Kurulduğu günden bu yana kadınların iş hayatında daha fazla yer bulması için pek çok projeye imza atan Yeşim Grup, birçok alanda üstlendiği lider olma misyonunu sürdürüyor. Kadınların güçlenmesi için yürüttüğü çalışmalarla yurt içinde ve yurt dışında birçok araştırmaya konu olan şirket, tek çatı altında en fazla kadın çalışana sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor.
İsmini bile bir kadın isminden alan ve Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden firmaların başında gelen Yeşim Grup; fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunma ve özel sektörde farkındalık yaratma hedefiyle şekillendiriyor.
Yeşim Grup 2020 yılında Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi’nin (ICRW) dünyaca ünlü hazır giyim firması Nike adına markanın 2025 stratejileri kapsamındaki “Kadınların güçlendirilmesi” temasıyla gerçekleştirdiği “Tekstilde Cinsiyet Eşitliğinin Artırılması” araştırma raporunda da örnek firma olarak gösterildi. Kurduğu kreş de ILO Ankara Bürosu tarafından hazırlanan raporda yine örnek uygulamalar arasında yer aldı.
Yeşim Grup’un felsefesi: “Önce İnsan”
Yeşim Grup’un kuruluş öyküsü, merhum Şükrü Şankaya’nın 1956 yılında ticaret hayatına atılmak amacıyla kendi işini kurmasına kadar uzanır. Şankaya, 1967 yılında yeğeni Cavit Çağlar ile birlikte kumaş ticareti yapmak üzere iki ortaklı yeni bir şirketi hayata geçirir. 1983 yılında Yeşim Tekstil’in faaliyete geçirilmesiyle birlikte hızlı bir büyüme ve gelişim dönemi de başlar.
Bugün geldiği noktada Yeşim Grup adıyla tekstil ve hazır giyimde üretiminin tamamına yakınını ihraç eden Yeşim Grup, “Önce İnsan” felsefesinin ışığında, insan kaynağından aldığı güçle gelecek projelerine odaklanıyor.
Dilek Cesur; kadını önemseyen, başarılı bir kadın
Uzun yıllar STK’larda özellikle cinsiyet eşitliği ve kadının toplumda güçlenmesi alanında çalışmalar yapanYeşim Grup’un Kurumsal İletişim Direktörü olan Dilek Cesur, bu kapsamda 2014-2023 yılları arasında BM Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’nda yer alırken 2016-2019 yılları arasında Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi ve Cinsiyet Eşitliği grubunda Eş Başkanlık görevini üstlendiğini dile getiriyor.
Tüm bu süreçlerde aldığı görevlerin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği alanında “TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu”nda, BM Nüfus Fonu, TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun yürütmekte olduğu “İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı” projesinin de Strateji Komitesi’nde yer aldığını belirten Cesur, iş ve meslek sahibi kadınların üye olabildikleri Uludağ Soroptimist Derneği’nde Başkanlık yaptığı ve halen Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nda BUSİAD, BUİKAD ve KalDer Başkanları ile birlikte koordinatörlük yapmakta olduğunun bilgisini de veriyor. Eylül 2023 itibarıyla da Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nda “Ekonomik Güçlenme Çalışma Grubu”nda koordinatörlük görevine başladığını sözlerine ekliyor.
Tüm bu çalışmaların ortaya çıkardığı ortak ve güçlü ışığı da görev aldığı Yeşim Grup’ta yansıtmaya devam ediyor.
Sürdürülebilirlik çalışmaları
Yeşim Grup olarak Türkiye’de BM Global Compact’ı (Küresel İlkeler Sözleşmesi) 2006 yılında imzalayan ilk hazır giyim ve tekstil firması olduklarını aktaran Dilek Cesur, 2009 yılından bu yana her yıl sürdürülebilirlik raporu hazırlayarak bunu kamuoyuyla paylaştıklarını belirtiyor.
