“Cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunun, toplum genelinde görünür olması için, şirket içerisindeki çalışmaların yanı sıra, sportif platformlarda kadınların desteklenmesine de odaklanan BANTBORU, Türkiye’nin ilk ve tek kadın Off-Road Sınıf Birincisi İlayda Hancı Korkut’a 5 sezon boyunca sponsor olurken, başarılı milli tenisçimiz Zeynep Sönmez’e ise 3 yıldır sponsorluk desteği veriyor.”
Sanayi üretiminde 50 yılı aşkın köklü geçmişiyle BANTBORU, otomotiv ve soğutma ürünleri endüstrilerinde önem taşıyan boru sistemlerinin dünyanın en tanınmış 5 üretici markasından biri ve ülkemizin bu alandaki öncü uzman kuruluşu. Dünyada üretilen her 100 araçtan 4’ünün kritik sistemlerinde ürünleriyle yer alıyor. BANTBORU ilk 50 yılında 400’ün üzerinde çalışanı, Ar-Ge Merkezi ve 30 bin metrekarelik alana yayılı üretim tesisleriyle, otomotiv ve soğutma ürünleri endüstrilerinin global öncülerinin güvenilir çözüm ortağı kimliği kazandı. 2023 ile adım attığı ikinci 50 yılında BANTBORU’nun küresel ayak izi, ABD, Almanya, Güney Afrika, İngiltere ve Macaristan olmak üzere 3 kıtada, 5 farklı lokasyonda üretimle yeni bir boyut kazanıyor. Büyümesini farklı coğrafyalarda, farklı kültürleri çatısı altına alan bir dünya şirketine dönüşerek sürdürüyor. Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı ve dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlikinisiyatifi BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) katılımcısı olarak topluma, çevreye ve tüm ekosistemlere karşı sorumluluklarını da evrensel bir bakış açısıyla sahiplenmeye çalışıyor.
“İş ve iş dışı yaşamda daha eşitlikçi bir ortam istiyoruz”
Cinsiyet ve Fırsat Eşitliği konusunun, toplum genelinde görünür olması için, şirket içerisinde yaptıklarının yanı sıra, sportif platformlarda kadınların desteklenmesine odaklandıklarını söyleyen Sürdürülebilirlik ve Dış İletişim Müdürü Seda Ece Hekimoğlu, bu alandaki ilk adımlarının, otomotiv alanında olduğunu ve Türkiye’nin tek kadın Off-Road S1 Sınıf Birincisi İlayda Hancı Korkut’a 2017-2022 yılları arasında 5 yıl süreyle kesintisiz sponsorluk desteği vererek bir kadın sporcunun eşit şartlar altında müsabık olmasını sağladıklarını belirtiyor. 2022 yılı itibarı ile milli tenisçi Zeynep Sönmez’e sponsorluk desteği vermeye de başlayan BANTBORU, kadın sporculara eşit şartlarda rekabet olanağı sağlayan sportif platformunun iletişim çalışmalarında da sürekli eşitlik vurgusuna yer veriyor. 2023 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ZES Güneş Arabası Ekibi’ne sponsor olarak destek vermeye başlayan BANTBORU, öğrencilere bünyesinde staj kadroları oluşturmakla eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık açısından daha da anlamlı bir iş birliği ile aynı zamanda Türkiye’nin en büyük özel sektör üniversite iş birliklerinden birini oluşturuyor. “Toplumda ve iş hayatında cinsiyet eşitliği, gelişmiş ekonomiler de dahil tüm dünyanın meselesi. Ülkemizde de gidilecek çok yol var. Bunun temel nedeni de aşılması gereken sosyal ezber ve dayatmalar” yorumunu yapan Hekimoğlu, bu alanda atılacak her adımın, ekonomik kalkınmadan toplumsal barışın ve gelişimin sağlanmasına kadar büyük katkılar sağlayacağına inanıyor. Hekimoğlu aynı zamanda, kadın yöneticilerin ve eşitliğe destek ilkesiyle destek verdikleri kadın sporcuların başarı öykülerinin, düşünsel alışkanlıkların ve mental bariyerlerin aşılmasında etkili olacağına inandıklarını da dile getiriyor.
