“İhracatın en güzel yanı, hedeflerimin sınırlarını genişletmesi”…
Ambalaj sektöründe 40 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Netpak Ambalaj’ın ikinci kuşak temsilcisi Özge Avcı Paşaoğlu, aile şirketinde işe başladığında firmada henüz düzenli ihracat satışları yoktu. Bir anlamda ihracatın başlamasını ve gelişmesini sağlayan Avcı Paşaoğlu, firmanın 45’ten fazla ülkeye ihracat yapmasının mimarı olarak kariyeri ile ilgili hayallerine her geçen gün bir yenisini ekliyor.
Kayseri’de doğan ve liseye kadar öğrenimini burada devam ettiren Özge Avcı Paşaoğlu, liseyi İstanbul’da Vatan Anadolu Lisesi’nde okudu. Lisans eğitimini İstanbul Kültür Üniversitesi’nde çift ana dal programı ile İşletme ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden başarı ve onur belgeleriyle tamamlayarak akademik anlamda başarıya imza attı. Üniversitenin ardından dil eğitimi almak üzere EC Language Schools Los Angeles’a gitti.
Dil okulu sonrasında Türkiye’ye dönen Özge Avcı Paşaoğlu, aile şirketinde çalışmaya başladı ve 2012 yılından itibaren ikinci kuşak temsilcisi olarak farklı birimlerde görev aldı. Şu anda, Dış Ticaret, Finans ve Kalite bölümlerinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmakta ve aynı zamanda makine üretim firması Ultrapak Makina A.Ş.’de Ar-Ge Merkezi yöneticiliği görevini sürdürüyor.
Endüstri mühendisi olduğu için kariyer yolcuğunda üretime dair çalışmalar yapacağını düşünen Özge Avcı Paşaoğlu, geri dönüp baktığında gerçekten sevdiği işi yapacak şekilde yol aldığını görüyor. “Kariyerimin başına döndüğümde hayal ettiğim birçok şeyi gerçekleştirdiğimi düşünüyorum ancak her geçen gün hayallerime bir yenisini eklediğimi fark ediyorum. Henüz hayal ettiğim yerde değilim. İhracatın en güzel yanlarından biri de bu; hedefinizin sınırları çok geniş, insanları ve ticaret yapış şekli her bölge için farklı. Eğer ihracatı seviyorsanız bu sizi fazlasıyla cezbediyor” diyen Avcı Paşaoğlu, bir yandan hobisini gerçekleştirdiğini, diğer yandan bunu yaparken de ülkesine katkı sağlamaktan büyük bir haz duyduğunu açıklıyor.
Kariyerinde elde ettiği başarıda babasının da büyük rolü olan Özge Avcı Paşaoğlu’nu, kadın girişimcilik alanında babası her zaman cesaretlendirdi ve destekleyen bir yaklaşım sergiledi. Babasının, kız çocuğu olarak kendisine hiçbir zaman ayrımcılık yapmadığını ve başarılarını teşvik ederek onu desteklediğini belirten Avcı Paşaoğlu, çocukluğundan itibaren çivi çakmayı da, tek başına seyahat etmeyi de, ithal ettikleri makinede sorun çıkınca iletişim sağlayıp usta ile beraber çalıştırmayı da tecrübe ettiğini ve bu tecrübelerin bir toplantı esnasında aksi fikirleri var ise rahatça fikrinin arkasında durmasını sağladığını ifade ediyor.
Netpak Ambalaj, 100 geri dönüşümlü teknik kumaşı sektöre kazandırdı
Ambalaj sektöründe 40 yılı geride bırakan ve 2000’li yılların başlarında tek kullanımlık ürünlere alternatif arayışına girerek 2005’te doğa dostu ambalaj üretimine başlayan Netpak, çevre dostu ürünleri, üretim teknolojileri ve makinelerini kendi bünyesinde üretmesinin ve geliştirmesinin yanı sıra 2017’de kurduğu teknoloji şirketi Ultrapak Makina ile ulusal ve uluslararası pazarlarda da teknoloji üretiyor. 2023 itibarıyla Ultrapak Makine olarak çalışmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi olarak sürdürdüklerini söyleyen Özge Avcı Paşaoğlu, “Polipropilen (PP) hammadde ile nonwoven ve woven kumaşlarından otomasyonla üretilen taşıma çantaları konusunda uzmanlaştık. Perakende, gıda hizmetleri, hazır giyim sektörü ve hayatın hareket halinde olduğu her yerde ürünlerimiz kullanılmakta. Ambalaj sektöründe ülkemizde tekrar kullanılabilir çevre dostu taşıma çantasının öncüsü olarak bu ürünlerde ultrasonik kaynak yöntemini ilk kullanan şirketiz” diyor.
