ASLI ELİF TANUĞUR SAMANCI; SBS Bio Bilimsel Çözümler A.Ş. Yönetici Ortağı

Oluşturma Tarihi : 10 Ocak 2024 Çarşamba
Cumhuriyetin 100. Yılı
ASLI ELİF TANUĞUR SAMANCI; SBS Bio Bilimsel Çözümler A.Ş. Yönetici Ortağı

Önce oğlunu iyileştirdi, şimdi 30 ülkeye şifa dağıtıyor…

Oğlunun hastalığını iyileştirmek için Türkiye’de ilk kez arı sütü ve propolis özütü üreten Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, oğlunu iyileştirmekle kalmayıp Türkiye’de arı ürünlerinde birden fazla ilke de imza attı. Propolisi Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üreten ve satan tek Türk firmasını kuran Tanuğur Samancı, Bee&You markası ile 30 farklı ülkeye ihraç ettiği katma değerli Anadolu arı ürünleri ile ulusal ve uluslararası alanda 58 farklı ödülün de sahibi oldu.

Bazı girişimcilik hikayeleri vardır ki zorunluluktan doğar. İşte Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı’nınki de bir anne olarak oğlunun hastalığına çare bulmak için mecburen başlayan ve mutlu sonla biten bu girişimcilik hikayelerinden biri. İstanbul’da doğan ve büyüyen Aslı Elif Tanuğur Samancı, annesi ve babasının doktor olması nedeniyle çocukluğundan beri sağlık dünyası ile yakından ilgili oldu. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten hemen sonra 20 yıldır içinde olduğu iş hayatına adım attı. Arı ürünleri sektöründe Ar-Ge ve Kalite Direktörü olarak görev yaptığı dönemde pek çok ulusal ve uluslararası proje gerçekleştirdi ve hatta propolis ve arı sütü ile de tanışma fırsatı buldu. Bu fırsat ise ona hem oğlunun hastalığını iyileştirmesinde hem de girişimciliğe adım atarak Türkiye’de bir ilke ve ihracata imza atmasında en önemli itici güç oldu.

Propolisi tüm annelere ulaştırmak için girişimci oldu

Arı sektörüne profesyonel yöneticilikle başlayan Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın kariyerindeki evrilme, bir anne olarak oğlunu nasıl iyileştireceğini araştırıp bulmasıyla başlıyor. 11 aylıktan itibaren sık aralıklarla yüksek derecede ateşlenen ve sürekli antibiyotik içmek zorunda kalan oğlunda, 5 yaşına geldiğinde antibiyotiklerden dolayı alerji gelişiyor. Doktorun, oğlunun bağışıklığının aşırı düşük olduğunu söylemesi üzerine bilimsel çalışmaları ve tıbbi yayınları araştırmaya başlayan Tanuğur Samancı, propolis ve arı sütünün dünyanın her yerinde bağışıklığı doğal yollarla güçlendirmede ve sık tekrarlayan enfeksiyonlara karşı kullanıldığını görüyor. O güne kadar propolis ve arı sütünün Türkiye’de üretilmeyip Çin’den ithal edildiğini öğrenmesi ise bugünkü işinin temelini oluşturacak çalışmalara başlamasına neden oluyor. Oğlunun hastalığını iyileştirmek için propolis özütü ve arı sütü üretmeye karar veren Tanuğur Samancı, kendi ürettiği ürünleri 6 ay boyunca oğluna içiriyor. Zamanla yüksek ateş ile alerji şikayeti sona eren ve bağışıklığı güçlenen oğlunu iyileştirmeyi başarması ile de bu şifayı tüm annelere ulaştırmayı amaçlayarak girişimcilik yolculuğuna adım atıyor.

