İhracat ile hayalini gerçekleştirdi; şimdiki planı ise zeytinyağı üretimi ve ihracatı…
15’ten fazla ülkeye 2022 yılında yaklaşık 5 bin tonun üzerinde yaş meyve ve sebze ihraç eden firmanın yönetiminde yer alan Vildan Akgedik Kılınç, “Ne mutlu ki hayal ettiğim işi yapıyorum” diyerek geldiği noktadan memnun olduğunu söylüyor. Bir yandan da ‘umarım bunu da gerçekleştiririm’ dediği bir başka hayali için de kolları sıvayan Akgedik Kılınç, zeytinyağı üretimi ve ihracatı yapmak için tesis kurmaya hazırlanıyor.
Kendi işini kurmak ve yaşadığı coğrafyadaki ürünleri yurtdışına pazarlamak en büyük hayaliydi Vildan Akgedik Kılınç’ın. Sırf bu yüzden lise ve üniversitede yabancı dil bölümünü seçti. Eğitiminden sonra da hayalini aile şirketinde gerçeğe dönüştürdü ve bugün yaş meyve sebze sektöründe 15 ülkeye ihracat yapan şirketin yönetiminde görev aldı. Şimdi Vildan Akgedik Kılınç’ın bir hayali daha var. Bölgenin zeytinlerini değerlendirmek isteyen Akgedik Kılınç, gelecekteki yeni iş planları arasına zeytinyağı üretimini de ekledi. İlk hedefi bir zeytinyağı üretim tesisi kurmak olan Vildan Akgedik Kılınç, orta vadede zeytinyağı ihracatı yapmayı da hedefliyor.
Vildan Akgedik Kılınç, Manisa’nın küçük bir ilçesi olan Alaşehir’de doğdu. Hem ticaret hem tarımla ilgilenen bir ailede büyüdü. İş hayatıyla daha küçük yaşlarda babası sayesinde tanıştı. Serbest ticaretle uğraştığı için birçok sektörde çalışan babasına kendini bildiğinden beri bütün boş zamanlarında yardım etmesi, onun da erken yaşlarda ticaret görgüsü edinmesini sağladı. Bu yüzden tarıma ve ticarete olan ilgisi daha çocukluktan itibaren her geçen yıl artarak devam etti. 2015 yılında aile şirketinin kurulup da aktif olarak yurtdışına yaş meyve sebze ihraç etmeye başlanmasıyla şirkette çalışmak için ilk adımını atan Akgedik Kılınç, bir yandan da eğitim hayatını sürdürdü.
Eğitimine liseyi bitirinceye kadar Alaşehir’de devam eden Vildan Akgedik Kılınç, liseden İngilizce dil bölümünden mezun oldu. Aslında dil bölümünü seçmesindeki en büyük etki, ailesinin işi ve dünyayı gezerek çalışma fikriydi. Bu yüzden de Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik İngilizce Bölümü’nü tercih eden Vildan Akgedik Kılınç’ın hayatında böylece yeni bir dönem başlamış oldu. Küçük bir şehirden sonra metropol bir şehirde yaşamaya başlamak, sosyal çevrenin farklı olması, ailenin uzakta olması ve bütün bunlara uyum sağlama süreci, kendi sınırlarını aşmasında ve kendini geliştirmede büyük rol oynadı. e-ticaretin her geçen gün artması ve dijitalleşmenin her sektörde giderek büyüyen etkisi nedeniyle üniversite 3. sınıfta Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü ile çift ana dal yapan Akgedik Kılınç, 2019 yılında her iki bölümden de mezun oldu. Üniversiteden mezun olduktan hemen sonra da aile şirketi Akgedik Gıda A.Ş.’ye katılan Vildan Akgedik Kılınç, şirkette ağırlıklı olarak satış ve finans departmanında çalışıyor; tedarik, lojistik gibi diğer alanlarda da aktif olarak rol alıyor.
“İlk hedefim bir zeytinyağı üretim tesisi kurmak”
Vildan Akgedik Kılınç’ın çocukluğundan beri hayali, çok küçük şehirde yaşamanın etkisiyle olsa gerek, dünyayı gezerek para kazanmaktı. Yeditepe Üniversitesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra ise aklında bir tek şey vardı. Kendi işini kurmak ve yaşadığı coğrafyadaki ürünleri yurtdışı pazarında pazarlamak... Bugün 15’ten fazla ülkeye ihracat yapan bir firmanın yönetiminde yer alan Akgedik Kılınç, “Ne mutlu ki hayal ettiğim işi yapıyorum” diyerek geldiği noktadan memnun olduğunu söylüyor. Ancak yolun daha çok başında olduğunu da unutmayan Akgedik Kılınç, gelecekle ilgili yeni hayaller kurup planlar yapmayı da sürdürüyor.
