“BİZBİZE” TOPLUMDAKİ REGL TABULARINI YIKIYOR

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 27 Eylül 2024 Cuma

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü'nde öğrenimini sürdüren Serra Barlas, genç kızların regl konusunda doğru bilgilendirilmesi amacıyla tasarladığı BizBize adlı kutu oyunuyla bir farkındalığa imza attı. Barlas, genç kızlık döneminde toplumda regl konusunda yer edinen tabuları yıkarak, genç kızların bu süreci en doğru şekilde yönetebilmelerini hedefliyor.
Serra_Barlas  iç fotoGenç Kızların Regl Tabularını Aşabilmesini Amaçlıyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Serra Barlas, mezuniyet projesi kapsamında BizBize adlı kutu oyununu tasarladı. Endüstriyel Tasarım Bölümü'nde okuyan Barlas, tasarladığı kutu oyunuyla genç kızların regl dönemiyle ilgili doğru bilgilere ulaşmasını amaçlıyor. Barlas, toplumda regl konusunda yer edinen tüm tabuları yıkarak, genç kızların bu süreci en doğru şekilde yönetebilmelerini hedefliyor.

Barlas, bu oyunu tasarlarken regl sürecini sadece biyolojik olarak değil aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik yönlerini de ele alarak araştırdığını belirtiyor. Proje sürecinde psikiyatristler, oyun terapistleri, kadın doğum doktorları gibi alanında uzman kişilerden de mentorluk aldığını dile getiriyor. Bu sayede genç kızların bu konuyu daha iyi anlayabilmeleri için kapsamlı bir oyun modeli ortaya koyabildiğini ifade ediyor.

Öte yandan Serra Barlas tasarladığı oyunu, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Er, Refik Burak Atatür, Suat Batuhan Esirger ve Yetkin Yazıcı’nın danışmanlığında geliştirdiğini belirtti.

Oyunun Kapsamı
BizBize kutu oyunu dört ana kategoriden oluşuyor: regl olmak, hijyen ürünleri ve bakım, empati ve duygular, regl tabuları ve mitler. Bu kategorilerle ilgili 40 farklı kart içeren oyun, 2-5 kişi ile oynanabiliyor.

iç fotoo“Genç Kızlara Özgürlüğü Kazandırıyor"
Serra Barlas, toplum olarak regl dönemi hakkında sessiz kalmamız istenilen bir dönemden geçtiğimizi vurguladı. Bu biyolojik sürecin hastalık değil, doğal bir olay olduğunu kabul edip, doğru bilgilerle tabuları yıkmamız gerektiğini belirten Barlas, BizBize oyununun, genç kızlara bu özgürlüğü kazandırmayı amaçladığını ifade etti.

Sosyal Sorumluluk Projesi de Üstleniyor
BizBize kutu oyunu, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da dikkat çekiyor. Oyunun satışından sağlanan gelir, menstrual ürünlere erişim sorunu yaşayan kız çocukları için kullanılacak. Menstrual yoksulluğun küresel bir sorun olduğunu ifade eden Barlas, BizBize ile bu soruna da dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtiyor. Oyunun ücretsiz baskı dosyaları ve bilgilendirici içeriklerine de çevrimiçi olarak erişim sağlanabilecek. 

Barlas, BizBize ile genç kızların bu süreci daha iyi anlayarak en sağlıklı şekilde yönetebilmelerini amaçlıyor. Bu sayede toplumsal bir değişimin de öncüsü olmayı umuyor. 


0/(0)
27 Eylül 2024 Cuma
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.