İhracatta başarının anahtarı: Vizyoner bakış açısı…
Kübra Orakçıoğlu Kazan, 2022’de global pazarda yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme performansına imza attıklarını, 2023’de de bu büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini belirterek “İhracatta başarının anahtarı, şirketin vizyonuyla aynı olmalıdır. Bu alandaki başarı da vizyoner bakış açısıdır” diyor.
Kurulduğu 1986 yılından bu yana Türkiye’nin erkek giyim sektörünün lider markalarından biri olan ve dünyada 80’den fazla ülkeye ihracat yapan D’S Damat ve Damat Tween’in genç kuşak temsilcilerinden Kübra Orakçıoğlu Kazan, ailesinden aldığı vizyon ve yenilikçi bakış açısıyla şirketini daha da ileri taşımak için çalışıyor.
Yaşam boyu öğrenmeye inanan Kübra Orakçıoğlu Kazan, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme bölümünden ve SUNY New Paltz Üniversitesi’nden mezun oldu. Lisans eğitiminden sonra İTÜ’de Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. Akademik hayatta çalışırken, okumanın kariyerine ayrı bir katkısı olduğunu düşünen Orakçıoğlu Kazan, pandemi döneminde State University New Paltz’da MBA eğitimi aldı. Moda yönetimi ve yaşam koçluğu eğitimlerini de çeşitli akademilerden almıştır.
Orakçıoğlu Kazan, iş hayatı ile henüz lise yıllarındayken tanıştı. Lise yıllarındaki mağazacılık deneyiminden sonra, kariyerinde ilk kez büyük tecrübe kazandığı işlerden biri Amerika’daki eğitimini tamamladıktan sonra yaptığı staj oldu. Avrupalı ünlü markaları Amerika’ya getiren bir showroomda çalıştı ve bu Orakçıoğlu Kazan için çok farklı bir tecrübe oldu. Sonrasında Türkiye’ye dönerek, Orka Holding bünyesinde pazarlama, dış ticaret, muhasebe gibi farklı departmanlarda çalıştı. Şu anda ise Orka Holding Yönetim Kurulu üyesi olarak görevini sürdürüyor.
İş hayatında öğrenmeyi ve öğrendiklerini paylaşmayı kendisine ilke edinen Kübra Orakçıoğlu Kazan, çeşitli STK’larda aktif görevler üstlenirken bir taraftan da yeni mezunlara mentorluk vermekte ve çeşitli şirketlere de danışmanlık yapıyor.
Hedef, bu yıl mağaza sayısını 223’e çıkarmak
Yerli üretimleri ile dünyaya açılarak globalleşen D’S Damat’ın şu an 80’den fazla ülkeye ihracat yaptığını ve bu ülkelerin başında modanın kalbi İtalya’nın da bulunduğunu söyleyen Kübra Orakçıoğlu Kazan, “Romanya, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Irak ve Özbekistan gibi dünyanın dört bir yanından onlarca ülkeye ihracat yapıyoruz. 2022 yılı boyunca global büyümemizi sürdürdük ve yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme performansına imza attık. 2023 yılında Avustralya pazarına girmiş bulunuyoruz, bunun yanı sıra Cezayir’e de ulaşmayı aynı zamanda Dubai, Rusya ve İtalya gibi ülkelerdeki mağaza sayımızı arttırmayı planlıyoruz. 2023 hedeflerimizden biri yurtdışında 23 yeni mağaza açarak toplam mağaza sayımızı 223’e çıkarmak” diyor.
İhracat yaptıkları her ülkenin farklı kültürleri ve coğrafyaları olduğu için pazarlama sistemini yurtdışına uygun şekilde planladıklarını sözlerine ekleyen Orakçıoğlu Kazan, “Örneğin; Arap ülkelerinde pazar günü hafta başı ancak Avrupa ve Amerika’da Pazartesi günü hafta başı. Kendi sistemimizi globalin çalışma koşullarına uyarlamaya çalışıyoruz. Genel olarak tüm coğrafya ve kültürlerden yeni bir şeyler öğrensek de özellikle İtalya ve İspanya, kültürel olarak çok daha kolay anlaştığımız ülkeler arasında yer alıyor” diye konuşuyor.
“Aileden başlayan eğitim, iş hayatına etki ediyor“
Kariyeri boyunca farklı ülkelerde ve kurumlarda çalışan bir kadın olarak birçok deneyim yaşama imkânı olduğunu ifade eden Orakçıoğlu Kazan, “Ben bu deneyimlerde kadınlar olarak kendimize ne kadar fazla donanım ekleyebilirsek o kadar rahat şekilde erkeklerle birlikte çalışabildiğimizi gördüm. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda özellikle farkındalığımızın yüksek olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de “Erkeklerin domine ettiği iş dünyasında herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum” diyen varsa gerçekten farkındalık sahibi değildir. Farkındalığın bize kazandıracaklarının başında ise tabii ki eğitim geliyor. Aileden başlayan bu eğitim, iş hayatına etki eden bir sistem. İş hayatında bir adım daha önde olmayı bırakın, erkeklerle aynı konumda olabilmek için bile onlardan çok daha fazla çalışmamız gerekiyor” diye anlatıyor.
“Kadınlar, erkeklerin 3’te 1’i oranında daha az dinleniyor”
California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayı örnek gösteren Kübra Orakçıoğlu Kazan, araştırmanın çalışma hayatındaki kadın konuşmalarının erkeklere oranla yüzde 33 daha fazla bölündüğünü gösterdiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürüyor; “Kadınlar, erkeklerin 3’te 1’i oranında daha az dinleniyor. Bunun bir örneğini ben de yaşadım. Böyle bir durumun yaşandığını belirttiğimizde erkeklerin bunun farkında olmadığını gösteren bir tepkiyle karşılaşıyoruz. Bu durum maalesef farkında olmadan yapıldığı için buradaki önemli nokta kadınların kendini daha donanımlı bir hale getirmesi ve etkinliğini arttırmasıdır. Kadın olarak iş dünyasında daha başarılı olursak, hepimiz niteliklerimizi artırırsak erkeklerin de dikkatini çekmiş oluruz, dolayısıyla hepimizin de sesi etkin çıkmış olur. Kadın odaklı STK ya da vakıf projeleri hepimiz için çok önemli ama tek amaç kadının iş dünyasında arttırılması olmamalıdır, amaç hep beraber yan yana çalışmak olmalıdır” şeklinde değerlendirmede bulunuyor.
Önemli STK’larda görev üstlenen Kübra Orakçıoğlu Kazan, DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi’nde Başkan yardımcılığı görevini yürütüyor ve ülke ihracatı için önemli adımların liderliğini yapıyor. Çeşitli üniversitelerde Uluslararası Marka Yönetimi ve Pazarlama dersi veren Orakçıoğlu Kazan, Haliç Üniversitesi’nde Danışma Kurulu üyeliği görevini sürdürürken aynı zamanda, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde yönetim kurulunda bulunuyor. Çalışmaları ile birçok ödül ve başarıya layık görülen Orakçıoğlu Kazan, Türkiye Kadın Zirvesi’nde Yılın Genç İşKadınları ödülünü aldı. 2021 yılında Türkiye’nin teknoloji kullanma ve dijital strateji konusunda en iyi 50 CMO’su arasında da yer aldı.