Ultrasonik kaynak ile nonwoven kumaşı otomasyon üretim hatlarına taşıyan Netpak Ambalaj’ın yüzde 100 geri dönüşümlü ve tekrar kullanıma uygun teknik kumaşın ambalaj sektöründe yer bulmasını sağladığını aktaran Avcı Paşaoğlu, “Standart ürünlerin dışında farklı malzemeler kullanarak inovatif ürünler geliştirip ürün gamımızı genişletiyoruz. Üretim süreçlerinde kullanmak üzere kendi makinelerimizi de yapıyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda başlatılan Ar-Ge çalışmaları ile şu anda 42 patent ve 30 faydalı model sahibi olmanın yanında bu inovatif süreç hızlanarak devam ediyor” diye konuşuyor.
Yılda yaklaşık 460 milyon adet üretim
kapasitesine sahip olduklarının altını çizen Avcı Paşaoğlu, 2016 yılından bu yana ihracat yaptıklarını belirterek, “İşe başladığım yıllarda firmamızda düzenli ihracat satışlarımız yoktu. Bir anlamda ihracatın başlamasına ve gelişmesine vesile oldum. Şu an 45’ten fazla ülkeye düzenli ihracat yapan bir firmayız, güzel bir ekibimiz ve sinerjimiz var. 2018 yılında İhracatın Yıldızları Ödülü’nü aldık ve ihracatımıza önem veren bir firma olarak çalışmalarımıza devam ettik” diyerek süreçlerini anlatıyor.
“PP Nonwoven taşıma çanta üretimindeAvrupa’nın en büyük üreticilerinden olduk”
Tekrar kullanılabilen, geri dönüşümlü PP Nonwoven taşıma çanta üretiminde de Avrupa’nın en büyük üreticilerinden olduklarını vurgulayan Avcı Paşaoğlu, çalışmaları hakkında şu bilgileri veriyor:
“Bu konumun ilerisinde daha katma değerli pazarın taşıma çantalarında yakalanması için gerekli temel şart, teknolojinin bizim tarafımızdan oluşturulması ve pazara sunulmasıdır. Tüm dünyada elle dikiş yöntemiyle Uzakdoğu’da üretilen alışveriş çantaları yaygınlaşmış ve ülkemiz bu pazardan yeterince pay almamakta. Netpak, teknoloji odaklı yatırımları sonucunda, dünyanın otomasyon sistemli taşıma çantası üreten firmalarına yön vermiş ve bu konuda dünyanın en büyüklerinden olmayı başarmıştır. Türkiye’nin genel ihracat kilogram değeri 1,37 dolar, ambalaj sektörü ortalama ihracat kilogram değeri yaklaşık 2 dolar iken; katma değerli ürünlerimizle ortalama ihracat değerimiz 4,5 dolar düzeyinde gerçekleşmekte.”
İstanbul Esenyurt bölgesinde faaliyet gösteren şirketin, gelen talep artışı ile birlikte 2022 yılında İstanbul Hadımköy’de 2. üretim tesisini faaliyete geçirerek üretim kapasitesini arttırdıklarını kaydeden Özge Avcı Paşaoğlu, bu yatırımla üretim kapasitelerini yüzde 60 arttırdıklarını belirtti.
2023 yılı için hedef, ciroyu iki katına çıkarmak
45’i aşkın ülkeye ihracat yaparak bu ülkelerin marketlerinde, mağazalarında hayata ve ülkemize değer kattıklarını söyleyen Özge Avcı Paşaoğlu, iç pazarda ise perakende alanında neredeyse tüm zincir mağazalarla çalıştıklarını bildiriyor. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, İskandinavya, Kuzey Afrika ve İsrail’in en yoğun ihracat bölgeleri olduğuna değinen Avcı Paşaoğlu, “Yurtdışı piyasalarda, ihracatta dolar bazında yüzde 57 büyümeyle satış hedeflerimizi gerçekleştirdik. Bu oranın yüzde 64’ünü Avrupa, yüzde 21’ini ABD oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatlarımız son 2 yıldır düzenli hale geldi ve bu bölgeye özel çalışmalar ve pazarlama aktiviteleri yapmaktayız. 2022 yılında göstermiş olduğumuz büyüme ivmesini devam ettirerek üretimimizi ve ihracatımızı arttıracağız. 2023 yılı için ciromuzu iki katına çıkararak yüzde 100 büyümeyi hedeflemekteyiz” şeklinde konuşuyor.
