MERSİNDEN Kadın Kooperatifi, Atatürk’ün kurduğu ve bir numaralı üyesi olduğu kooperatife ait tarihi binayı yıllar sonra yeniden kooperatifçilik faaliyetiyle buluşturdu. Halk arasında Gazi Çiftliği olarak bilinen tarihi mekânda bundan sonra Silifkeli kadınlar kooperatifçilik başta olmak üzere farklı alanlarda eğitim alacak, dayanışma ve üretim ağı kuracak.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çiftçileri örgütlenmeye ve kooperatifleşmeye teşvik etmek için 1936 yılında 36 çiftçiyle kurduğu ve bir numaralı üyesi olduğu Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifi’nin çiftlik binası, Atatürk’ün ölümünden sonra uzun yıllar ilkokul olarak kullanıldı. Şu anda kullanılmayan Gazi Çiftliği binası, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Kaymakamlığı ve Silifke Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına tahsis edildi. Büyükşehir Belediyesi de bu tarihi mekanı, kooperatifçilik faaliyetlerinde kullanılmak üzere Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin (MERSİNDEN Kadın Kooperatifi) kullanımına açtı. Böylece Atatürk’ün kurduğu, Türkiye’deki ilk traktörü denediği Gazi Çiftliği yıllar sonra asli kimliğine döndü.
MERSİNDEN Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Silifke’de Gazi Çiftliği’nin varlığından haberdar olduklarını ve buranın boş olduğunu bildiklerini söyleyerek, “Bu binayı aktif olarak kullanabileceğiz. Öncelikle Kültür ve Sosyal İşler, Kadın ve Aile Hizmetleri, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız ve kooperatif ortak faaliyet gösterecek. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Atatürk’ün buraya ait resimlerini, burayı anlatan belgeleri, hikayelerini buralarda sunarak, insanlarımızın dikkatini çekecek ve buraya gelmelerini sağlayacak.” dedi.
İlk etapta süs bitkileri yetiştirmeyi hedeflediklerini, zamanla yeni fikirlerin ortaya çıkacağını da ifade eden Meral Seçer,“Kadınların en çok arzu ettiği şey ürettiği ürünleri değerlendirmek. Bunun için ilçelerde pazar yerleri tespit edildi, Mersin Büyükşehir Belediyesi stantlar hazırladı.” dedi. Belirli günlerde kadınların ürünleri orada ve Mersin’de satmalarına imkan sağlanacak. Verilecek eğitimlerde kadınlar için doğru şeylerin olacağını söyleyen Seçer, emek verecek olan kadınların kendilerine güvenmelerini istedi ve ekledi: “Umut ediyorum, bu binanın ruhuna, Atatürk’e yaraşır işler yaparız, kendimizi güçlendiririz.”
Meral Seçer, Atatürk’ün 1936 yılında 36 çiftçi ile kurduğu kooperatif alanı içinde olmanın hem heyecan verici, hem de kadın kooperatifi olarak gurur verici olduğunu vurguladı. Tarihi binanın ve kooperatifçilik ruhuna uygun faaliyetler yapacaklarını belirten Seçer, “Amacımız bu yörede kadınların kendi seralarında veya bahçelerinde mevsimlik çiçekleri yetiştirmelerini sağlamak. Sözleşmeli, alım garantili olarak ürettireceğiz. Daha sonra bu çiçekleri kooperatif olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne vereceğiz. Mersin kadınların elinden üretilen çiçeklerle çiçeklenecek, renklenecek.” ifadelerini kullandı.
Hastane çalışanı, çiftçi, temizlikçi ve daha birçok iş kolunda çalışma hayatına devam eden emekçi Silifkeli kadınlar, çocuklarına ev, tarla, bağ-bahçe bırakmanın ötesine geçip kültürel bir miras bırakmanın peşinden gidiyorlar. Atatürk’ün emanetleri arasında bulunan kooperatif binasını yeniden hayata geçiren Mersinden Kadın Kooperatifi’nin bu güzide emekçilerinin ilk icraatı; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yolları süslemek için satın alacağı çiçekleri yetiştirmek olacak. İlk hedefleri ise önünden minibüs bile geçmeyen kooperatif binasına sağlık odası, kütüphane ve kreş kurmak sonra da yöresel ürünlerini tüm dünyaya pazarlamak… Dışa bağımlılıktan kurtulmak ve güçlü bir ülke olmak için bu topraklara sahip çıkmak gerektiğine olan inançla, geleceğe anlatmak için bugün yaşamak istediklerini dile getiriyorlar.
Silifkeli kadınlardan Hatice Okur MERSİNDEN Kadın Kooperatifi’ne hem çalışmalarından dolayı, hem de Atatürk’ten miras kalan kooperatif binasını kadınların güçlenmesini sağlayacak bir proje için kullanmasından dolayı teşekkür etti. Hatice Okur, “Atatürk’ün ruhunu şad ettik.” ifadelerini kullandı.
Başarılarınızın devamını diliyorum. Umarım kadınlar sürdürülebilir çağımızda emeklerinin karşılığı olan eşit yaşamı ve eşit düşünleri paylaşacakları sağlıklı ortama kavuşurlar.