Gençlere tavsiyesi: “Çok iste ve yılmadan çok çalış, bil ki bir gün hedefine ulaşacaksın” ...
Işın Yılmaz, tekstil sektöründe 27 yıl önce kendi şirketini kuran ve bugün 5 milyon dolara yakın ihracata imza atan İzmirli bir iş kadını. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Meclis Başkan Yardımcılığı’na seçilen ilk kadın olarak 12 yıldır görevler üstlenen, 2008 yılında kurduğu Ege İş Kadınları Derneği ile de iş hayatındaki kadınlara rol model olan Yılmaz, gençlere, “Çok iste ve yılmadan çok çalış, bil ki bir gün hedefine ulaşacaksın” mesajı veriyor.
Tekstil, Denizli Buldanlı olduğum için sanırım benim genlerimde var” diyen Işın Yılmaz’ın içinden gelen bu tekstil sevgisi bir anlamda hayatının da rotasını çizdi. Buldan’da doğduktan 6 ay sonra ailesinin taşınmasıyla hayatına İzmir’de devam eden Işın Yılmaz, başarılı bir öğrenci olarak İzmir’in en iyi okullarından olan Bornova Anadolu Lisesi’nde okudu. Üniversite sınavına hazırlanırken hem o yılların favori mesleklerinden olması hem de kişisel olarak modaya ilgi duyması nedeniyle hep tekstil bölümüne girmeyi hayal etti. Çok çalıştı ve sonunda da hedefine ulaşarak bir tıp fakültesi puanı kadar yüksek olan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü’nü kazandı.
Işın Yılmaz’ın başarıyla bitirdiği üniversitenin ardından çalışma hayatına başlaması ise hiç de uzun sürmedi. Okulun bitmesiyle birlikte 21 yaşında daha çiçeği burnunda bir mezun olarak, mezun olduğunun ertesi günü iş hayatına adım atan Yılmaz’ın ilk işi, Manisa OSB’deki bir konfeksiyon firmasında modelhane şefi olarak Alman bir tasarımcıya asistanlık yapmak oldu. İşini çok severek yapsa da aslında ilk aylarda firmadaki günleri çok da keyifli geçmedi. İşi öğrendiği ve kendini kabul ettirmeye çalıştığı bu süreçte hem yeni mezun hem de kadın olması nedeniyle işyerindeki diğer bazı çalışanların davranışları yüzünden sıkıntılar yaşamaya başladı. İşle ilgili karşılaştığı mobbinge karşı ya işinde kalıp direnecek ya da pes edip işten ayrılacaktı. O da mücadele etmeyi seçti. “Çok iste ve yılmadan çok çalış, bil ki bir gün hedefine ulaşacaksın” mottosuyla çok çalışarak, temkinli davranıp sabırlı olarak diğer bazı çalışanların ve bazı yöneticilerin mobbingine karşı koyan Yılmaz, iş hayatıyla ilgili ilk tecrübelerini edindiği bu süreçten kendi deyimiyle ‘zorluklar sayesinde güçlenerek’ çıktı.
2022 yılı ihracatı 4 milyon 800 bin dolar
Işın Yılmaz için tekstil sektöründeki profesyonel yöneticilik dönemi 7 yıl sürdü. Anne olmasıyla birlikte 4 yıl iş hayatına ara verse de aklında hep kendi işini kurmak vardı. O güne kadar sektörde edindiği tecrübeleri kendi işine taşıma kararı alan Yılmaz, 1997 yılında kendisi gibi tekstil mühendisi olan eşiyle birlikte Mergü Tekstil’i kurarak bu hayalini gerçeğe dönüştürdü.