“Üst Düzey Kurumsal Liderlik, BANTBORU’nun DNA’sında var”
Seda Ece Hekimoğlu, BANTBORU’nun üretimde ve üretim dahil, toplamda kadın istihdamı, faaliyet gösterdiği iş kolu gerçekliği çerçevesinden bakıldığında, sektör ortalamaları ile paralellik gösterdiğine dikkat çekiyor. “Bir diğer deyişle, Kadını Güçlendirme İlkelerinin (WEPs) en başında yer alan (Cinsiyet Eşitliği İçin) Üst Düzey Kurumsal Liderlik, BANTBORU’nun DNA’sında var olan bir durumdur” diyen Hekimoğlu, 2023 yılı itibari ile toplam kadrolarında %11, idari kadrolarında %36, ara kademe yönetici kadrosunda %44, üst yönetim kadrosunda %24 ve yönetim kurulunda %25 kadın oranı bulunduğunu dile getiriyor.
Temel değerler: şeffaflık, adalet, sorumluluk ve hesap verebilirlik
İş yönetimi taahhütlerinin diğer yönleri gibi, BANTBORU’nun sürdürülebilirlik yaklaşımının temelini de şeffaflık, adalet, sorumluluk ve hesap verebilirliğin oluşturduğunu ifade eden Seda Ece Hekimoğlu, böylelikle, bir yandan sürdürülebilirlik taahhüdü ve raporlama konusunda somut adımlar attıklarını, öte yandan da temel değerleri çerçevesinde her eylemlerinin sorumluluğunu sahiplenerek sözlerini, davranışlarıyla bütünlediklerini vurguluyor. “Sürdürülebilirlik konusu, şirketimiz iş modellerinin ayrılmaz bir parçası ve bunun bir göstergesi olarak ‘İSG ve Çevre’ departmanımız, 2021 yılı sonu itibarı ile ‘İSG, Çevre ve Sürdürülebilirlik’ departmanı olarak yeniden organize edildi” diyen Hekimoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
“Gezegenimizin üzerindeki yaşama sürdürülebilir bir şekilde ev sahipliği yapabilmesi ve dünyamızın çalışanlarımız ve paydaşlarımızdan başlayarak tüm insanlar için daha adaletli, daha eşitlikçi, daha kapsayıcı bir gelecek sunması için değer zincirimize yayılacak adımlar atmayı önceliklendiriyoruz. Sürdürülebilirlik kültürünü tüm süreçlerimize entegre eden Kurumsal Çevre Politikamız doğrultusunda, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği, karbon ayak izimizin azaltılması, sıfır atık konularına odaklanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında kadınların iş yerinde olduğu gibi toplumsal yaşamda da güçlendirilmesi gibi konularda değer zincirimize yaymayı hedeflediğimiz inisiyatifler gerçekleştiriyoruz.”
Kadrosunda kadın çalışan oranını artırmaya çalışıyor
2020 ve 2021’de tüm dünyada hayatı değiştiren Pandemi gerçeği, diğer birçok marka gibi BANTBORU’nun da bazı planlarını ertelemesine neden oldu. Özellikle de kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi ilkesi çerçevesinde planladıkları eğitim ve atölye odaklı çalışmalar bu süre zarfında askıya alındı. Bu dönemde tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması ilkesi, her şeyin önüne geçti. Pandeminin başlamasıyla farklı konularda gelişim ihtiyacı duyan ofis çalışanlarına, kişinin hem bedensel hem de zihinsel bütünlüğünü sağlayıp, farkındalığını, yaşam kalitesini ve mutluluğunu artıracak çözümleri paylaşmak amacıyla bütüncül bir sağlık programı tasarladıklarını belirten Hekimoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın istihdamının ve kadın liderliğinin desteklenmesi, iletişimde cinsiyet ayrımcılığı gibi konuların, üst yönetim anlayışının doğal parçası olsa da şirket prosedürleri ve dokümanlarında net çizgilerle yer almadığına ama 2021 itibarı ile yazılı prosedürlere odaklandıklarını ifade etti.
Seda Ece Hekimoğlu, BANTBORU’nun toplumsal cinsiyet eşitliği politikasına bakış açısını, “2018 yılında hazırlanan ve 2021 yılında yenilenen BANTBORU İş Etik Prosedürü’müzü, bu konular da dahil olmak üzere iş etik kuralları ile ilgili taahhütlerimizi ve uygulamalarımızı açık, net ve anlaşılır bir şekilde ortaya koyan BANTBORU İş Etiği İlkeleri kitabımızla 2022 yılında yeniledik. BANTBORU Etik kurulu oluşturarak 2023 yılı itibariyle eğitim planlarımızda iş etiği ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularına yer vermeye başladık” şeklinde dile getiriyor.
BANTBORU, 2023 yılında yaşanan deprem felaketi sonrası deprem bölgesindeki kadın girişimciler ile de iş birliği yaparken gerek ofis, idari ve teknik, gerekse üretim alanlarında kadın istihdamını artırmayı hedefliyor.