin geliştirilmesi ve kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleğin yeniden canlandırılmasını hedefledik.” ifadelerini kullandı.
Karataş, yapılan çalışmalar doğrultusunda yeni ergonomik masaların tasarımını tamamlayarak kadınları bir çatı altında buluşturacak Magarsus Kadın Kooperatifi’ni de hayata geçirdiklerini duyurdu. Karataş sözlerinin devamında, “İnanıyoruz ki başlattığımız bu iş birliği ve çalışmaları beraber daha da ileriye taşıyarak, kadınların ve balıkçıların sürdürülebilirlik prensibi ile mesleklerini devam ettirebilmelerine olanak sağlayacak alt yapıyı el birliği ile kurarak geliştireceğiz.” şeklinde konuştu. Karataş sözlerini tamamlarken, projeyi birlikte yürüttükleri Enerjisa Enerji ailesine ve Karataş Su Ürünleri Kooperatifi temsilcilerine teşekkürlerini iletti.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.