İş insanı Suna Kıraç’ın kız çocuklarının eğitimine önem vermesi nedeniyle annesinin anısını yaşatmak isteyen kızı İpak Kıraç’ın hayata geçirdiği ‘Suna’nın Kızları’ projesinde ‘Yaz Enstitüsü’ programı tamamlandı. İpek Kıraç, programla ilgili olarak, “Suna’nın Kızları bakış açısıyla bir araya gelerek toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olmayı hayal ediyoruz” dedi.
‘Suna’nın Kızları’ projesinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Yaz Enstitüsü’ programına katılan 14-18 yaş aralığındaki 39 kız öğrenci, kültür turları, keşif gezileri, çocukların iyi olma hallerini destekleyen öğrenme programları ve atölyelere katıldı. Ayrıca alanında başarılı kadınlarla da bir araya gelerek ilham sohbetlerine katılan kız çocukları, Şanlıurfa ve İstanbul’da üç hafta süren programda farklı deneyimler elde etti.
Eğitim alanında kızlara büyük önem veren iş insanı Suna Kıraç’ın çabalarını, değerlerini, hedeflerini yaşatmayı ve ileriye taşımayı hedefleyen kızı İpek Kıraç tarafından hayata geçirilen ‘Suna’nın Kızları’ projesinin etkinlikleri devam ediyor. Proje kapsamında kız çocukların güvenli öğrenme imkânlarıyla buluşmasını, birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarını, karşılaştıkları sorunları dayanışma içerisinde yaratıcı çözümler üretmelerini amaçlayan ‘Yaz Enstitüsü’, Şanlıurfa Valiliği ve Koç Okulu iş birliğiyle düzenlendi.
Koç Okulu ile Şanlıurfa köylerinden 39 kız çocuğun katılımıyla 8-13 Haziran’da organize edilen ‘Yaz Enstitüsü’nün ilk etabı Şanlıurfa’da tamamlandı. Programın ikinci etabı 1-14 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşirken, kızlar; ilham veren buluşmalar, atölye içerikleri gibi etkinliklerde Suna'nın Kızları Çözüm ve Destek topluluklarında yer alan AÇEV, BOMOVU ve Şehir Dedektifi gibi organizasyonlara katıldı. Farklı sosyal, ekonomik ve kültürel çevrelerden gelen kız çocukların birbirlerinin hayatlarıyla temas ederek karşılıklı empati geliştirme, kültürel çeşitliliğin zenginliğini keşfederek ön yargıları kırma ve birlikte öğrenme imkânını yakaladıkları programda, 2023 yılı ‘Yaz Enstitüsü’ mezunları da katılarak, deneyimlerini ve becerilerini kız kardeşleriyle paylaştılar.
Pilot, polis, girişimci gibi başarılı kadınlarla ilham buluşmaları gerçekleşti
Mesleklerinde başarılı olan girişimci, pilot, polis, kooperatif üyesi, kırsal kalkınma uzmanı gibi farklı mesleklerden kadınlarla da bir araya gelen kız çocuklar; hem onların ilham veren hikâyelerini dinlediler hem de kırsal kalkınma çalışmalarının kız çocuklarının yaşamına etkilerini somut örnekleriyle gözlemlediler. Ayrıca ev içi iş yükü, erken yaşta evlilik, mevsimlik tarım işçiliği ve eğitimden kopuş gibi başlıklarda farkındalık oluşturulan ‘Suna’nın Kızları’nın eğitim süreci yaz aylarıyla da sınırlı kalmayacak. Programa katılan kız çocuklar, eylül itibarıyla 14 haftalık ‘Hayat Boyu Buluşmalar’ eğitimlerine de katılarak, yıl boyunca düzenli mentor görüşmeleriyle desteklenecekler.
‘Yaz Enstitüsü’nün hedeflerini anlatan ‘Suna’nın Kızları’ kurucusu İpek Kıraç, farklı koşullarda hayatlarını sürdüren kız çocuklarının bir program kapsamında üç haftayı birlikte geçirmelerinin önemine değindi. Kıraç, “Suna’nın Kızları nesilden nesle devam edecek bir kız kardeşlik ve kadın dayanışması hareketi… Kız çocukların özgün ihtiyaçlarını duyarak, programlarımızı onların katılımıyla ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlamayı ve akran dayanışmasını çok değerli buluyorum. Yaz Enstitüsünü, çocukların birbirini tanımasına ve öğrenme yoldaşı olmalarına alan açtığı ve akran dayanışmasını desteklediği için çok önemsiyorum. Programdan mezun olan çocukların, ‘Suna’nın Kızları’nın ortak amaçlarını destekleyeceğine ve artlarından gelen kız kardeşleriyle birlikte bu hareketi büyüteceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.