5 bin sözleşmeli arıcı ve 550 bin arı kovanı ile üretim yapıyor

AslıİçfotoArıcıTürkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek ve proses yöntemini geliştirerek insan tüketimine uygun hale getirmek için yola çıkan Aslı Elif Tanuğur Samancı, firması SBS Bio Bilimsel Çözümler A.Ş.’yi eşi Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samancı ve hocası Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile birlikte 2013 yılında Ar-Ge projesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurdu. Doğal takviye edici gıda ve dermo-kozmetik ürünlerin yerli üretimini gerçekleştiren SBS Bio Bilimsel Çözümler, bugün 10 bin 500 metrekarelik tesisinde, 200’ün üzerinde çalışanı, 5 bin sözleşmeli arıcı ve 550 bin arı kovanı ile Türkiye’nin en büyük propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üreticisi konumunda. 

2016 yılından bu yana ihracat yapan firmasıyla Anadolu arı ürünlerini 30 ülkeye ihraç etme başarısı gösteren Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın bu girişimcilik yolcuğu, tüm zor koşullara rağmen hiçbir maddi dayanağı olmadan, kadın girişimci kimliğiyle, bir anlamda tırnaklarıyla kazıyarak başarıya ulaştı. “Dünyada bir iz bırakabilmek! Benim yola çıkış noktam bu oldu” diyen Tanuğur Samancı, girişimciliğin bazı zorluklarını yaşadı. Herhangi bir mali kaynak olmadan girişimciliğe adım attı. İlk desteğini KOSGEB’den aldı. Ardından TÜBİTAK destekli farklı projelere de imza attı. Böylece mali kaynağın bir kısmını devletten sağlamış oldu. Çevresindekilerin de -özellikle ticarette-zorlanacağını söylemelerine rağmen o kendine güvendi ve çok emek vererek bugünlere gelmeyi başardı. “Girişimci olmanın maddi ve manevi zorlukları var ancak bunlar beni asla yıldırmadı ve çok zorlandığım anlarda bile pes etmedim” diyen Tanuğur Samancı, sorunları iletişim, bilgiyi doğru kullanma ve çok çalışma ile aştığını söylüyor.

Aslı Elif Tanuğur Samancı’ya göre kariyerinde bugün hayal ettiği yerde. Ancak onun amacı yarının, bugünün aynısı olmaması. “Her yeni gün hedefler ve hayaller de büyümeli ve gelişmeli ki insan olduğu yerden daha ileriye gidebilsin” diyen Tanuğur Samancı’nın bundan sonrasında ihracat alanını genişletmek, tüm dünyaya Anadolu arı ürünlerinin faydalarını duyurmak, tarıma katkı sağlamak, kadınlara iş gücü olanağı sağlamak, kadın girişimcilere cesaret kaynağı olmak gibi pek çok farklı alanda hayali var.

Hedef 40 ülkeye ihracat

2022 yılında ihracat yaptıkları ülkelerin sayısını 19’dan 30’a çıkardıklarını açıklayan Tanuğur Samancı, bu yıl hedeflerinin bu rakamı 40 ülkeye çıkarmak olduğunu belirtiyor. Öncelikli hedef olarak Afrika ve Uzak Doğu’da büyümek istediklerine değinen Tanuğur Samancı, “Amerika, Kore, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda, İsveç, İngiltere, Avusturya, Katar, Fransa, Dubai, Kıbrıs ve Endonezya dahil olmak üzere 30 farklı ülkeye ürünlerini ihraç ederek, Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yüzde 100 doğal, katma değerli sprey, tablet, damla, karışım, şurup ve kozmetik formundaki ürünlerimizi Amerika’da e-ticaret sitemiz ve ayrıca Amazon, CVS, Wallmart, E-bay’de ve 3500 perakende satış noktasında satışa sunuyoruz” diyor.