Yılmaz, firmadaki faaliyetlere hazır giyim imalatı ile başladı. Gordion markasını yaratıp tescil ettirerek erkek gömleği üretti ve iç pazarda kendi 2 mağazasında satışını gerçekleştirdi. Kısa bir süre sonra ihracatçı firmalara üretim yapmaya başladı. Erkek gömleğinin yanı sıra ürün yelpazesine zamanla bayan ve çocuk bluz, etek, elbise, şort, pantolon gibi ürün gruplarını da ekledi. Işın Yılmaz, 27 yıldır geliştirdiği yüksek kalitede ürünler ve koleksiyonları ile birçok uluslararası fuarlara katılarak kurduğu yurtdışı bağlantıları sayesinde Mergü Tekstil’i bugün alanında İzmir’in başarılı hazır giyim firmalarından biri haline getirdi.
Hedef; organik ürün talep eden yeni firmaları portföye katmak
Şirketin ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Hollanda, İsveç, Danimarka, Finlandiya, İtalya, İspanya yer aldığını açıklayan Işın Yılmaz, “Önceki yıllarda Fransa, İngiltere, ABD gibi ülkelere de ihracat yapmıştık. Geçmişte özellikle İtalya’nın yüksek marka gruplarından olan Dolce & Gabbana, Prada, Giorgio Armani, Diesel, I Pinco Pallino, Jean’s Paul Gaultier, Guess, Isola Marras gibi tanınmış lüks markalara koleksiyon ve üretim yapmıştık. 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz ihracat tutarı 4 milyon 800 bin dolar oldu” diyor.
Bu yıl ihracat rakamını geçen yıla göre yüzde 10-20 oranında artırmayı hedeflediklerini açıklayan Işın Yılmaz, gelecek döneme ilişkin ihracata başlamaya hazırlandıkları yeni pazarlar olduğunu da söyleyerek, “Kanada ve ABD’den gelen talepleri değerlendirmeye alacağız. Müşteri istekleri doğrultusunda 2014 yılından itibaren organik ürünlerin üretimini yapıyoruz. Fabrikamızda organik kumaş ve aksesuarlar ile yaptığımız organik üretim hattının yanı sıra GOTS/ OCS sertifikalarımız mevcut. 2024 yılında hedefimiz; pazarımızda şu an mevcut olan Avrupa’daki organik üretim isteyen firmaların benzerlerini portföyümüze katmak ve de sürdürebilir kılmak” bilgisini veriyor.
“Yanlış risklere girmekten kaçının”
Işın Yılmaz, her şirketin bir karakteri olduğuna inanan bir yönetici. Çalışanların asgari müşterekte birleştiği ortak noktalarının o şirketin karakterini oluştuğunu düşünen Yılmaz, ekiptekilerin ortak tecrübesi ve çalışanların sürekliliğinin bir firma için çok önemli olduğunu söylüyor. Mergü Tekstil olarak her zaman çalışanlarına ve müşterilerine yatırım yaptıklarını belirten Yılmaz, “Kurulduğumuz yıldan beri hala bizimle birlikte olan çalışanlarımız var. Aralarında usta, şef ve müdür seviyesine gelenler var. Çalışanlarımızla aynı şekilde düşünme becerimiz arttığı için artık bir bakışla bile anlaşabiliyoruz. Bu da bizim firma olarak yaptığımız işin başarılı olmasını sağlıyor” diye konuşuyor.
Yaklaşık 27 yıl önce çok az adetlerle başladığı ve yol yöntem öğrenmeye çalıştığı ilk ihracat deneyimlerinin ardından Işın Yılmaz, bugün sektöründe dış pazar konusunda oldukça deneyim kazanmış olan bir iş kadını. Bu tecrübelerinin ışığında ona göre ihracatta başarının yolu; bilgi, tecrübe, disiplin, sabır, ekip çalışması ve sürdürebilirliği başarabilmekten geçiyor.