Stratejik iş birliği yaptıkları dünya markalarının, sektördeki rekabetçi gücünü AB Yeşil Mutabakatı, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, Sürdürülebilirlik için Kimyasal Maddeler Stratejisi gibi girişimlerle sürdürme hedefinde olduklarını ifade eden Cesur, “Yeşil fabrika” kimliğiyle yol alan küresel bir oyuncu sorumluluğuyla doğa dostu üretim ve sürdürülebilir çevre politikalarını önceliklendirdiklerini söylüyor.
“Geldiğimiz noktada enerji ve su tüketimine yönelik yenilebilir enerji sertifikalarına ve sıfır atık yaklaşımına sahip bir Grup olarak 2023 yılı sonuna kadar kullandığımız suyun yüzde 70’ini geri dönüştürmeyi hedefliyoruz. Atacağımız tüm adımlarla karbon ayak izimizi en aza indirerek “Yeşil fabrika” kimliğimizi daha da güçlendirme şansı bulacağız.” diyen Cesur, sürdürülebilirlik konusunda çalışanlarındaki bilinci artırmak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla 2021 yılından bu yana Eylül ayını “Sürdürülebilirlik Ayı” olarak kutladıklarını da söylüyor.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi
Şirket bünyesinde oluşturulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi ve buna paralel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası da Yeşim Grup’un eşitlik ve kapsayıcılık konusundaki hassasiyetinin bir kanıtı. Yeşim Grup, kadınların iş dünyasında güçlenmesi için yürüttüğü çalışmalarla sadece firma içinde değil, firma dışındaki kadınların da yaşamına dokunuyor. Yeşim Grup’un bu alanda yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerini şöyle özetleyebiliriz:
Kelebeğin Dünyası Projesi
Yeşim Grup Kadın ve Çocuk Kulübü’nün, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte 2013 yılında hayata geçirdiği “Kelebeğin Dünyası” projesi kadınlara umut oldu. Projenin amacı Yeşim Grup’ta çalışan kadınların sağlık, hukuk ve aile/kişisel gelişim konularında farkındalığını arttırmak. Proje kapsamında Uludağ Soroptimist Kulübü üyesi meslek sahibi kadınlar tarafından Yeşim Gruplu kadınlara belirlenen konu başlıkları altında eğitimler verildi ve birebir gönüllü danışmanlık hizmetleri sağlandı, ayrıca kadınların sosyal ve kültürel gelişimlerini destekleyecek etkinlikler düzenlendi. Proje ilerleyen yıllarda kentteki diğer kadınlara da dokunarak yeni bir boyut kazandı.
Kadınların toplumun temeli olduğunu savunan Yeşim Grup, çevresine yön veren kadının dönüşümünü toplumun da değişimine bağlıyor. Kadının aldığı eğitimlerle, çevresine olan etkisinin, daha kaliteli daha gelişmiş bir toplumun kapılarını açacağına inanıyor. Bu bilinçle başlatılan “Kelebeğin Dünyası” projesinde Edward N. Lorenz’in “Kelebek Etkisi” kuramındaki “Bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın başka bir ucunda bir titreşim yaratabilir” düşüncesinden yola çıkılıyor. Projenin sloganı ise “Kadın değişirse, toplum değişir.”
Ecollectiv Projesi
Yeşim Grup, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte ekolojik dengeyi ve kadın istihdamını hedefleyen bu kolektif değere ortak olmak isteyen markalar ve Karapınar Kadın Kooperatifi kadınları ile birlikte yepyeni bir marka oluşturdu: Ecollectiv.
Evde İşte Eşitlik Projesi
Yeşim Grup, iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen bir iş kültürünün geliştirilmesi amacıyla “Evde İşte Eşitlik” adıyla önemli bir proje yürütüyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, TÜSİAD’ın iş birliği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Sabancı Vakfı’nın desteğiyle hazırlanan “Kadına Yönelik Ev İçi Şiddetle İlgili İş Yeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi” için Türkiye’deki 17 pilot firmadan biri olarak seçilen Yeşim Grup, “Evde İşte Eşitlik” projesi ile çalışanlarında bu konuya yönelik bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.