MAPFRE SİGORTA, TOPLUM VE ÇALIŞANLARI İÇİN FIRSAT EŞİTLİĞİNİ MERKEZİNE ALIYOR

Oluşturma Tarihi : 26 Aralık 2023 Salı
Cumhuriyetin 100. Yılı
MAPFRE SİGORTA, TOPLUM VE ÇALIŞANLARI İÇİN FIRSAT EŞİTLİĞİNİ MERKEZİNE ALIYOR

MAPFRE Sigorta’nın en çok önem atfettiği konuların başında ‘çeşitlilik’ geliyor. Kişilerin bireyselliğine saygı gösterilmesinde, farklılıklarının kabul edilmesinde ve her türlü ayrıcalık veya ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında çeşitliliği ve fırsat eşitliğini esas alan şirket, kadın liderliği ve kadın istihdamını pek çok projeyle destekliyor.

MAPFRE Sigorta’nın Türkiye’de temelleri, 1948 yılında Türkiye Kredi Bankası A.Ş. ve dönemin bazı girişimcileri tarafından kurulmasıyla, 75 yıllık bir serüvene dayanıyor. 1975 yılında Çukurova Holding bünyesine katılan, 2007 yılında ise uluslararası bir sigorta yapılanması olan MAPFRE’nin hâkim ortağı olduğu şirket, o günden bu yana tüm sigorta branşlarını kapsayan ürünleri ve yenilikçi yaklaşımıyla müşterilerine ve sektöre hizmet veriyor.

Geniş acente ağı, güçlü finansal yapısı, 600’e yakın çalışanı ve 1 milyonu aşkın müşterisiyle küresel anlamda yaşanan sorunlara çözümler sunabilmek için faaliyetlerini sürekli geliştiren MAPFRE Sigorta, Türkiye’de çeşitlilik ve fırsat eşitliği konusuna hassasiyetle yaklaşarak, bu alanda pek çok proje geliştirip taahhütler uygulayan bir şirket. Fırsat eşitliği ilkesini geliştirmeyi ve her kademede hem doğrudan hem de dolaylı ayrımcılıktan kaçınmayı taahhüt eden şirketin aynı zamanda diğer taahhüt ettiği konular arasında, herkese eşit fırsatlar sunulan bir ortamda kadın-erkek eşitliğini teşvik eden eylem planları oluşturmak ve tüm çalışanlarını çeşitlilik politikasına ilişkin bilgilendirmek da yer alıyor.

Kadın Liderlik Programı

MAPFRE Sigorta için kadınların çalışma hayatında güçlendirilmesi ve profesyonel hayatın her aşamasında desteklenmesi oldukça önemli. Bu önemden kaynaklı olarak MAPFRE Sigorta’da kadın çalışanların oranı yüzde 55,2 iken yönetim kadrolarında bulunan kadın çalışanların oranı ise yüzde 46,7’i buluyor. Kadın liderliği ve kadın istihdamını pek çok projeyle destekleyen şirketin bu amaçla kendi içinde de yürüttüğü bir program var. Kadın Liderlik Programı, şirkette kadınların her kademede görev almasının desteklendiğinin bir göstergesi olarak, 2018 yılından bu yana devam ediyor.

Çalışanların liderlik yönlerinin daha da geliştirilmesi için tasarlanan bu programdaki eğitimlerle, şirkette dengeli liderlik yaklaşımının yaratılması, çeşitlilikten kazanım elde edilmesi, dişil-eril enerji dengesine ve kadın yöneticilerin kurum içi ve dışında yarattıkları veya yaratmak istedikleri etkiye katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Ödüllü programlar

Kadın Dostu Markalar Platformu’nun 2022 Farkındalık Ödülleri’nde, Kadın Dostu Markalar listesine giren ilk sigorta şirketi olan MAPFRE Sigorta’nın hayata geçirdiği bazı projeler var ki pek çok ödülün de sahibi. Kadın Liderlik ve Cinsiyet Odaklı Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Programı; Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği (TEGEP) tarafından Liderlik ve Yönetici Geliştirme Programı kategorisinde Gümüş ödüle, Brandon Hall ödül platformu tarafından Mükemmeliyet Ödülleri’nde Kadın Liderlik Gelişimi kategorisinde Altın ödüle değer görüldü. Aynı zamanda, çalışanları bilgi alışverişine ve deneyimlerini paylaşmaya teşvik etmek, jenerasyonlar ve cinsiyetler arası iş birliğini artırmak amacıyla Geleneksel Mentörlüğün yanı sıra Tersine Mentörlük Programı’nı da hayata geçiren MAPFRE Sigorta’nın bu programı da Brandon Hall ödül platformunda “Koçluk ve Mentorlukta En İyi Gelişim” kategorisinde Gümüş ödüle layık görüldü.

