“SUNA’NIN KIZLARI” KURULUŞUNUN ÜÇÜNCÜ YILINI KUTLUYOR

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 01 Ekim 2024 Salı

Kız çocukları başta olmak üzere tüm çocukların güçlenmesini destekleyen programlar gerçekleştiren “Suna’nın Kızları”, üçüncü kuruluş yıl dönümlerini birlikte hareket ettiği 31 sivil toplum oluşumuyla beraber kutladı.  

İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini ve vizyonunu yaşatmak amacıyla 2021 yılında kızı İpek Kıraç tarafından kurulan “Suna’nın Kızları”, üçüncü yıl dönümünü kutladı. Kutlamada bütünsel müdahaleler ve sürdürülebilir sonuçlar sağlayabilmek için kolektif etki yaklaşımıyla birlikte hareket ettikleri 31 sivil toplum oluşumu da yer aldı.

ipek kıraçSuna’nın Kızları’nın yolculuğunun annesinin anısını yaşatma arzusu ve Türkiye’de okula gitmeyen kız çocuk kalmaması hayaliyle başlattığını söyleyen İpek Kıraç, bugün gelinen noktada, çocuklar için her yönüyle güvenli alanlar sağlamaya çalışan güçlü bir dayanışma ağına dönüştüklerini ifade etti. Yarattıkları kolektif etkiyle hiçbir çocuğu geride bırakmadan çalışmaya devam edeceklerini aktaran Kıraç, başarı hikâyelerini kız çocuklarıyla birlikte büyüteceklerine olan inancıyla dile getirdi.

Üç yıldır başta kız çocukları olmak üzere tüm çocukların hayallerini gerçekleştirebilmelerini desteklen ve güvenli alanlar oluşturmak için çalışmalarına devam eden Suna’nın Kızları’nın yolculuğunu değerlendiren İpek Kıraç, “Geride bıraktığımız üç yıl içinde, kız çocuklarının hayallerine ulaşmalarını sağlayacak eğitim ve öğrenme programlarını hayata geçirerek, binlerce çocuğa ulaştık. Güvenli öğrenme alanları oluşturduk, toplumsal farkındalık kampanyaları düzenledik ve kız çocuklarının kendi geleceklerinde söz sahibi olabilecekleri platformlar yaratmak için durmaksızın çalıştık” şeklinde konuştu. 

Kıraç, üç yıllık süreçte hem yerel hem de uluslararası iş birlikleri kurarak büyük bir etki oluşturmayı başardıklarını dile getirdi. Kız çocuklarının bütünsel olarak güçlenmesi adına destekleyici bir ekosistem oluşması için aynı heyecan ve inançla yola devam edeceklerini vurguladı.  

Kız Çocukları Adına Oluşturulan Güvenli Alanlar 

Suna’nın Kızları, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde kurulan beş Çocuk Yaşam Merkezi ile özellikle afetlerden etkilenen bölgelerde önemli adımlar attı. Suna’nın Kızları, bu merkezlerde yürütülen yüz yüze çalışmalarla 10 binden fazla çocuğa ulaştı. Çocukların hem fiziksel hem de psikolojik esenliklerine katkı sunan bu merkezler, onların güvenli bir ortamda büyümelerini sağlarken, diğer taraftan gerekli durumlarda psikolojik destek hizmetleri de sunuyor.  

Yaz Enstitüsü ile Yeni Beceriler 

Suna’nın Kızları, 2023’te başlattığı Yaz Enstitüsü programıyla, kız çocuklarının birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunlara dayanışma içerisinde yaratıcı çözümler üretmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmalarını hedefliyor.  Kültür turları, keşif gezileri, çocukların iyi olma hallerini destekleyen öğrenme programları ve atölyeler, alanında başarılı kadınlarla kız çocuklarına ilham verecek sohbet ve panellerden oluşan program Şanlıurfa Valiliği ve Koç Okulu iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.  

Çocukları Destekleyen Mahalleler” Programı  

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ve Haliliye ilçelerinde Valilik iş birliğiyle hayata geçirilen “Çocukları Destekleyen Mahalleler” programı da özellikle kız çocuklarının gelişim ve eğitim ihtiyaçlarına odaklanıyor. Bu doğrultuda kız çocuklarının güvenli ve destekleyici bir öğrenme ekosistemine erişiminin sağlanması hedefleniyor. Çocukları Destekleyen Mahalleler kapsamında toplamda 62 bin 500 kişiye ulaşılması, okul ve çocuk odaklı çalışmalarla ise 1000 çocuğa doğrudan erişim sağlanması amaçlanıyor.  

Topluluk Merkezi Modeli: Deprem Bölgelerini Hedef Alıyor 

Suna’nın Kızları, 2023 yılı Şubat ayında gerçekleşen ve Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından, saha çalışmalarını deprem bölgesinde yoğunlaştırdı. Çocuk Yaşam Merkezlerinde hayata geçirdikleri modeli büyüterek kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla beraber çalışan Suna’nın Kızları, bu bölgedeki faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.  

Kız Çocuk Odaklı Tasarım 

Suna’nın Kızları’nın üzerinde yoğunlaştığı bir diğer çalışma olan Kız Çocuk Odaklı Tasarım; kız çocuklarının özgün ihtiyaçlarını karşılayacak mekânların ve programların kız çocukları için ve kız çocuklarıyla birlikte nasıl tasarlanabileceğini odağına alıyor. 2023 yılında gerçekleştirdikleri Kız Çocuk Odaklı Tasarım konferansının ardından, alana bilgi sunacak olan dijital platformu hayata geçirmek üzere çalışmalarını devam ettiriyorlar. 

Kız Çocuk Danışma Kurulu 

Kız çocuklarıyla düşünmek ve çocukların hayatlarıyla ilgili kararlarda söz sahibi olmasını sağlamak için 13-17 yaş arası çocukların katılımıyla kurulan "Kız Çocuk Danışma Kurulu" da çalışmalarına hızla devam ediyor. Kız Çocuk Danışma Kurulu, bu kapsamda  

Suna’nın Kızları çalışmalarının iletişim ve içerik üretme faaliyetlerine destek sunuyor.


0/(0)
01 Ekim 2024 Salı
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.