Yüzyılı aşkın süredir dillere pelesenk olmuş ismiyle, tüketicinin en çok tercih ettiği içecek markalarından olan Coca-Cola, bir içecek markasından çok daha fazlasını kendine misyon edinerek sektördeki ağırlığını her geçen gün artırıyor.
Sürdürülebilirlik projelerini üç ana konu çerçevesinde yürüten Coca Cola, hayata geçirdiği projelerle kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine katkı sağlamayı, toplumsal yaşamı iyileştirmeyi ve temiz su kaynaklarına erişimi korumayı ve artırmayı hedefliyor. Kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile birlikte çevresel ve toplumsal sorunlara yenilikçi, sonuç odaklı, ölçülebilir ve sürdürülebilir çözümler üretme yolunda projeler hayata geçiriyor.
“Kız Kardeşim” Projesi İle 50 Bine Yakın Kadını Bir Araya Getirdi
Kendine, öncelikli misyon edindiği, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi-becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesini destekleme konularında özel çalışmalar yapıyor.
Bu çalışmalardan“Kız Kardeşim” projesini, Habitat Derneği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle hayata geçirdi. Proje kapsamında 2015 yılından bugüne kadar 50 bine yakın kadın ile bir araya gelen marka, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen eğitimlerle kadınlara girişimcilik, dijital okuryazarlık, bireyler için finansal bilinç ve uygulamalı temel finans alanında eğitimler verdi. Ayrıca, girişimci ve girişimci adaylarının küçük ve orta ölçekli işletmelerde temel finansal operasyonlarını verimli yönetebilmelerine, dijital okuryazarlık ve internet güvenliği konularında farkındalıklarını artırmaya yönelik eğitimler düzenlenen proje ile illerinde üretim yapan ve bunu gelire çevirmek isteyen kadınlar ve kooperatifler için eğitim programları düzenlendi. Ürünlerini daha görünür hale getirebilmeleri yolunda onlara destek olundu. Proje kapsamında İstanbul, İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mersin’de 500 mülteci kadına da girişimcilik eğitimleri verildi.
Proje ortaklarının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak sürecin başından bu yana toplam 42 online eğitim ve ilham buluşması düzenledi. Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin de tecrübeleriyle katkıda bulunduğu online Finansal Bilinç, Kız Kardeşim İlham Buluşması, Kız Kardeşim Üniversite İlham Buluşması, Dijital Dünyada Güvenlik, Bireyler İçin Finansal Bilinç ile Mobil Fotoğrafçılık ve İnternet Reklamcılığı programlarına 3 bine yakın kadın katıldı. Sosyal medya kanallarında da yayınlanan bu programlarla toplam 20 bine yakın kadına ulaşıldı.
Kız Kardeşim projesinin hedefi tüm Türkiye’de 15-55 yaş arasındaki kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi-becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesini desteklemek. Yıl boyunca süren eğitimlerle kadınların kişisel mali kaynaklarını doğru yönetebilmeleri ve temel finansal hizmetleri tanımalarını amaçlanıyor.
Kız Kardeşim projesi, yıllar içinde ev kadınından iş kadınına, öğretim görevlisinden öğrenciye kadar farklı profilden birçok kadına ulaştı. Kız Kardeşim, Coca-Cola’yı heyecanlandıran ve gururlandıran bir proje olarak yolculuğuna güçlü bir şekilde devam ediyor.
Yerel Lezzet Hibe Programı
Geçtiğimiz yıl projenin kapsamını genişleterek Yerel Lezzet Hibe Programı’nı hayata geçiren Coca Cola“Yerel Lezzet Girişimciliği Hibe Programı” ile Türkiye’deki yerel lezzetleri ön plana çıkararak, lezzetlerikendi işletmesinde üreten girişimci kadınları desteklemeye başladı. Programla 11 girişimci kadına, iş geliştirme hibesi sağlandı. 2021 yılında ise ikinci kez düzenlenecek hibe programı kapsamında 30 girişimci kadına toplam 765 bin TL’lik hibe desteğinin verilmesi planlanıyor.
Coca-Cola’nın Global Kadın Girişimi
Coca-Cola, kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına olan inancıyla, kadınların kariyer yolculuklarında ilerleyebilmeleri için gelişimlerine destek vermeyi önceliğine almış durumda. Bu doğrultuda 2007 yılında Global Kadın Girişimi’ni oluşturdu.
Coca-Cola’nın Global Kadın Girişimi, liderlik pozisyonlarındaki kadın varlığının yükseltilmesine ilişkin 2020 Vizyonu hedeflerimize ulaşmasına destek olan küresel, stratejik bir plan niteliğinde. Global Kadın Girişimi, iş dünyasında gerçek bir çeşitlilik yaratılması ve kadınların iş yaşamında yükselmesini amaçlayan global çaplı çok sayıda program içeriyor. Global Kadın Girişimi, markanın kadın çalışanlara verdiği önem doğrultusunda onları bünyesine katmak, geliştirmek ve ilerletmek için stratejik rehberlik de sağlıyor. Dünya genelinde kadınların iş yerlerindeki gelişimini desteklemeyi hedefleyen bu girişimin içinde ayrıca, önemli kadınliderlerden oluşan Global Kadın Liderlik Konseyi bulunuyor. Konsey, global operasyonlar genelinden 10 kadın, 5 erkek liderden oluşuyor. Konsey üyeleri, sorumluluk ve etki alanı genişleyen roller için kadın çalışanların yetenek gelişimine yönelik üst düzey liderlik sağlıyor. Kadın Liderlik Konseyi’nin rolü kadınliderliğini artırmak için belirlenmiş hedefler doğrultusunda üst yönetime global strateji, inisiyatifler ve metriklere ilişkin olarak tavsiyelerde bulunmak ve danışmanlık yapmak olarak belirlenmiş durumda.
Coca-Cola işe alımlarda kadına ve erkeğe eşit şans veriyor. Kadınların kariyer yolculuklarında ilerleyebilmeleri için gelişimlerine destek veriyor ve bu yaklaşımı bütün İK süreçlerinin bir parçası olarak destekliyor. Coca Cola’nın küresel çerçevedeki nihai hedefi, şirketteki kadın – erkek çalışan oranını yarı yarıya dengelemek. Şu anda ise 13 üyeden oluşan Coca-Cola Yönetim Kurulu’nun 5 üyesi kadın. Tüm dünyadaki Coca-Cola kıdemli yöneticilerinin % 34’ü kadın. Bu rakam 10 yıl önce %23’tü. Türkiye dahil Orta Asya ve Kafkaslar’daki 9 ülke İstanbul ofisinden Coca-Cola Türkiye çatısı altında yönetiliyor. Yönetim Kurulu Başkanı bir kadın. 11 kişilik yürütme kurulun 8’i kadın. Coca Cola Türkiye ofisindeki tüm çalışanların yüzde 58’i, yöneticilerin de yüzde 56’sı kadın.
Coca-Cola X Mavi Koleksiyonu Projesi
Coca Cola, işini doğru yapmanın tam kalbinde duran “Atıksız Bir Dünya” vizyonu doğrultusunda 2030 yılına kadar tüm ürün ambalajlarının yüzde 100 geri dönüştürülebilir olması ve bu ambalajların tamamının geri toplanması için çalışmalar yapıyor. Bu vizyonun bir parçası olarak hayata geçirdiği Coca-Cola X MaviKoleksiyonu projesine pandemi sürecinde başladı. Yaşanabilir bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla Mavi işbirliğinde gerçekleştirilen projeyle, mobil uygulama Kollekt ile toplanan pet şişeler, Coca-Cola X Mavi Koleksiyonu’nda yeniden hayat buldu. Tişörtlerin üretiminde kullanılan pet şişelerin geri dönüşümü yoluyla elde edilen plastikler yine bu dönemde sürdürdülen Kollekt uygulaması ile toplandı. Coca-Cola Vakfı, Doğa Koruma Merkezi (DKM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile hayata geçirilen mobil uygulama Kollekt, Temiz Akdeniz Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesinin önemli bir parçası.
Geleceğin Tarımı ve Gece Sulaması Projeleri
Coca-Cola Doğa Koruma Merkezi işbirliği ile Konya’daki Geleceğin Tarımı ve Şanlıurfa Harran’daki Gece Sulaması projeleri ile hem toprağın ve suyun korunmasını hem de çiftçilerin iklim değişikliği ile mücadeleye destek vermesini sağladı.
COCA COLA Türkiye Hakkında:
Global bir şirket olan Coca-Cola, 1886 yılından bu yana, 500’den fazla marka ve 4.100’den fazla ürünü 200’ün üzerinde ülke ve bölgede tüketicilerle buluşturuyor. Coca-Cola yarım asrı aşkın bir süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 18 yıldan bu yana Coca-Cola Türkiye; Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan ülkelerini kapsayan Kafkasya ve Orta Asya bölgelerinin yönetim merkezi olarak konumlanıyor. Sürdürülebilirlik projelerinin topluma değer katmak için çok önemli olduğuna inanan Coca-Cola Türkiye, tüm iş birimlerinde bu bilinçle çalışıyor ve sürdürülebilirlik felsefesi doğrultusunda projeler hayata geçiriyor.
Dünyanın dört bir yanında sosyoekonomik fırsatlar oluşturmayı ve daha iyi bir ortak gelecek için, insanların refahına katkıda bulunmayı amaçlayan Coca-Cola, kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına inanıyor. Faaliyet gösterdiği ülkelerde ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak amacıyla kadınların toplumdaki yerini güçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.