Çeşitlilik ve kapsayıcılık prensipleri temelinde, kadınların her sektör ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten NN Hayat ve Emeklilik, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacıları arasında yerini aldı.
Uluslararası sigorta ve yatırım yönetimi şirketi NN Group bünyesinde faaliyet gösteren NN Hayat ve Emeklilik, çeşitlilik ve kapsayıcılık alanında gerçekleştirdiği çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. NN Hayat ve Emeklilik, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ile Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortaklığında kurulan en önemli küresel özel sektör girişimlerinden Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacıları arasında girmeye hak kazandı.
Atılan imza ile toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyeceğini, kadınların iş hayatında daha fazla rol almasını sağlayacağını, hayatın her alanında ve her seviyesinde kadınların varlığını güçlendirmek üzere faaliyette bulunacağını ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne bağlı kalacağını taahhüt etti.
“Her alanda eşitlik yaklaşımını benimsiyoruz”
Konuyla alakalı olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerinin şirket stratejilerinin önemli bir parçasını oluşturduğuna değinerek konuşmasına başlayan NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Anna Grzelonska, kadın ve erkek eşitliğine inandıklarını ve her alanda eşitlik yaklaşımını benimsediklerini dile getirdi. Ekonomik ve toplumsal kalkınmanın önemli kriterlerinden kadın ve erkeğin, sosyal ve iş hayatındaki yerlerinin dengelenmesi konusunda, tüm NN Group şirketleri olarak sorumluluk bilincinde olduklarını aktararak farklılıkların en büyük güç olduğuna inandıklarını ifade etti.
“Çeşitlilik ve kapsayıcılık faaliyetlerine büyük önem verdiklerini ve bu alanda sürekli gelişip, dönüştüklerini vurgulayan Grzelonska, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Şirketimizde yüzde 55 kadın çalışan oranına ve yüzde 50 kadın yönetici oranına sahibiz. Kadınların evlilik veya çocuk engeline takılmamalarını, kariyer yapabilmelerini ve doğum iznini diledikleri gibi kullanabilmelerini önemsiyoruz. Annelik iznini 16 haftadan 24 haftaya, babalık iznini ise 1 haftadan 3 haftaya çıkardık. Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) sözleşmesine imza atarak, topluma örnek olmayı ve bu kapsamdaki çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.