Turkcell, şirketin stratejik odaklarından biri olarak kabul gören sürdürülebilirlik bilinciyle fark yaratan adımlar atıyor. Teknolojinin fırsat eşitleyici gücü vasıtasıyla, kadınları ekonomik olarak güçlendirmek ve girişimlerini desteklemek amacıyla başlattığı Geleceği Yazan Kadınlar; engellilerin karşılaştıkları sosyal bariyerleri aşmaya yönelik yürüttüğü, İçimdeki Hazine, Engel Tanımayanlar, Hayal Ortağım ve İşaret Dilim ve elektronik atıkların geri dönüşüme kazandırılmasına yönelik Eğitime Dönüştür projeleriyle daha çok insana dokunuyor.
“Geleceği Yazan Kadınlar”la Teknoloji Daha Da Gelişiyor
Turkcell, TOBB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle hayata geçen ve Türkiye’nin kadın girişimciliğini destekleyen en önemli toplumsal yatırım projelerinden biri olan “Geleceği Yazan Kadınlar”, katılımcı kadınları yazılım konusunda eğitmeyi, teknoloji alanında kadının istihdamını arttırmayı ve kadınların bu alanda kapasitelerini geliştirmeyi amaçlıyor.
2017 yılında başlayan proje, 3000’e yakın kadının hayatına dokundu ve onların mobil uygulamalar geliştirmesine destek oldu. Kadınların istihdam kapasitesini geliştirmek ve girişimciliği artırmak amacıyla çıkılan yolda, 2017 yılında 18, 2019 yılında ise 24 şehirde proje gerçekleştirildi. Eğitimler 60 saatlik sınıf içi mobil uygulama geliştirme, 52 saatlik online mobil uygulama geliştirme ve 67 saatlik online girişimcilik ve sunum teknikleri eğitimleri ile toplam 179 saatten oluşuyor. Eğitimi tamamlayanalar geliştirdikleri mobil uygulamalar ile yarışmaya hak kazanıyor. Kazananlar para ödülü, yurt dışı fuar seyahati gibi ödüller kazanırken istihdam fırsatı da buluyor. Ayrıca ürünleşen iyi fikirler Turkcell olarak Arıkovanı’nda fonlamaya açılıyor.
Eğitimlerini tamamlayan kadınlar için yarışmaya katılmanın yanı sıra, önlerinde 2 yolculuk bulunuyor; kendi ürünlerini geliştirip piyasaya sundukları girişim yolculuğu veya Turkcell tarafında test uzmanı olarak istihdamedilme yolculuğu. Bugüne kadar Turkcell 136 kadını test uzmanı olarak istihdam etti. Bu kadınlar diledikleri yerden diledikleri zaman Turkcell’in ürünlerinin son kullanıcı testlerini yapıyorlar.
2019 yılının birincisi şeker hastalığından kaynaklanan göz bozukluğunun teşhisi için tasarladıkları ‘Look’ projesiyle İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi Şahika Betül Yaylı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği öğrencisi Eda Nur Ersu oldu. Proje birincisi Şahika,2020 Genç Yetenek projesi kapsamında Turkcell yapay zeka ekibinde çalışma hayatına başladı. 2020 yılında proje pandemi şartlarına entegre edilerek tamamen online olarak yürütülecek istihdam odaklı bir gelişim programı haline getirildi.
Turkcell’de, “şartlar eşit, şanslar eşit” söylemi ile yola çıkılan bu projede 3. 4. sınıf veya yeni mezun 150 mühendis kadın, çeşitli süreçler tamamlandıktan sonra eğitimler, sunumlar ve projeler ile dolu 6 haftalık bir Bootcamp eğitimine dahil edilecek. Programı başarıyla tamamlayan kadınlar Turkcell’depart time işe başlama şansı yakalayacak.
“Geleceği Yazan Kadınlar” Dünya’da Ses Getirmeye Devam Ediyor
Teknolojinin fırsat eşitleyici gücüyle toplumsal fayda yaratmak için çalışan Turkcell’in “Geleceği Yazan Kadınlar” projesi, uluslararası platformlarda örnek iş modeli olarak gösterilmeye devam ediyor. Proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Business Call to Action iş birliğinin bir parçası olarak 2019 yılında New York’ta örnek proje olarak anlatılmak üzere davet aldı. Dünyadaki mobil operatörlerin temsil edildiği GSMA’da, Global Mobile Awards kapsamında 2019 yılında Türkiye’den tek ödül alan operatör Turkcell oldu ve “Kadın İçin Teknoloji Sektör Liderliği” ödülü Geleceği Yazan Kadınlar’a verildi. Proje ayrıca GSMA tarafından Casefor Change’te dünyayı değiştirme yolunda örnek proje olarak anlatıldı. Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi (UN Women) tarafından organize edilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” (Women’s Empowerment Principles – WEPs) etkinliğinde, Geleceği Yazan Kadınlar, cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi ve kadınların gelecekteki fırsatlardan faydalanmaları konusunda örnek proje olarak anlatılması için UN Women haftasına davet aldı. Proje, kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi, iş süreçlerine dahil edilmesi ve eşitlik konularında dünyanın önde gelen iş kadınları tarafından büyük ilgi gördü.