Bugün itibariyle her ne kadar yaş meyve sebze sektöründe aktif rol alsa da Vildan Akgedik Kılınç, son zamanlarda zeytinyağına da ilgi duymaya ve bu alanda araştırmalar yapmaya başladı. ‘Çok asil’ olarak tanımladığı zeytin ağacı sayısının yaşadığı bölgede her geçen gün arttığına dikkat çeken Akgedik Kılınç, gelecek döneme ilişkin yatırımları arasına zeytinyağı üretimini de aldığını belirterek, “Tabii her sektörde olduğu gibi bu sektörün de zorlukları var. Fakat üstesinden gelecek kendimde o gücü hissediyorum. Şimdiden zeytinyağı şişesinin tasarımını bile oluşturdum. İlk hedefim bir zeytinyağı üretim tesisi kurmak. Ardından ihracatına da başlamak istiyorum. Şu an üretim tesisi gerçekleştirebilmek için lokasyon ve proje çalışmalarını sürdüğümüz mini bir ekibimiz var. Tabii bu süreç emek ve zaman isteyen bir süreç. Umarım bu hayalimi gerçekleştirebilirim” diye konuşuyor.
“Endonezya ve Singapur’la yeni işbirliği anlaşması yaptım”
Akgedik Gıda’nın 2015 yılında kurulduğunu ve aktif olarak sekiz yıldır yurtdışına yaş meyve sebze ihracatı yaptığını hatırlatan Vildan Akgedik Kılınç, mevsiminde yetişen ürünleri ve müşterilerin talep ettiği ürünü üreticilerden tedarik edip soğuk havalı depolarda paketleyerek müşterinin adresine teslim ettiklerini belirtiyor. İhracatı geliştirmek için çeşitli fuarlara, ticari heyetlere ve yurtdışı pazar ziyaretlerine katıldıklarını, müşteri portföyünü geliştirmeye ve ihracat rakamlarını arttırmaya çalıştıklarını aktaran Akgedik Kılınç, “Şirketimiz 15’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ağırlıklı olarak Ukrayna, Rusya çalışmakla beraber Romanya, Polonya, Sırbistan, Libya, Umman, Bangladeş gibi birçok ülkeye ve farklı kıtalara ihracat gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında yaklaşık 5 bin ton üzerinde yaş meyve ve sebze ihraç ettik. Bu yılki hedefimiz bu rakamın üzerine çıkmak” diyor.
Bu yıl mart ayında Endonezya ve Singapur’a ticari heyetle giderek ithalatçı firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Akgedik Kılınç hem firmayı hem de ürünleri tanıtarak yeni iş birliği anlaşmaları yaptığını açıklıyor. “Eğer ürünlerin sezonu başladığında ürün fiyatları ve çalışma koşulları uyarsa yeni pazarımıza ilk uçak kargo ile ürünlerimizi göndermiş olacağız” bilgisini veren Akgedik Kılınç, gelecekle ilgili ihracat ve pazar hedeflerini ise “Her geçen yıl artan rekabet ve maliyetlerden dolayı ihracatı yapmak daha zor hale geliyor. Orta vadede hedefimiz mevcut durumu korumak. Uzun vadede ise yeni pazarlara giriş yapmak ve katma değeri yüksek ürünlerin satışını arttırmak” şeklinde aktarıyor.
“Ciddiye almayanlara inat bıkmadan çabaladım”
Vildan Akgedik Kılınç’ın 2019 yılında mezun olduktan sonra aile firmasında babasıyla çalışmaya devam ettiği için iş hayatına başlama süreci ve ilerlemesi zor olmamış. Ancak genç bir kadın olarak kariyerinde bu noktaya gelinceye dek bazı sıkıntılar yaşayan Akgedik Kılınç, “Sektörümüzde yönetici bölümündeki kişiler ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor. Bu yüzden birçok kez hem kadın olduğum için hem de yaşımın onlara göre küçük olmasından dolayı ciddiye alınmadım, iş süreçlerimde gecikmeler ve aksilikler meydana geldi. Bu sıkıntıların çözümünde en büyük destekçim babam ve bıkmadan çabalamak oldu” diyor.