“Öngörülü olmak, gelecek sezonların trendlerini iyi takip edebilmek, değişen pazar kondisyonlarını anlayıp çabuk uyum sağlayabilmek, şirket olarak esnek hareket kabiliyetine sahip olmak çok önemli. Bizim firma olarak sektördeki başarımızın temellerini de bu ilkeler oluşturuyor” diyen Yılmaz, ihracata henüz yeni adım atan veya atacak olan kadın ve genç girişimcilere de yol gösterici şu mesajları veriyor; “Yeni ihracat yapacakların öncelikle ihraç edeceği ürünü çok iyi tanıması gerekir. Hammaddelerini ve yan malzemelerini doğru yerlerden tedarik etmeliler. Tecrübeli, bilgili ve çalışkan bir ekipleri olmalı. Özellikle tedarik, planlama, üretim, ara ve son kontrol, muhasebe ve ihracat departmanlarında dürüst ve çalışmayı seven ekipler kurmaya özen göstermeliler. En önemlisi de doğru pazarı ve doğru müşteriyi bulmak ve satış kondisyonlarında sağlam bir temelde bulunmak, yanlış risklere girmekten kaçınmaya dikkat etmeliler.”
“Yeni anneler tekrar iş hayatına kazandırılmalı”
Işın Yılmaz’ın tekstil sektöründeki faaliyetlerinin yanı sıra vaktini ve emeğini verdiği bir diğer konuyu ise kadınlar oluşturuyor. İş hayatında kadınların daha etkin ve görünür olması adına Ege İş Kadınları Derneği’ni (EGİKAD) kurup yıllardır bu konuda mücadele veren Yılmaz için en büyük sorun ise anne olduktan sonra kadınların iş hayatına tekrar dönememesi.
Kadınların çoğunun anne olduktan sonra, o güne kadar edindikleri iş tecrübesini ve kariyer başarısını geride bırakmak zorunda kaldıklarını belirten Işın Yılmaz, artık bu durumun sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam ediyor; “Ben 28 yaşında anne oldum. Destek alacağım başka bir aile büyüğü olmadığı için 4 yaşına kadar kızımı, evde kendim büyüttüm. Anne olduktan sonra işimden ayrılmak zorunda kalıp çalışma hayatıma ara versem de aklımda hep işe dönme düşüncesi ve isteği vardı. Bu istekle de 4 yılın ardından tekrar iş hayatına dönmeyi başardım. Ancak bunu başaramayan Türkiye’de pek çok kadın var. Yeni anne olup işini bırakmak zorunda kalan kadınlar var. Bu kadınların tekrar iş hayatına ve ekonomiye kazandırılması gerekiyor.”
Işın Yılmaz’a göre kadının çalışarak kazandığı ekonomik özgürlüğünü elinden kimsenin almaya hakkı yok. Ne eşi ne çocuğu ne de ailesinin, kadının çalışma imkanını yok etmemesi ya da kısıtlamaması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “Her zaman, her fırsatta kadınlar iş yaşamında bulunmalı. Kadının özgürlüğü ve ayakta durabilmesi için bu şart. Ayrıca iş yaşamına atılmış, belli bir yolu kat etmiş, tecrübeli iş kadınlarının STK’larda görev alarak, Oda yönetimlerinde bulunarak, arkadan gelen genç iş kadınlarına da yol gösterici, rol model olmaları gerekir” diyor.
“Zorluklara ancak katlanarak yolunuza devam edebilirsiniz”
Eğitimini tamamlayıp yeni mezun olan kız öğrencilere iş hayatına adım atarken önemsemeleri gereken bazı mesajlar veren Yılmaz, bu dönemde her şeyden önce bazı zorluklarla karşılaşacaklarını ve bu zorluklara, ancak katlanarak yollarına devam edebileceklerini bilmeleri gerektiğini söylüyor. Her insanın mutlaka çevresindekilerden farklı bir becerisi olduğuna inanarak gençlerin kendi becerilerine odaklı işlere yönelmelerini de tavsiye eden Yılmaz, “Bugün yolun çok başında olan, yarının liderleri gençlerimize ışık tutmak adına yaşama dair tavsiyelerim var. Öncelikle genç kadınlar iş hayatında erkeklere karşı kendilerini yeterli görmeli ve en baştan başarılı olabileceklerine inanmalılar. Erkek egemen bir toplumda yaşasak da kadınların üstesinden gelemeyeceği bir işin olmadığını düşünüyorum. Genç neslin de buna inanarak yola çıkması gerçekten çok değerli” diye konuşuyor.
