Kadınlar, Nükleer Endüstride de Liderliklerini Ortaya Koyuyor

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 22 Temmuz 2024 Pazartesi

ASO ve Nükleer Sanayi Derneği tarafından düzenlenen ‘10. Nükleer Santraller Zirvesi’nin‘ Nükleer Endüstrisinde Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Gelişiminde Kadın Liderliği’ başlıklı oturumunda Rus, Türk ve Mısırlı temsilciler söz aldı. Oturumda nükleer endüstrisindeki kadınların desteklenmesine yönelik programlar ve profesyonel gelişim fırsatları ele alındı.

Rusya ve Türkiye'nin nükleer endüstrilerinin kadın topluluklarının desteği ile Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından ‘10. Nükleer Santraller Zirvesi' düzenlendi. ‘Nükleer Endüstrisinde Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Gelişiminde Kadın Liderliği’ konulu uluslararası bir oturumun da gerçekleştiği zirvede; küresel nükleer enerji sanayisinin sürdürülebilir gelişimi için kadın profesyonelleri güçlendirmenin önemi de gündeme geldi.

Gül Göktepe

Rusya Nükleer Kadınlar Derneği'nin Türkiye Büyükelçisi Sona Valieva tarafından yönetilen ‘Nükleer Endüstrisinde Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Gelişiminde Kadın Liderliği’ oturumunda Rosatom Devlet Atom Enerjisi Kurumu İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tatyana Terentyeva yer aldı. Oturum konuşmacıları arasında ayrıca Eurasian Kadınlar Forumu Konseyi Başkanı ve Federal Konsey Komitesi'nin Federal Yapı, Bölgesel Politika, Yerel Yönetim ve Kuzey İşleri İlk Yardımcısı olan Galina Karelova, Nükleer Endüstrisinde Kadınlar Derneği ‘Kadın Girişimlerinin Desteklenmesi ve Geliştirilmesi Vakfı’ Kurucu Ortağı Alexandra Ryabykh de hazır bulundu. NUTEK Enerji Danışmanlık, Teknoloji ve Sanayi A.Ş. Müdürü ve WiN Türkiye Başkanı B. Gül Göktepe, WiN Afrika Başkanı ve Mısır Atom Enerjisi Kurumu Profesörü Soheir Korraa ile Türk Radyasyondan Korunma Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Öner’in de konuşmacı olduğu oturumda nükleer endüstride kadın profesyonellerin güçlendirilmesi konuşuldu.

Oturumda; son dönemlerde kadınların üretim süreçlerinde yaratıcı düşünme, yeni fikirler ve yaklaşımlar getirdiğini ifade eden Rosatom Devlet Atom Enerjisi Kurumu İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tatyana Terentyeva, Rosatom'un çalışanlarının yüzde 33'ünün kadın olduğunu ve birçoğunun lider pozisyonlarda çalıştığını anımsattı. Terentyeva “Üst düzey yöneticilerin yüzde 20'si ve orta düzey yöneticilerin yüzde 24'ü kadınlardan oluşmaktadır.

Bilim bölümündeki kuruluşlarda kadınların oranı yüzde 35'tir. Rosatom'un desteğiyle 24-28 Haziran tarihleri arasında Obninsk'te MEPhI IATE'de düzenlenen Obninsk Tech Yaz Okulu'na 40 ülkeden 100'den fazla uluslararası öğrenci katıldı ve bu öğrencilerin önemli bir kısmı da kadındı” diyerek, iş yaşamında kadına verilen öneme işaret etti.

alexandra ryabykh

Kadınlar sanayinin her alanında yer alıyor

“Rusya’da yüksek teknoloji endüstrilerinde kadınların varlığı son yıllarda hızla arttı. Özellikle, elektrik enerjisi endüstrisinde kadınların oranı bugün yüzde 58'dir. Senatörün görüşüne göre bu büyük ölçüde Ulusal Kadın Eylem Stratejisi'nin uygulanması ve Eurasian Kadınlar Forumu Konseyi'nin faaliyetleri sonucunda gerçekleşti.

Bugün konsey, ekonomi alanında kadın liderlerin fırsatlarını genişletmek için ‘Yüksek Teknoloji Endüstrilerinde Kadınlar: Yeni Fırsatlar, Hafif Sanayide Kadınlar, Madencilik Endüstrilerinde Kadınlar, İlaç Endüstrilerinde Kadınlar’ gibi projeler üzerinde çalışmaktadır” ifadesini kullanan Galina Karelova da kadının sanayideki güçlü varlığına dikkat çekti.

Deniz Öner

Alexandra Ryabykh da oturumdaki konuşmasında farklı ülkelerden kadınlar arasında profesyonel diyaloğun önemini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de, tıpkı Rusya'da olduğu gibi, bilimsel ve teknik alanları seçen kadınların sayısı artıyor ve bu yüksek teknoloji şirketlerinin gelişimi bağlamında işgücü piyasasında talep görüyor. Geçen yıl, profesyonel toplulukların temsilcilerini, akademisyenleri ve teknik üniversite öğrencilerini bir araya getiren ilk uluslararası forumu birlikte düzenledik.

Kadın topluluklarımızın iş birliği, Akkuyu NGS'nin inşası gibi kilit Rus-Türk projelerinin uygulanması çerçevesinde diyaloğun gelişimine katkıda bulunuyor. Ortak girişimler, nükleer endüstrisinde çalışan kadınların profesyonel gelişimi için deneyim alışverişine olanak tanıyor ve yüksek teknoloji endüstrilerinde kadınların katılımını teşvik etmek için yeni araçlar sunuyor.”

Türkiye’de nükleer endüstrisi kadın topluluğunda 194 üye var

Nükleer endüstrisi kadın topluluğunda Türkiye’de 194 üye olduğunu belirten Gül Göktepe de misyonlarının nükleer enerji gelişimi hakkında kamuoyunda tartışması yapmak olduğunu söyledi. “Kadınlar bugün kamuoyu liderleri... Güvenlik konularında en büyük farkındalığa sahipler ve bu nedenle nükleer enerjiyi kadınların aracılığıyla teşvik etmek önemli…

Potansiyel risklerin analizini yapıyoruz ve iletişimlerimizde bu temele dayanıyoruz. Akkuyu'daki misyonumuz, ülkelerimiz arasındaki iş birliğine dayalı olarak bu büyük kompleks projenin güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapmak" diyen Göktepe, kadınların her alanda görev alabileceğini ifade etti.


0/(0)
22 Temmuz 2024 Pazartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler