Fırsat eşitliği için sanayinin her alanında kadın istihdamını destekleyen Türkiye talaşlı imalat sektörünün önde gelen firmalarından Tezmaksan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özelinde, ücretsiz “CNC İşleme Merkezi” eğitimini başlattı. Dört gün süren ve İstanbul ile İzmir’de yapılan eğitimlerde sanayide çalışmak isteyen kadınlar, teorik ve pratik bilgiyi aynı anda öğrenme fırsatı buldu.
Türkiye talaşlı imalat sektöründe 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Tezmaksan, sanayide daha eşit iş ortamı yaratmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda şirket, sanayide kalifiye çalışan yetiştirmek amacıyla kurduğu Tezmaksan Akademi’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde, ücretsiz “CNC İşleme Merkezi Eğitimi”ni başlattı. 4 gün süren Tezmaksan’ın İstanbul ve İzmir’deki şubelerinde gerçekleştirilen eğitimler, akademisyen ve sektörün uzman eğitim kadrosu eşliğinde yapıldı.
“Teknolojinin kadını erkeği yoktur”
Proje ile ilgili konuşan ve kadın olmanın iş hayatının birçok noktasında büyük engel olduğu görüşüne karşı çalışarak ve sektörel sorumluluklar alarak rol model olduklarına dikkat çeken Tezmaksan Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu, her alanda olduğu gibi sanayide de kadının gücünün farkına varılması gerektiğini de ifade etti. Kadınların, yaratıcılığının, yöneticiliğinin, ileri görüşlülüğünün ve denge kurucu yapılarının, sanayideki her şirkete büyük katkı sağladığını belerten Aydoğdu, Tezmaksan olarak sanayideki kadın istihdamını artırmak için eğitim desteğinin sunulmasına önem verdiklerini ve 2015 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak kurdukları Tezmaksan Akademi’de 8 Mart dolayısıyla kabul edilen kadınların, eğitimlerle teorik bilgiye ulaşıp, bilgilerini pratiğe dökme fırsatı bulduklarını dile getirdi.
Eğitime katılan kadınların CNC İşleme Merkezi Eğitimi’nde “işleme merkezinin çalışma prensibi”, “programlamanın genel yapısı” ve “mutlak ve artımsal koordinat sistemleri” konularında dersler aldıklarını kaydeden Aydoğdu, eğitim sonrasında yapılan sınavdan başarıyla geçen katılımcılar da sertifika almaya hak kazandıklarını da ifade etti. Aydoğdu, hayatın her alanında cinsiyet eşitliğine önem veren bir şirket olarak sanayide kadın istihdamının her daim destekçisi olmaya devam edeceklerini çünkü teknolojinin kadını erkeği olmadığını da sözlerine ekledi.
Sanayide kadın istihdamına dair güçlü mesajlar
Eğitime katılanlar arasında yer alan Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Kübra Sullu, “Kadınların takım çalışması konusunda çok daha iyi olduğunu ve gelişen teknolojiyle birlikte de sanayide gücün yerini takım çalışmasının aldığını düşünüyorum” derken, Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Zeynep Polat da “Makine sektöründe kadın erkek eşitsizliğini azaltmaya dair birçok projeler yapılıyor ve bununla birlikte CNC tezgahların başında kadınlar da yer alıyor. Kadınların sanayiye ilgileri varsa korkmasınlar. Bir kadın, yaparım derse yapar” açıklamasını yaptı. Otomasyon Mühendisi Sena Torusdağ, erkek ve kadınların sanayi sektöründe birlikte çalışmasının iş başarısına da pozitif yansıdığını kaydederken, Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği doktora öğrencisi Hilal Kır, “Kadın erkek eşitliğinin olduğu alanlarda daha inovatif ve etik değerler yer alıyor” dedi.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.