Bağlılık ve aidiyetin, Maxion İnci Jant Grubu’nun köklerinde bulunan çok önemli özellikler olduğuna vurgu yapan Gülçin Tekin, köklerinde yer alan bu özelliklerin, kurulduklarından bu yana nesilden nesile aktarıldığını söyleyerek, “Çalışanlarımızın bağlılık ve aidiyet göstermesi, Maxion İnci Jant Gurubumuzun bugünkü başarısına erişmesinde en önemli etkenlerden” diyor.
Türkiye otomotiv tedarik sanayinin 71 yıllık markası İnci Holding ile dünyanın en büyük jant üreticilerinden Maxion Wheels’in ortak girişimi olarak faaliyet gösteren Maxion İnci Jant Grubu, çalışanı merkez alan insan kaynakları politikalarını, dönüşen iş dünyasının ihtiyaçlarına göre sürekli güncel tutmayı amaçlıyor. Yıllık yaklaşık 13 milyon jant üretim kapasitesine sahip, Avrupa’nın tek lokasyonda, bünyesindeki toplam 5 fabrika, 1 lojistik merkezi ile binek, hafif ticari ve ağır vasıta ticari araçlar için üretim yapan en büyük jant üreticisi konumunda olan şirket, insana değer katacak projeler hayata geçirmenin yanı sıra sürdürülebilir geleceği çalışanlarıyla şekillendirecek çalışmalara da ağırlık veriyor
‘Önce İnsan’ prensibiyle, şirketin güçlü bir biçimde gelişmesi ve uzun vadeli başarılarının korunması için aile değerlerini kaybetmeden kurumsal bir organizasyon olmayı başardıklarını dile getiren Maxion İnci Jant Grubu İK ve Ortak Fonksiyonlar Direktörü Gülçin Tekin:
“Aldığımız kararlarda ve uygulamalarımızda, verimlilik ve etkinliği ön planda tutarak tüm paydaşlarımıza değer katıyoruz. Paydaşlarımız tarafından takdir edilen ve sevilen bir şirket olmak için çalışıyoruz. Müşterilerimize yaratıcı ve hızlı çözümler sunuyoruz, süreçlerimizi sürekli ileriye taşıyacak takım çalışmasına, inovatif ve teknolojik çözümlere odaklanıyoruz. Her alanda gelişimi ve değişimi destekleyerek öğrenen bir organizasyon yaratmak için çalışıyoruz” vurgusunu yapıyor.
Kurum kültürü ilkelerinin, geçmişteki başarılarının dayanağı ve gelecekteki çalışmalarının temelini oluşturduğunu dile getiren Gülçin Tekin, şirketin tüm iç ve dış uygulamalarında, Evrensel Etik Kuralları ve adil olma taahhüdü ile ilerlediğini belirtiyor. Tekin, hayata geçirdikleri insan ve kültür çalışmaları hakkında ise şunları aktarıyor;
“Bağlılık ve aidiyet, köklerimizde bulunan çok önemli özellikler”
Kuruluşumuzdan 2023 yılına kadar 40 milyondan fazla ağır vasıta jantı ve binek grubuyla birlikte toplam 200 milyon jant ürettik. Tüm faaliyetlerimizde gelecek nesillere karşı sorumlulukla hareket ediyoruz. Hem Türkiye’de hem de global yapımızın içinde, üretimimiz ve sürdürülebilir iş modelimizle birçok ilke imza atarak Türkiye’nin ihracatını ve dolayısıyla ülke ekonomisini destekliyoruz. Endüstri 4.0 çalışmaları kapsamında ise 2030 yılına kadar tüm fabrikalarımızı akıllı işletmelere dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Üretim ve pazarlamadaki başarımız kadar çalışanlarımızın şirket için memnuniyetine de büyük önem veren bir şirketiz. Bağlılık ve aidiyet, Maxion İnci Jant Grubu’nun köklerinde bulunan çok önemli özellikler. Köklerimizde yer alan bu özellikleri, kurulduğumuzdan bu yana, nesilden nesile aktarıyoruz. Bu da henüz yeni başlamış bir çalışanımızın da bugün 40 yıl ödülü alan çalışanımız kadar bağlılık ve aidiyet göstermesinde önemli bir etken. Grubumuzun bugünkü başarısına erişmesinde en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor.
“Sürekli öğrenme bakış açısıyla eğitimlerimiz sürüyor”
Çalışanlarımızın refahı için ekonomiyi ve işgücü piyasasını yakından takip ediyor, ücretlendirme süreçlerimizi güncel uygulamalara göre gözden geçiriyoruz. Bu doğrultuda uyguladığımız esnek yan haklar ile çalışanlarımızın kendi ihtiyaçlarına uygun tercihler yapmalarını ve hem kendileri hem de ailelerini sağlık başta olmak üzere eğitim ve sosyal yaşam gibi alanlarda desteklemelerini sağlıyoruz. Sürekli öğrenme bakış açımız ile çalışanlarımızı çeşitli eğitim ve gelişim araçlarıyla destekliyor, farklı iş ve pozisyonlarda kariyer fırsatları oluşturuyor, onlara değişik kültürlerle çalışma ortamı sağlıyoruz. Şeffaf ve sürekli kılınan değerlendirme süreçleriyle çalışanlarımıza geri bildirim olanağı tanıyor ve gelişim aksiyonlarını besleyerek potansiyellerine katkıda bulunuyoruz.