“Timor Leste’ye bile düzenli ihracat yapıyoruz”
Uzak destinasyonlara ilgili bir firma olduklarını söyleyen Özge Avcı Paşaoğlu, “Ürünlerimizin dünyadaki trendi nedeni ile de şanslıyız ve dünyanın her yerine ihracat yapabileceğimize inanıyoruz. Örneğin, Timor Leste isminde birçok kişinin de sorduğumuzda bilmediği bir ülkeye düzenli ihracat yapıyoruz. 2023 yılı hem üretim hem Ar-Ge faaliyetleri kapsamında firmamız için son derece verimli başladı. Sektör ihtiyaçlarına cevap vermek adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz” diyor.
Vietnam ve Çin ile rekabet ediyor
İşçilikteki avantajları nedeni ile önceleri rekabet edemez durumda oldukları Vietnam ve Çin ile rekabet etmeye başladıklarının altını çizen Özge Avcı Paşaoğlu, Ultrapak Makine firmasını bu rekabette yenik düşmemek için tam otomasyon ve Endüstri 4.0’a uyumlu şekilde makine üretmek ve Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmek üzere 2017 yılında kurduklarını vurguluyor.
2023 yılında, geliştirdikleri yüzde 100 yerli ultrasonik kaynak ve otomasyon sistemli makinelerin ihracatını başlatarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini de açıklayan Özge Avcı Paşaoğlu, “Şu an Uzakdoğu ülkeleri ile rekabet edebilen, daha kaliteli, ülke ihracatına katma değer sağlayan bir firma haline geldik. Orta-uzun vadeli hedefimiz özellikle Vietnam’da nonwoven taşıma çantalarının ülke ekonomisine kattığı büyük değeri Türkiye’ye kaydırmak ve ülkemizde değerli bir sektör oluşturmak. Bunun için küresel maliyet analizinde önemli teknolojik gücümüzün desteği ile üretim giderleri, işçilik ve hammadde maliyetlerini optimize ederek pazarımıza yoğunlaşacağız. Geri dönüşümlü çanta sektöründe, ülkemizin dünya lideri olması için tüm teknik ve pazarlama altyapımızla bu değeri ülkemize kazandırmak gayretindeyiz. Bunun yanı sıra yakın zamanda ABD’de bir satış ofisi açmayı planlıyoruz, şu an araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Güçlü alt yapımızın farkında olarak yükselen pazarlara yeni ürünler, kullanılmayan coğrafyalarda pazar genişletme çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz” diye konuşuyor.
“Son 1 yıldır çok başarılı kadın operatörler yetiştirdik”
İhracatın içinde bir kadın yönetici olarak bu alanda çok başarılı kadınların olduğunu belirten Özge Avcı Paşaoğlu, ambalaj sektöründe de erkek egemen bir oluşum olmasına rağmen son yıllarda kadın oranının arttığına dikkat çekiyor. Firma olarak üretimden yönetime kadın çalışan oranını arttırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Özge Avcı Paşaoğlu, “Daha önce kesim makinelerimizde sadece erkek operatör çalıştırıyorken, özellikle son 1 yıldır çok başarılı kadın operatörler yetiştirdik. Bazıları birçok erkek operatörümüzden de daha başarılı şekilde çalışıyor. Kadınlarımız ile gurur duyuyoruz” diyerek, iş dünyasında kadının yerinin her geçen gün arttığını ve bunu desteklediğini ifade ediyor.
“Nicel veriler hız kazandırıyor”
Özge Avcı Paşaoğlu, iş hayatında ise nicel verilerin her zaman hız kazandırdığına ve doğru karar vermesini sağladığına inanıyor. “Benim çalışmalarıma ilham veren özlü sözlerden biri Peter Drucker’in ‘Ölçemediğiniz hiçbir şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz’ sözüdür” diyen Avcı Paşaoğlu, Kim Scott’un Radikal Samimiyet kitabı kendisine ışık olmuş. 2018 yılında TOBB En Çevreci Kadın Girişimci Ödülü’nü alan ve PAGEV’de Yönetim Kurulu Üyesi olan Özge Avcı Paşaoğlu iyi derecede İngilizce biliyor.