SUMER TÖMEK BAYINDIR; TETA Teknik Tarım Genel Müdürü

Oluşturma Tarihi : 14 Şubat 2024 Çarşamba
Cumhuriyetin 100. Yılı
SUMER TÖMEK BAYINDIR; TETA Teknik Tarım Genel Müdürü

Dünyada ilk ürünüyle Avrupa ve ABD pazarlarına odaklandı…

Aile kökleri tarıma dayanan Sumer Tömek Bayındır, sektör duayeni babalarının kurduğu TETA’da kendi üretimleri olan LAKTO markalı ürünlerle yurtdışına yönelik yeni yatırımlara hazırlanıyor. 2012’den bu yana çeşitli ülkelere tarım teknolojileri ihraç eden TETA LAKTO ekibinin Hollanda’da şirket kurarak Avrupa kapılarını açacağını söyleyen Tömek Bayındır, ayrıca dünyada ilk kez üretilen patentli LaktoWash ürünüyle de ABD’ye ihracat planladıklarını açıklıyor.

Sumer Tömek Bayındır, tarım akademisyeni ve aynı zamanda da tarımla uğraşmayı hiç bırakmamış bir ailenin içine doğdu. Baba tarafı en az beş nesildir, anne tarafının da köklerinde tarımsal üretici olan Tömek Bayındır’ın ziraat fakültesinde sınıf arkadaşı olan annesi ile babası da uzun yıllar tarım ve gıda akademisyenliği yaptı. Kısaca ailesinde tarımın güçlü kökleri olan Tömek Bayındır’ın eğitim ve kariyer yolu yurtdışına kadar uzansa da, o sonunda doğduğu topraklarda aile köklerinden gelen aile işine geri dönerek, yeni pek çok girişimin ve başarının altına imzasını atıyor.

Sumer Tömek Bayındır’ın eğitim hayatı Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun oluncaya kadar İzmir’de sürdü. Üniversitenin hemen ardından ABD’de Massachusetts Üniversitesi’nde İş İdaresi bölümünde yüksek lisansını (MBA) tamamladı. Okurken her yaz çalıştı, yüksek lisans sırasında da bir hocaya asistanlık yaptı. Ardından ABD’de iş buldu, iki yıl çalıştı ve sonra Türkiye’ye dönmeye karar verdi. Türkiye’ye döner dönmez de İzmir merkezli TETA Teknik Tarım ailesine katıldı. Halen hayvancılık işletmelerine makine, teknoloji ve bütünsel çözümler sunan TETA Teknik Tarım’ın Genel Müdürlüğünü yürüten Sumer Tömek Bayındır, LAKTO Hayvancılık Teknolojilerinin ve MilkWinner Inc’in kurucu ortağı olmasının yanı sıra çok ortaklı bir Türk tarım teknolojileri markası Naras Makine AŞ’de de Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor.

“Yurt içi ve dışında anahtar teslimi çiftlikler kuruyoruz”

TETA Teknik Tarım’ın 1989 yılında babası ve sektör duayeni Doç. Dr. Ömer Tömek tarafından kurulduğunu hatırlatan Sumer Tömek Bayındır, doğru ve uygulanabilir bilgi ve güncel teknoloji sunma hedefiyle çiftçilere yönelik hayvancılık yatırımlarını projelendirdiklerini belirtiyor. Dünyada hayvancılık adına en gelişmiş ve ekonomik üretim sağlayan teknolojileri ile çiftçilerin kazancını artıran çözümler yanı sıra anahtar teslim çiftlik de kurduklarını vurgulayan Tömek Bayındır, “Ürün yelpazemiz doğumhaneden yemlemeye, ahır iç donanımlardan sütün ve süt ürünlerinin soğutulmuş olarak satışına kadar tüm ekipmanlardan oluşuyor. Hayvancılık işletmesinde yer alacak her türlü yapılanma, teknoloji ve mekanizasyon kurulumu, yem programları, teknik eleman ve yönetici eğitimi, yem bitkisi üretimi, yıllık planlama ve yapılacak yatırım için projelendirme, teşvik alımlarında yol göstermek gibi birçok konuda hizmet veriyoruz” diyor.

