Hayata geçirdikleri insan kaynakları ve kültür uygulamalarıyla farklı bakış açıları ile çeşitli tecrübelerden en doğru şekilde faydalanmaya özen gösterdiklerini dile getiren CarrefourSA İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Bahar Tura, CarrefourSA Akademi ile mesleki ve teknik eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişimlerini destekleyecek içerikleri çalışanlarla paylaştıklarını belirterek, “Çalışanlarımızı her zaman kalıpları kırmaya ve sınırlarını zorlamaya teşvik ediyoruz” vurgusu yapıyor.
Bugün 60 ilde 11 bine yakın çalışanı bulunan CarrefourSA; samimiyeti, cesareti, tutkuyu ve sürekli gelişimi en önemli kurumsal değerleri olarak görüyor. Hiper, Süper, Gurme, Mini konseptlerindeki 1000’den fazla mağazasında ve www. carrefoursa.com Online Market’inde müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini en doğru şekilde karşılamak için çalışan CarrefourSA, farklı bakış açıları, farklı iş yapış biçimleri ve çok çeşitli tecrübelerden en doğru şekilde faydalanmaya özen gösteriyor.
CarrefourSA İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Bahar Tura, insan kaynakları ve sürdürülebilirlik stratejilerinin temelinde, şirketin misyon, vizyon ve değerlerine uygun ekip arkadaşlarını bir araya getirmenin yattığını ifade ediyor. Bu doğrultuda odak noktalarının nitelikli işgücünü kazanmak ve yatırım yapmak, çalışanların iş yaşamındaki gelişimlerini desteklemek, organizasyon yapısını geliştirmek ve güçlendirmek, çalışanların motivasyon ve bağlılığını artırmak olduğunu vurguluyor.
‘Kariyerin Doğrusu CarrefourSA’da’ söylemini destekleyecek şekilde tüm iş süreçlerinde işin doğrusunu yapmak için farklı eğitimler ve programlarla yetenek havuzlarını güçlendirdiklerini de aktaran Tura, “Çalışanlarımızı her zaman kalıpları kırmaya ve sınırlarını zorlamaya teşvik ediyoruz. Perakende gibi zorlu, dinamik ve hızlı bir sektörde gerek kurumsal gerek ticari olarak her alanda yenilikleri takip ediyor, şirketimizin karakterine ve ihtiyaçlarına en uygun olan gelişmeleri hızlıca sahiplenerek sistemlerimize uyarlıyoruz” bilgisini veriyor.
Şirket kültürünün devamı için attıkları adımlar ile gelecekte bu adımlara eklemeyi düşündükleri yenilikleri aktaran Bahar Tura, çalışan mutluluğunu, bağlılığını ve yaratıcılığını artırmak için geliştirdikleri öne çıkan projelerden de şöyle bahsediyor;
“Aramıza yeni katılanlar için mentorluk ve koçluk süreçlerimiz var”
Şirketimizin en önemli odak noktası müşterilerimizin ihtiyaç duydukları tüm ürünlere doğru üreticiden, doğru fiyata ulaşmasını sağlamak... 50 binden fazla ürünü ‘Doğrusu CarrefourSA’da’ anlayışımızla doğru kalitede ve doğru fiyata, yılda 205 milyonu aşkın müşteriye ulaştırıyoruz. Bunu yaparken de çevreye, insana ve ekonomik kalkınmaya değer katan çalışmaları ‘Doğrusu’ vizyonuyla hayata geçiriyoruz.
Şirket kültürümüzü güçlü tutmak ve yaymak oldukça önemli. Bu kapsamda yeni katılan çalışanlarımıza şirket kültürümüzü doğru şekilde aktarıyor ve sürekli gelişimlerini destekliyoruz. Genel müdürlüğümüz, mağazalarımız ve depolarımızda oryantasyon programından itibaren yol arkadaşı (Buddy), mentorluk ve koçluk programlarını yürütüyoruz. Alanında uzman olan ekip arkadaşlarımızı iç eğitmen olarak konumlandırıyor, böylelikle çalışanların sahip olduğu bilgi, birikim ve tecrübeyi diğer çalışanlarla paylaşmalarını sağlıyor, karşılıklı öğrenmeyi teşvik ediyoruz. CarrefourSA Akademi ile mesleki ve teknik eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişimlerini destekleyecek içerikleri de çalışanlarımızla paylaşıyoruz.
Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz çalışan bağlılığı anketlerinde, şirket kültürümüze dair değerlendirmeler de yapıyoruz. Ayrıca, düzenli aralıklarla yaptığımız çalışan nabız yoklamaları sayesinde, çalışan bağlılığı ve kültür yönetimiyle ilgili aksiyonlarımızı gözden geçirmeye imkan buluyoruz. Yeni katılan çalışanlarımız için yol arkadaşlığı programının yanı sıra saha ekiplerimiz için mentor mağazalar uygulamamız da bulunuyor. Böylece kültürel adaptasyon ve gelişimi, bir İK fonksiyonu olarak sınırlandırmadan, tüm çalışanlarımızın birlikte sahiplenmesini sağlıyoruz.
“Kariyere Log-in MT ile hedefimiz ‘Yeni Neslin Sabancısı’”
CarrefourSA olarak genç yetenekleri şirketimize kazandırmayı da önemsiyoruz. Bu kapsamda da genç yetenekler için farklı programlar hayata geçiriyoruz. Özellikle genç yetenekler için hayata geçirdiğimiz Kariyere Log-in MT programında, tüm iş hayatları boyunca faydalanabilecekleri çok kapsamlı ve derinlikli eğitim programları sunuyoruz.
Bu yıl 4. kez düzenlediğimiz ve bugüne kadar 46 genç yeteneği şirketimize kazandırdığımız ‘Kariyere Log-in MT’ adlı programımız aracılığıyla, ‘Yeni Neslin Sabancısı’ vizyonumuzu ve değerlerimizi yansıtan, perakende sektöründe kariyer yapmak isteyen genç yetenekleri şirketimize alarak geleceğin liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Binlerce başvuru arasından titiz elemelerle programa dahil olan bu genç yeteneklerimiz, çalıştıkları birimden bağımsız olarak saha çalışmalarından üretici görüşmelerine, program ve uygulama eğitimlerinden kişisel gelişim çalışmalarına kadar çok geniş yelpazede eğitimlerden faydalanıyorlar.
Program sonunda ise MT’lerimiz için bir kariyer ve gelişim planlaması hayata geçiriyoruz. Burada küresel kurumsal danışmanlık şirketlerinin üst düzey yöneticiler ve müdür altı seviyeler için uyguladığı envanterleri uyguluyoruz. Bu çalışma ile çalışanların potansiyel değerlendirmelerini bağımsız bir programla destekliyoruz. Gerçekleştirilen bu envanterlerde çalışanlarımız için gelişim planları hazırlanıyor. İşe alım süreçlerimizden terfi süreçlerimize kadar olan tüm aşamalarda da bu envanterleri uyguluyoruz.
“C-Mobil ile 11 bin çalışanımıza tek bir noktadan ulaşabiliyoruz”
60 ilde faaliyet gösteren ve 11 bin çalışanı olan bir marka olarak, iletişimi sürekli hale getirmek elbette kolay bir iş değil. Ancak şanslıyız ki iç iletişim sistemlerimiz bu konuda oldukça güçlü. Tamamen öz kaynaklarımızla hayata geçirdiğimiz C-Mobil uygulamamız sayesinde 11 bin çalışanımızın tamamına tek bir noktadan ulaşabiliyoruz. Buradan hem işlerimizle ilgili duyurularımızı paylaşabiliyor hem de çalışanlarımızın sesini duyabiliyoruz.
Ekipler arası sosyal etkileşimi artırmak amacıyla kurduğumuz kürek, yelken, bowling, basketbol ve koşu kulüplerimizin yanı sıra, 10 yıldır faaliyet gösteren bir tiyatro grubumuz da bulunmakta. Ayrıca, ‘Yaza Merhaba’ ve ‘Yaza Veda’ partileri düzenleyerek çalışanlarımızla bir araya geliyoruz. Bunlara ek olarak, üst yönetimin de katılımıyla mağaza ve depolarımızı ziyaret ederek, çalışanlarımıza kıdem plaketleri takdim ediyor ve kutlamalar gerçekleştiriyoruz. Bir diğer uygulamamız ise bu sene başlattığımız ‘CarrefourSALI Sohbetleri’. Her ay salı günleri yaptığımız online yayınlarda İcra Kurulu Üyelerimiz, çalışanlarımızdan gelen soruları yanıtlıyor ve sorumluluk alanlarına dair güncel bilgileri tüm çalışanlarla paylaşıyor.