Cilt bakım alanındaki ürünlerine yenilerini ekleyerek ürün portföyünü de genişletmeyi planladıklarını açıklayan Tanuğur Samancı, ihracat hedeflerini şöyle aktarıyor; “E-ticaret alt yapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarımız devam ediyor. Avrupa’daki e-ticaret hacmimizi arttırmayı hedefliyoruz. Bunun için İngiltere’de firmamızı ve depomuzu kuracağız ve yaygın olarak e-ticaret hacmimizi arttıracağız. 2023’te yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarımız ve satış hacmimiz büyüyerek devam edecektir. 2023 yılı içinde Kuzey Afrika pazarına odaklanmayı planlıyoruz. Coğrafya ve kültür fark etmeksizin tüm dünyada Anadolu arı ürünlerinin tanınırlığının artması bizler için oldukça heyecan verici.”

AslıElifİçfoto2İlk ihracat deneyimlerine dair bir anısını da paylaşan Tanuğur Samancı, Anadolu propolisini Türkiye’den ilk defa Almanya’ya ihraç ederken yaşadıkları süreci şöyle aktarıyor; “İhracat çalışmaları kapsamında Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurduk. Ancak burada, propolisin bitkisel bir ürün mü yoksa hayvansal bir ürün mü olduğu hakkında soru işaretleri oluştu. Ben de bizzat gidip müdür ile görüştüm ve nihayetinde arı olmadan propolis elde edilemeyeceği için hayvansal ürün olduğuna karar verildi. Bu karar süreci tam 6 ay sürmüştü. Sonrasında, yine bir 6 ay da Almanya’daki ilaç firmasının ürünlerimizi inceleme süreci sürdü. Sonunda, tüm bürokratik ve teknik engelleri aşmayı başarıp Anadolu propolisinin Almanya’ya ihracatını gerçekleştirdik. Bu ihracat Türkiye’nin ilk propolis ihracatı olarak da kayıtlara geçti.”

“İhracat yapacağınız bölgeyi ve rakiplerinizi iyi tanıyın”

İhracata henüz yeni adım atan-atacak olan kadın ve genç girişimcilere yol gösterici mesaj ve önerilerini de aktaran Aslı Elif Tanuğur Samancı, ihracata adım atmayı planlayan herkesin öncelikle dikkat etmesi gereken bazı kilit noktalar olduğunu düşünüyor. Bunları ise şöyle aktarıyor; “Her şeyden önce iç pazarda kabul görmüş bir marka mısınız? Öncelikle bu sorunun cevabını arayın. Cevabınız evet ise, neden olmasın? Kendi farkının ve güçlü noktalarının farkında olan markaların kısa zamanda tanınırlığı artıyor. Ürünlerinizi global pazarlara sunun. İşletmenizin altyapısını oluşturarak hedeflerinizi belirleyin. Global pazarlara giriş stratejinizi adım adım uygulayın. İhracat yapacağınız bölgeyi iyi tanıyın. O bölgenin kültürünü, alışkanlıklarını, sosyoekonomik düzeyini, ithalat rakamlarını her yönden iyi analiz ederek değerlendirin ve tabii ki rakiplerinizi de iyi analiz edin.”

Kadının iş hayatında ve üretimde varlığını artırmak için pek çok projeye öncülük ettiklerini dile getiren Aslı Elif Tanuğur Samancı, BEE’O Propolis olarak, kadınlara ve gençlere oldukları bölgelerde de ekonomik özgürlük sağlayacak fırsatlar sunduklarını söylüyor. Bulundukları bölgede arıcılık yapan kadınların ve gençlerin sözleşmeli arıcılık modeline dahil edilmesini sağladıklarını aktaran Tanuğur Samancı, “Böylece onların pazar bulma sorunlarını çözüyoruz. Hem firma olarak hem de kamu ortaklı projeler ile kadınların ve gençlerin arıcı olması ve arı zehri, arı sütü üretmesi ile ilgili projeleri yönetiyoruz. Bu sayede kadınların ve gençlerin bulunduğu kırsal bölgede de emek verdiği kadar kazanabileceği bir iş modeline ulaşabilmelerini hedefliyoruz” bilgisini veriyor.

kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.