SumergülüyorSumer Tömek Bayındır, tarıma yönelik yatırımların bilimsel, doğru bir fizibilite ve gerçekçi planlarla yapılması gerektiğini savunanlardan. Ancak ona göre ülkemizde maalesef bu işe gereken önem verilmiyor. Bilimsel yaklaşımla, ülkemiz koşullarına en uygun yatırımlar yerine, yanlış altyapılar ile çok para harcanarak başarısız olan pek çok işletmenin kurulduğunu hatırlatan Tömek Bayındır, “Bu konuda 35 yılı aşkındır dünya ve Türkiye’de 500’den fazla sıfırdan kurulan proje gerçekleştirdik. Bundan sonra da TETA olarak yerli ve yabancı yatırımların başarıya ulaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yatırımcılara hayvansal veya bitkisel üretim alanında, bilimsel yaklaşımımız ve deneyimimiz ile hem ekosisteme yararlı olmaları hem de tarımdan para kazanmaları için destek vermeye devam edeceğiz” diyerek hedeflerini aktarıyor.

“LAKTO markalı ürünlerimizi 10’dan fazla ülkeye satıyoruz”

Sumer Tömek Bayındır, yaklaşık 27 yıldır TETA pazarlama, ihracat, markalaşma ve yönetişim gibi birçok göreviyle hayvancılık teknolojileri sektörünün içinde. TETA ile dünyadaki doğru teknolojilerin çiftçilerle buluşması noktasında pek çok proje yürüten Tömek Bayındır’ın aynı zamanda şirketin yurtdışına açılması noktasında da kardeşi Başat ile birlikte büyük emekleri var. TETA ithal ürünlerle müşterilerine hizmet vermesinin yanı sıra LAKTO markasıyla üretime de başlamasına öncülük eden Tömek kardeşler, şirkette üretimin ardından 2012 yılında ihracatın da kapılarının açılmasını sağladılar.

Lakto markasıyla üretip yerlileştirdikleri profesyonel sağım makineleri ve ahır içi ekipmanlarından oluşan ürün yelpazesini 2012 yılından itibaren yurtdışına pazarlayan Tömek Bayındır, o yıl Almanya’da katıldıkları fuar ile ilk iş bağlantılarını kurmasının ardından pek çok ülkeye ihracat yaptı. Bugüne kadar Vietnam, Lübnan, Suriye, Irak, Angola, Pakistan, İsrail, Etiyopya, Hollanda ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelere süt sağım makineleri, gübre yönetim sistemleri, serinletme fanları sürü yönetim sistemleri ve çiftlik ekipmanları ihraç eden Sumer Tömek Bayındır, “2012 yılına kadar TETA bünyesinde sadece ithal ürünlerin satışı ile ürünlerin kurulumu ve satış sonrası hizmetini gerçekleştiriyorduk. 11 yıldır ise kendi ürünlerimizle Lakto markamızla satış ve çiftlik kurulumları da yapıyoruz. Yola çıkarken kendimize yurtdışındaki önemli oyuncularla rekabet edecek bir yapı kurma hedefi koymuştuk. Bugün artık dünyanın en iyi makineleri ile rekabet edebilecek durumdayız” yorumunu yapıyor.

“Hollanda bizim için Avrupa’ya giriş kapısı olacak”

TETA LAKTO’nun ticaret hacminin içinde ihracatın payının son iki yılda artarak yaklaşık yüzde 30’a ulaştığını söyleyen Sumer Tömek Bayındır, sahip oldukları teknoloji üretebilme kabiliyetiyle gelişmiş pazarlara ihracat yapma potansiyeline odaklanmak istiyor. Tömek Bayındır, “Lakto markalı ürünlerimizi kalitemizle ve altyapımızla artık Avrupa’ya satabilir noktaya geldik. Bunu sağlamak için de Hollanda’da bir yapılanma başlattık. Tarım ülkesi Hollanda bizim için potansiyel bir ihraç pazarı. Orada doğrudan kendimiz satış yapabileceğimiz gibi belki gelecek dönemde bayilik de verebiliriz. Bu şekilde Hollanda bizim için Avrupa’ya giriş kapısı olacak. İleriki süreçte farklı ülkelerde de bu tür yapılanma çalışmalarımız olabilir. Ayrıca ABD’de de yeni dönemde şirket kurduk” bilgisini veriyor.

 Yurtdışı iş birlikleri ile Avrupa ve ABD pazarında daha etkili olacaklarına inanan Sumer Tömek Bayındır, “Türkiye’de kurulu bulunan tüm çiftliklere sürdürülebilir Yeşil Çiftlik® olabilmeleri için destek vereceğiz. TETA ile çalışan çiftlikler, zor zamanlarda ayakta kalan, en kaliteli sütü üreten işletmeler oldular. Şimdi daha fazla çiftliği para kazandıran ürün ve teknolojiler ile buluşturuyoruz ve buna devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor.