Çok uzun zamandır basılı olarak yayımladığımız ancak pandemi ile birlikte ara verdiğimiz CarrefourSA Postası dergimizi de online olarak tekrar yayımlamaya başladık. Bu derginin içeriğini tamamen çalışanlarımız oluşturuyor. Şirkete dair haberlerle birlikte; evlilik, hayvan sahiplenme gibi pek çok kişisel mutluluk da bu online dergi sayesinde tüm şirketimiz ile paylaşılmış oluyor.
“Kadınlar tarafından yönetilen 13 mağazamız var”
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumların gelişiminde anahtar rol oynadıklarını biliyoruz. Bu bilinçle Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ortaklığıyla oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri Platformu’nun imzacıları arasında yer alan ilk Türk gıda perakendecisi olarak, Kadınların Gücü CarrefourSA’nın Gücü çatı projesini hayata geçirdik.
Bu çatı altında ‘Geleceğin Kadın Kasap/Balık Reyon Görevlisi’ projesi kapsamında verdiğimiz eğitimlerle şu ana kadar 20’den fazla kadın kasap istihdamı gerçekleştirdik. “Güçlü Kadın Mağazalar” projesi kapsamında tüm süreçleri kadınlar tarafından yönetilen 13 mağazamız bulunuyor. Pandemi ile sürekli hale getirdiğimiz ‘Esnek Çalışma Modeli’ ile de özellikle anne olan çalışanlarımızın iş ve aile hayatlarını dengelemelerinde kolaylık sağlayarak kadınların iş hayatından uzaklaşmalarının önüne geçiyoruz. Ayrıca CarrefourSA olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitimlerimizin yanı sıra İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) Projesi’nin bir üyesi olarak şirket içinde bu konuda da bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
“1 down sendromlu istihdam etmek”
Kapsayıcılık ve çeşitlilik konusu özellikle pandemiyle başlayan dönemde modern insan kaynakları yönetimi anlayışıyla bağdaştırılsa da biz bu konuyu CarrefourSA olarak yıllardır en üst düzeyde sahipleniyoruz. Özellikle dezavantajlı bireylerin istihdama katılması; onların yaşadıkları sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması ve bu sorunların çözümüne ilişkin somut proje ve uygulamaların hayata geçirilmesi, öncelik sıralamamızın en üstünde yer alıyor. Bu bireyleri fiziksel engelli olarak değil, fiziksel farklılıkları olan kişiler olarak görüyor ve bu farklılıkların iş hayatlarında bir engel teşkil etmesini istemiyoruz.
Bu durum, iş kültürümüzdeki insan odaklı yaklaşımımızın bir göstergesi. CarrefourSA olarak ‘Doğrusu’ yaklaşımının uzantılarından birisi de bu. ‘Yaşam İçin Doğrusu’nu yapma iddiasını ortaya koyarken bunu insana ve dünyaya dokunan her alanda sahipleniyor ve uyguluyoruz. Biz aslında bu söylemle sadece CarrefourSA için değil, çalışanlarımız, bayilerimiz, tedarikçilerimiz, dünyamız; kısacası tüm paydaşlarımız için doğrusunun peşindeyiz. Bu yolda da sadece fikirlerimizle değil, icraat ve projelerimizle, içinde bulunduğumuz topluma pozitif katkı sağlıyoruz.
Bu kapsamda down sendromlu bireyleri istihdam ettiğimiz CarrefourSA+ 1 Mutluluk projemiz ile iş hayatında da engelleri kaldırıyor ve kapsayıcı bir politika izliyoruz. Mağazalarımızın içinde yer alan Lezzet Arası restoranlarımızda istihdam ettiğimiz down sendromlu çalışma arkadaşlarımızın sayısı şu anda 9. Hedefimiz ileride açılacak olan tüm restoranlarımızda en az 1 down sendromlu bireyi istihdam etmek.