Girişimcilik ve iş kurma sürecindeki gençlere de bazı önerileri olan Yılmaz, bunları şöyle aktarıyor; “Çok iste ve yılmadan çok çalış, bil ki bir gün hedefine ulaşacaksın. Dürüstlük ilkesini asla arka plana atma, adil ve vefalı ol, liyakat göster ve her zaman çalışanına ve müşterine yatırım yap. Bildiğin hiçbir şeyi saklama, mutlak tecrübe ve bilgilerini birilerine faydalı olacak şekilde aktar. Zaten sen başarılı olmak istiyorsan daha yenilerini edinmek zorundasın.”
Işın Yılmaz, Türk kadınlarının iş dünyasında ve ihracatta sayı anlamında dünya genelinden geride olduğunu, nitelik anlamında ise çok iyi yerlerde olduğunu düşünüyor. İlerleyen zamanda nicelik anlamında da artış olacağını öngören Yılmaz, Türkiye’nin geleceğinde kadınları çok iyi yerlerde görüyor. “Çocuklarımız olan yeni nesiller büyüyüp, eğitim düzeyleri arttıkça medeniyet artacak ve her alanda olması gereken kadın erkek eşitliği ilerleyen zamanla birlikte sağlanacaktır” diyen Yılmaz, gelecekten de çok umutlu.
Kadınların genelde erkeklere göre çok yönlü düşünüp sabırla ve temkinli davrandıkları için başarıyı yakaladıklarına inanan Yılmaz’a göre, Egeli ve İzmirli kadın ihracatçıları oldukça başarılı. Ege’deki kadın ihracatçı sayısının İstanbul hariç diğer illere ve bölgelere nispeten oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bu başarının temelinde İzmir’de doğmak ve burada hayatı öğrenmek var. Egeli ihracatçı kadınların başarı anahtarını ise özgüven ve cesaretle yılmadan yeniliklere açık, vizyoner bir bakış açısıyla hedefe ilerlemek yatıyor” diyor.
Türkiye’de ihracatçı kadınların gücünü arttırmak gerektiğini savunan Işın Yılmaz, gelişmek, daha vizyoner, yenilikçi olabilmek için her alanda kadın erkek dengesini sağlamak gerektiğini vurguluyor. Hazır giyimde diğer sektörlerle karşılaştırıldığında daha çok kadın yoğun çalışan ve işgücü ağırlıklı bir sektör olduğuna değinen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor; “Türk kadın ihracatçılarının temel özellikleri sabır, inanç, hırs ve çok çalışmak, yenilikleri takip ederek pozisyon almak ve iyi bir ekip lideri olabilmektir. Birçok özellikleri ile diğer ülke ihracatçı kadınlarına göre fark yaratıyorlar. İstikrarla işini sürdürerek yeni pazar olanakları araştırmak ve korkmadan denemek konusunda çok başarılılar. Başarılı oldukları en önemli meziyetlerinin başında ise diğer ülkelere göre tüm ülkede yerleşik erkek egosuna rağmen zorluklarla kolayca baş edebilmek ve işlerini yoluna koymak geliyor. Türkiye ekonomisinde hem çalışan hem de ihracat yapan kadın sayısının artırılması için girişim gösteren kadınların desteklenmesi ve pozitif ayrımcılıklara yer verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda da kadınlarımızın iş dünyasında ve dünya pazarlarında varlığını ve gücünü ortaya koymak için temsil görevleri almaya yönelik daha çok çaba göstermeleri büyük önem taşıyor.”