“Dünyada ilk olan LaktoWash ürünümüze ABD’den yatırım aldık”

Üretimini yaptıkları Lakto markalı yaklaşık 20 ürünlerinin olduğunu hatırlatan Sumer Tömek Bayındır, bunlardan birinin de bu yıl yeni geliştirip dünyada ilk kez ürettikleri patentli LaktoWash ürünü olduğunu söylüyor. ‘Mobil kovalı sağım makinelerini yıkama makinesi’ olan LaktoWash’ın dünyada rakibi bulunmadığını vurgulayan Tömek Bayındır, “Sütte kaliteyi ve verimi artıran bir ürün olan LaktoWash’ta öncelikli pazarımız yurtdışı. Çünkü Türkiye’de süt kalitesi çok düşük. Maalesef süt sanayicisi ile devletin sütte kaliteyi sağlama ve artırma gibi bir amacı yok. Bu nedenle LaktoWash ürününü yurtdışına satma odaklı bir strateji izliyoruz” diyor.

SumeİneklerleAlman Tarım Derneği tarafından düzenlenen Eurotier fuarında LaktoWash ürünüyle alanında en prestijli inovasyon yarışması olan DLG EuroTier Inovasyon Ödüllerinde gümüş madalya aldıklarını da açıklayan Sumer Tömek Bayındır bu ödüllerden birini alan ilk Türk firması olduklarını belirtiyor. LaktoWash ile yurtdışındaki yatırımcıların da ilgisini çeken Sumer Tömek Bayındır, “Yeni inovatif olan patentli ürünlerimize ve yeni girişimlerimize dünyada yatırımcı ilgisi var. Yatırım turuna çıkacağımız önümüzdeki günlerde, ilk olarak dünyada patentli ve Alman Tarım Derneği DLG İnovasyon Ödüllü LaktoWash’ı ayrı bir start-up olarak konumlandırıyoruz. Bu süreçte LaktoWash’ı ayrı bir şirkete dönüştürüyoruz. ABD’de yerleşik danışmanlarımız ve aynı zamanda yatırımcımız Sente Ventures ile ilerliyoruz” bilgilerini veriyor.

“Türk tarım makineleri ortak girişimi Naras’ı kurduk”

Sumer Tömek Bayındır, aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olan ‘tarım makineleri ortak girişimi’ Naras’ın hayata geçirilip kurulmasında da öncü rol üstlendi. Uluslararası pazarda söz sahibi olmayı amaçlayan Naras markasının yaratıcıları arasında yer alan Tömek Bayındır, akıllı tarım teknolojileriyle üretim yapmanın gücüne inanan Türk tarım sektörünün 4 büyük ismi olarak 2018 yılında bir araya gelip büyük bir ortaklığa imza attıklarını söyleyerek, yapılanma hakkında şu bilgileri veriyor;

“Kuruluşundan beri aktif görev aldığım Naras, bugün tarım teknolojileri deyince akla ilk gelen şirket konumda. Sektörde bir ilk olan Naras’ta TETA olarak kurucu 4 ortaktan biriyiz ve bu özgün işbirliği şirketiyle büyük bir Türk tarım markası yaratmak üzerine çalışıyoruz. Türkiye’nin fiyat avantajı olduğu için tarım makinelerinde yurtdışına ciddi bir satışı var. Ama sektörün markalaşmaya yönelik yaptığı yatırım yetersiz olduğundan herkesçe bilinir bir Türk markası ne yazık ki yok. Biz firmaları bir marka çatısı altında buluşturup güçlü bir Türk tarım makinesi markası yaratmak istedik. Böylece 4 fabrika ve 4 uzmanlık alanını bir marka altında topladık. Toprak işlemeden hayvancılığa kadar tüm ürettiğimiz makineler ile ekipmanları tek marka altında pazarlayıp satışını yapıyoruz. Traktör dümenleme sistemleri, tohum atma, kimyasal uygulama ve ot mücadelesi gibi hassas işlemler için teknoloji üreten Naras, bu sistemleri tüm Türkiye ve dünyada başarı ile uygulama bilgisini ve teknik desteğini de sunuyor.”

Naras’ın önemli ihracat pazarının Türki Cumhuriyetler olduğunu dile getiren Sumer Tömek Bayındır, Orta Asya’ya odaklanmak istediklerini belirtiyor. Naras’ı ileriki dönemde ürün yelpazesi çok genişleyen tarım tabanlı bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını da aktaran Tömek Bayındır, bu alandaki firmaları ortaklığa davet ederek, “Yurtdışına açılan ve güç birliğinin etkisini yaşamak isteyen firmaları Naras’taki yapılanmaya katılmaya çağırıyorum” diyor.

 

kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.