“Turkcell Bizce” Uygulaması Birçok Kadının Rehberi
Turkcell’in, 2017 yılında Türkiye’nin ilk ve tek Dijital Entegre Kadın Platformu olarak lanse ettiği Sim, “Benim İçin”, “Çocuğum İçin”, “Evim İçin” bölümleri altında kadınların ihtiyaç duyduğu bilgileri sunan bir uygulama olarak hayata geçti. Türkiye’de ve tüm dünyada kadınların ve beklentilerinin değişimiyle birlikte 2020 yılında Turkcell’in “kadına tam destek” vermek için yola çıkan kadın platformu “Turkcell Bizce” olarak relanse edildi. Aktif kadınların ekonomiye katılmalarına, kendilerini geliştirmelerine ve yanıt aradıkları önemli konularda çözüm bulmalarına destek olan içerikleriyle ve tasarımıyla Turkcell Bizce uygulaması şimdiye kadar 3.3 milyon kez indirildi.
Bizim Pazar, Üreten ve Üreten Kadına Destek Olmak İsteyenleri Buluşturuyor
Üreten ve üreten kadına destek olmak isteyenleri bir araya getiren “Bizim Pazar”, ekonomide kadın gücüne tam destek vermeye devam ediyor. Kadınların ürettikleri ürünleri satabilecekleri ya da el emeği ürünlerin satın alınabileceği Bizim Pazar’da toplam 15 bin mağaza açıldı. El emeği ürünlerin kalitesinin yanı sıra, özellikle pandemi döneminde eve güvenli teslimat noktasında en önemli özelliklerden biri oldu.
Sağlıktan yemeğe kadınların aklındaki birçok farklı sorunun uzmanlar tarafından video ile yanıtlandığı “Sorsana” kategorisinde konunun uzmanı isimler ağırlanıyor. Kişisel gelişim uzmanından pedagoga, psikoterapistten mutfak şefine kadar pek çok uzmanın yer aldığı bölümde, kullanıcılardan toplanan sorular, uzman videoları ile yanıt buluyor. Böylece kadınlar, yanıtına ulaşmakta zorlandıkları, kimi zaman sormaya çekindikleri soruların cevaplarına çok daha kolay ulaşabiliyor. Kadınlar “Kendin Yap” özelliği ile evde kolayca yapılabilecek el işi, tamir, yemek, aksesuar yapım videolarını 200 bin kez izlediler ve emeklerine değer katmaya devam ediyorlar.
“İlham Al”, “Kişisel Gelişim” gibi kategoriler altında, kadın girişimcilerden, sporculardan, bilim insanlarından, ustalardan, ekmeğini taştan çıkaran kadınlardan ilham veren hikayelere; eğitmenlerden ise iş planlama, çalışan ebeveyn gibi farklı konularda içeriklere de erişebiliyor.
Bizce indirim, avantaj ve faydalarıyla da kadınlara imkanlar sunuyor. “İndirim Paylaş” özelliğiyle tam bir kadındayanışması ortamı sunan Bizce, kendi girdikleri indirim haberleriyle birbirlerini indirimlerden haberdar ediyorlar. Bunun yanı sıra “Kupon Biriktir” Kampanyası’yla uygulamaya her gün gelerek milyonlarca kupon toplayan kullanıcılara yüz binlerce GB hediye internet dağıtan Turkcell Bizce, uygulamadan alınacak şifreler ile farklı markalarda indirim ve avantajlar sunmaya da devam ediyor. “Astroloji” özelliği ile de kişiselleştirilmiş burç yorumları takip edilebiliyor.
TURKCELL HAKKINDA:
Turkcell, mobil ve sabit şebekeleri üzerinden müşterilerine, dijital servisler, ses, mesajlaşma, data ve IPTV hizmetleri sunan Türkiye’de yerleşik bir dijital operatördür. Turkcell Grup şirketleri Türkiye, Ukrayna, Belarus ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere toplam 4 ülkede faaliyet göstermektedir. 1 Nisan 2016’da LTE servislerinin lansmanını yapan Turkcell, LTE-Advanced ve 3 taşıyıcı birleştirme teknolojilerini kullanarak Türkiye’de 81 ilde hizmet vermektedir. Turkcell, evlere kadar saniyede 10 Gbps’e varan hızlarda fiber data erişimi sağlamaktadır. Temmuz 2000 yılından bu yana hem NYSE, hem de BIST’tekote olan Turkcell, NYSE’dekote olan tek Türk şirketidir.
Turkcell, hem şirket politikası hem de hedefleri arasında bulunan kadın yönetici oranını artırmak fikriyle hareket ederek, atama, tayin gibi konularda cinsiyet ayırt etmeksizin çalışmaktadır. Eğer istihdam veya atamalar konusunda bir cinsiyet eşitsizliği tespit edilirse konu ile ilgilenen birimler için hedeflendirme yapılarak eşitsizlik giderilmeye çalışılmaktadır.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.