Yurtdışı deneyimlerinden de bahseden Vildan Akgedik Kılınç, her ülkenin çalışırken kendine göre bazı zor yönlerinin olduğunu ancak asıl zorluğu faaliyet gösterdikleri sektörde yaşadıklarını savunuyor. Yaş meyve ve sebzede kalite algısının, kişinin bakış açısına göre değiştiğini vurgulayan Akgedik Kılınç, “Elbette belirli standartlar var ancak her domates aynı büyüklükte ya da her nar aynı tatlıkta ya da her kavun aynı boyda değil. Ancak ne yazık ki bazı müşteriler bu durumu kendi avantajlarına kullanmak için elinden geleni yapıyor. Bu sorunlarla en az karşılaştığımız ülke şimdiye kadar Ukrayna oldu. Hem ticaret yapmak için gerekli olan prosedürleri kolay hem de alıcı firmaların ticari ahlakları daha fazla” diye konuşuyor.
“İlk ticaretimde dolandırıldım ama yine de vazgeçmedim”
İhracat alanındaki başarının temelinde bazı olmazsa olmaz kriterlerin yer alması gerektiğini söyleyen Vildan Akgedik Kılınç, bunları ‘ne olursa olsun vazgeçmeden çabalamaya devam etmek’ ve ‘risk almak’ şeklinde ifade ediyor. Bugüne kadar edindiği ihracat tecrübesini ise şöyle aktarıyor; “Ne yazık ki önünüze sunulmuş iyi fırsatlar yoksa siz bu fırsatları risk alarak yaratmak zorundasınız yoksa büyümek ve ilerlemek hiç kolay olmuyor. Benim ihracat alanındaki başarım da aslında vazgeçmeden çabalamaya ve risk almaya dayanıyor. İlk ticaretimde dolandırıldım ama yine de vazgeçmedim. Sonra defalarca kez ödemelerimizi alamadığımız ve iflas etmenin eşiğine geldiğimiz anlar oldu. Ancak hiç yılmadan ve yeni riskler alarak bu alanda çalışmaya devam ettik. Sonuç olarak bütün zor durumların üstesinden gelip bugün büyüyen ve daha güçlü bir firma haline geldik.”
İhracata ve iş hayatına başlayanlara da kendi deneyimlerine dayanarak bazı tavsiyelerde bulunan Akgedik Kılınç, birçok sıkıntıyla baş etmek gerekse de bu süreçte olumsuz eleştirilere asla kulak asmamalarını söylüyor ve “Hayal ettiğiniz iş için çabalamaktan asla vazgeçmeyin” mesajı veriyor.
“Kadınlar için daha çok finans ve STK desteği gerek”
Türkiye’de kadınların iş dünyasında her geçen gün daha çok söz sahibi olduğuna ve şirketlerin yönünü belirlemede etkin rol oynadıklarına inanan Vildan Akgedik Kılınç, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve toplumun ilerleyebilmesinin ancak kadınların eğitimden siyasete, tarımdan ihracata yaşamın tüm alanlarında daha etkin yer almasıyla mümkün olduğunu savunanlardan. “Bugün kadının ihracat hacmindeki oranı geçmişe oranla en iyi döneminde olsa da ben daha yolun çok başında olduğumuzu ve bu konuda gidilecek daha çok yolun olduğunu düşünüyorum” diyen Akgedik Kılınç, kadının iş dünyasında ve dünya pazarlarında varlığını ve gücünü ortaya koymasının önünü açmak için yapılması gerekenler hakkında görüşlerini şöyle aktarıyor;
“Bugün iş dünyasında var olabilmenin ve bu varlığın sürdürülebilirliğini sağlamanın oldukça zor olduğu bir dönemdeyiz. Bu konuda kadınlara dünya pazarında varlığını ve gücünü ortaya koyması için çeşitli desteklemeler yapılmalı. Mesela kadın girişimcilere özel finans destekleri, yeni pazarlara giriş için ticari heyet organizasyonları, UR-GE destekleri, danışmanlık destekleri gibi kadın girişimcilerin ihtiyaç duyduğu bütün destekler sağlanabilir. Ayrıca girişimci kadınları aynı çatı altında toplayacak bir oluşum olmalı ve bu oluşum içerisinde kadınlar tecrübelerini birbirlerine daha etkin şekilde aktarabilmeli. Bu tarz destek ve oluşumlar mevcut olsa bile etkinliğinin arttırılıp ve her bir girişimci kadın için ulaşılabilir seviyede olması gerekir.”