Anne ve anne adaylarının hayatını kolaylaştırıcı projeler

MAPFRE Sigorta iş hayatında kadını destekleyerek, anne ve anne adayı kadın çalışanların yaşamlarını kolaylaştırmak adına yürüttüğü daha pek çok projesi var. Esnek Çalışma Saatleri, Doğuma Hazırlık Kursu, Okulun İlk Günü İzni, Babalık İzni, Kreş Yardımı, Süt Odaları ve Yeni Anne Koçluk Programı bunlardan bazıları.

ElifÖzgürMapfreAnne -Baba Okulu Programı kapsamında da ebeveynlere çocuklarının ihtiyaçları ve gelişim dönemleriyle ilgili bilgilerin aktarıldığı seminerler düzenleyen şirket, babalık iznini yasal zorunluluk kapsamı dışında 10 güne çıkartmasının yanı sıra bu süreyi önümüzdeki yıllarda daha da artırmayı hedefliyor. MAPFRE Sigorta bünyesine 2011 yılında katılan MAPFRE Sigorta İnsan ve Organizasyon Direktörü ve İcra Komitesi Üyesi Elif Özgür, Sağlıkla Yaşam Programı kapsamında da başladıkları Yeni Anne Koçluk Programı’na hiç ara vermeden her yıl devam ettiklerini söyleyerek, “Her sene 2 dönem olarak en az 6 yeni anne çalışanımıza sunduğumuz bu programla anneler; “Annelik yolculuğunda direksiyona geçmek, 7/24 annelik için yetkinlikler ve beceriler, İşe dönüş ve adaptasyon süreci, aile olmayı öğrenmek” gibi konularda destek alabiliyorlar. Aynı zamanda 2017’den bu yana Kadınların Güçlenmesi Prensiplerinin imzacısıyız ve bu kapsamda yönetici kadrolarımızdaki kadın çalışanların oranını stratejik bir şekilde artırmak taahhütlerimiz arasında bulunuyor. KASİDER ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin ortak denetimi sonucu İş’te Eşit Kadın sertifikasını da almaya hak kazandık” bilgilerini veriyor.

“Fırsat eşitliğini benimseyip her tür mesleki ayrımcılıktan kaçınıyoruz”

MAPFRE Sigorta’da cinsiyet eşitliği gibi ücret eşitliği de hayata geçirilmiş olan bir uygulama. Kadın ve erkek arasındaki ücret farkını ortadan kaldırmayı amaçlayan “Equal Pay Gap” metodolojisi ile şirket, aynı işi yapan kadın ve erkekler arasında ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor. 2024 yılında equal pay gap oranını +1%/-1% bandında gerçekleştirerek, kadın-erkek arasındaki ücret eşitliğini korumayı amaçlıyor. Şirkette işe alım süreçlerinde ise; kısa liste adaylarında, departmandaki cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere temsiliyet oranı az olan cinsiyetin avantajına olacak şekilde 3’e 1 oranında aday seçeneği sunulması dikkate alınıyor. Ayrıca şirkette belirlenen süreçler gereği insan kaynakları ekibi ya da yöneticisi bir adaya; medeni durumu, aile geçmişi ya da hamilelik gibi kişisel tercihleri ile ilgili hiçbir soru yöneltemiyor.

MapfreKÜÇÜKmetiniçiŞirketteki çeşitlilik ve fırsat eşitliği politikalarıyla sadece cinsiyet değil tüm farklılıkları çeşitlilik olarak kabul ettiklerini söyleyen Elif Özgür, “Bir yandan istisnasız, tüm çalışanlarımız için kişisel ve mesleki gelişimlerinin yanı sıra kendilerini en iyi şekilde ifade etmelerine olanak sağlamak amacıyla etkin fırsat eşitliği hakkını güvence altına almayı, diğer yandan ise istihdama erişim, terfi, mesleki sınıflandırma, eğitim, ücretlendirme, iş hayatı/özel hayat dengesi ve diğer çalışma koşullarına ilişkin her tür mesleki ayrımcılıktan kaçınmayı ilke olarak benimsiyoruz” diyor.

Elif Özgür, kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda daha etkin ve aktif olabilmesi için şirket politikaları ve mevcut yasalar gibi pek çok noktada ciddi bir değişim ve dönüşümün yaşanması gerektiğine inanıyor. Bunun için kadının asıl sorumluluğunu çocuk ve yaşlı bakımı olarak gören toplumsal önyargıları kırmak gerektiğini savunan Özgür, “Bunun için tüm liderlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefiyle “eşitlik” dilini sahiplenmesi, eğitimde ve iş hayatında kadınların fırsatlara eşit erişebileceği uygulamaların hayata geçirilmesi önemli. Son olarak kadın istihdamını artıracak teşvik uygulamalarının yürürlüğe konması ve kadın girişimciler için finansmana, gerekli bilgi ve mentorluk desteğine erişim imkânı sunan desteklerin arttırılması da büyük önem taşıyor” görüşünü aktarıyor.

kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.