Farklı yetkinliklerin gelişimine odaklanan eğitim programlarımız, çalışanlarımızın hem mevcut rolündeki hem de potansiyel rollerdeki gelişimini destekliyor. Akademi Programları (Liderlik, Uzman, Mühendis, Dijital, Kalite), Mentorluk, Tersine Mentorluk, Bireysel Koçluk, 360 Derece Yetkinlik Değerlendirme, genç yeteneklere yönelik “Global Kişisel ve Mesleki Gelişim Programları”, inovasyon projeleri ve farklı uygulama alanlarına yönelik “Bölgesel ve Global Proje ve İş Deneyimleri” gelişim aktivitelerimizin önemli bir kısmını oluşturuyor.
“PaylaşMax çalışanlarımızın fikirlerini belirtmelerine olanak sağlıyor”
İşimizi keyifli hale getirmek, tutkuyla çalışmak, işimize ve birbirimize bağlanmak, güçlü yönlerimizin daha fazla farkına varmak, işimizde yapıcı olmak ve zorluklardan güçlenerek çıkmak için pozitif yaklaşım anlayışını benimsiyor ve uyguluyoruz. İş ortamında veya iş ortamı dışında düzenlenen masa tenisi, tavla turnuvaları, bahar piknikleri, kuruluş yıldönümü yemekleri gibi organizasyonlarla çalışanlarımızın iş yerindeki dostluklarını pekiştirmelerini, ekip ruhunu geliştirmelerini hedefliyoruz. Bu sayede verimliliği artırıyoruz.
Çünkü biliyoruz ki birbirini seven ve güvenen insanların birbiriyle olan iletişimleri güçlenirken, takım çalışmaları da artıyor. Ayrıca dijital dönüşüm kültürümüz ile süreçlerimizi çevrimiçi platformlara taşıdık ve çalışanlarımıza kullanım kolaylığı sağladık. Bu kapsamda oluşturduğumuz ulusal ve uluslararası ödüllü dijital iletişim platformumuz PaylaşMax ile çalışanlarımızın, şirket ile ilgili tüm bilgilere anında erişmelerine ve fikirlerini belirtmelerine olanak sağlıyoruz.
İşe alımlarda çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmak için de uyguladığınız politikalar ve programlar var. Grubumuzda işe alımda, terfilerde, ücret yönetiminde, yan haklarda, sözleşmenin sonlanmasında herhangi bir şekilde kadın ya da erkek olmaktan mavi yaka beyaz yaka olmaktan dolayı bir farklılığımız bulunmuyor. “Ücret yönetiminde, yan haklarda eşit davranırız” ilkesini ve “İstihdamda ve kariyer olanaklarında fırsat eşitliği sunarız” ilkesini web sitemizde ve kariyer.net sayfamızda yayınlıyoruz. Tüm pozisyonlar için eşit sayıda kadın ve erkek adayı değerlendiriyoruz.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği mücadelemiz devam ediyor”
Grup olarak sahip olduğumuz çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürümüz ile mücadele verdiğimiz konulardan biri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği. Kadınların yanında yer alıyor ve önlerine çıkan tüm engellerin kaldırılması için çalışıyoruz. Bunu desteklemek için de Grubumuzda bir Kadın İletişim Platformumuz bulunuyor.
İletişim planlarımız kapsamında ayrımcı dile karşı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini destekleyici eğitimler ve farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Aynı zamanda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi hazırlıyoruz. Eşit ücret politikasını benimsiyoruz ve işe alım, ücret artışı gibi tüm çalışmalarda bu bakış açımızla hareket ediyoruz. ‘Geleceğim Sensin’ projemizle kız öğrencileri destekliyoruz. UN Impact 2030 Türkiye Etki Konseyi üyesi olarak TCE ve Çalışan Gönüllülüğü konularında çalışıyoruz. Çalışan Gönüllülüğü Çalışma Grubu’na liderlik ettik. Ortağımız İnci Holding, UN Global Compact üyesi ve Weps imzacısı. Biz de bu taahhütlere uyumlu faaliyetler yürütüyoruz. Yönetim Kurulu Başkanımız dahil olmak üzere en üst seviyede HeforShe destekçisiyiz. Kampanyalarına katılıyor ve farkındalık iletişimi gerçekleştiriyoruz.
“Her fabrikamızda anne odaları var”
Kadın çalışanlarımızın iş hayatını desteklemek için birçok projemiz bulunmakta. W-Lead Kadın Liderlik Gelişim Programı ile bünyemizde liderlik vasıfları kuvvetli olan kadınların, önce potansiyellerinin farkına varmalarını, sonra da bu potansiyeli doğru bir şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefliyoruz. AÇEV ile Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konulu Eğitimler düzenliyoruz. Her fabrikamızda anne odalarımız bulunuyor. Hamile çalışanlarımıza ara öğün desteği sağlıyoruz. Şirket içinde hamilelik süreci yaşayan ve hali hazırda anne olan çalışanlarımızı Mom Buddy programı altında buluşturarak, iş sürecinde ve çocuk doğduktan sonraki dönemde, sosyal ve psikolojik olarak destek veriyoruz.
Grup içinde iş yerinde kadın olmak, bilinçaltı önyargıları gibi konularda tüm gruba açık ve kadını güçlendiren etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarımız çatısı altında eşit oranlarda kadın ve erkek stajyerlerden oluşan MaxIntern ve tamamen kadın stajyerden oluşan e-MaxIntern staj programlarımız yer alıyor. Öğrencilerimiz aktif olarak rol aldıkları projeler ile üretim süreçleri başta olmak üzere mesleki deneyim kazanma şansı yakalıyor.