Yüzde 87 çalışan memnuniyetine sahip bir şirket olarak, çalışanlarına ihtiyaç duydukları ‘Çok Başka’ kurum kültürünü sunmak için her gün gayretle çalıştıklarını vurgulayan Aksigorta İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik GMY Burak Yüzgül, “İnsan Kaynakları uygulamalarımızda, sürekli gelişim ilkesini benimsiyor, işe alımdan kariyer gelişimine, performans yönetiminden eğitim ve gelişim fırsatlarına kadar geniş bir yelpazede sürekli iyileştirme hedefliyoruz” diye konuşuyor.
Türkiye sigorta sektöründe 1960 yılından bu yana hizmet veren Aksigorta, İK uygulamalarıyla çalışanlarının daha esnek ve özgür hissedecekleri, ortak hedefler doğrultusunda değer üretebilecekleri ve kendilerini sürekli geliştirebilecekleri bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefliyor. 10 bölge müdürlüğü ve 664 çalışanı ile bireysel ve kurumsal müşteri portföyünü genişletmeyi sürdüren Aksigorta’da son ölçümlere göre çalışan bağlılığı yüzde 78, çalışan memnuniyeti ise yüzde 87 oranında. Bu başarıyı yakalayabilmek adına pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Aksigorta İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik GMY Burak Yüzgül, “Öncelikle Aksigorta olarak bağlı ve sonuç üreten bir organizasyon olmak için çevik, kendi kendini yöneten ekipler oluşturduk. Çalışanlarımıza işin geleceğine uygun yetkinlikler kazandırmakla beraber yeteneği geliştiren, elde tutan ve tercih edilen bir şirket olmak için çalışıyoruz. İnsan Kaynakları uygulamalarımızda, sürekli gelişim ilkesini benimsiyor, işe alımdan kariyer gelişimine, performans yönetiminden eğitim ve gelişim fırsatlarına kadar geniş bir yelpazede sürekli iyileştirme hedefliyoruz” diye konuşuyor.
Yüzde 87 çalışan memnuniyetine sahip bir şirket olarak, çalışanlarına ihtiyaç duydukları ‘Çok Başka’ kurum kültürünü sunmak için her gün gayretle çalıştıklarını vurgulayan Burak Yüzgül, iş yapış şekillerini değiştirdiklerini, organizasyonel yapılanmalarını gözden geçirdiklerini söylüyor. İşe alımlarda çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmak için uyguladıkları politikalar ve programları aktaran Yüzgül, toplumsal cinsiyet eşitliği için gelecekte planladıkları hakkında ise şunları belirtiyor;
“İşveren marka kimliğimiz olan ‘Çok Başkalar’ı duyurmaya çalışıyoruz”
Aksigorta’nın başarısının arkasında tüm farklı özellikleriyle bir bütünü oluşturan, paylaşan, iş birliği içinde çalışan bir ekip ve onları destekleyen, cesaretlendiren liderler var. Aksigorta’da, tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte değerli olanı koruyor, sigortacılığı her gün yeniden tanımlıyoruz. Her biri ‘çok başka’ yeteneklere sahip olan takım arkadaşlarımızdan aldığımız ilhamla; işveren marka kimliğimizi ‘Çok Başkalar’ olarak belirledik. Çok Başkaları’ı duyurmak ve paydaşlarımızca içselleştirilmesini sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Sektördeki öncü konumumuzu ve zengin yetenek havuzumuzu, dijital kanalları en etkin şekilde kullanmaya borçluyuz. Genç yetenekleri kazanmak için mesleki gelişime odaklanan IT Talent Camp, A+ Genç Akademi gibi staj ve yeni mezun işe alım programları uyguluyoruz. Aksigorta olarak çalışanlarımızın kaynaklara en hızlı şekilde ulaşabilecekleri, geri bildirim alıp verebilecekleri ve birbirlerinden öğrenebilecekleri gelişim programları tasarlıyoruz. Çalışanlarımız B-Happy çatısındaki sosyal kulüplerde sosyal bağlarını kuvvetlendirebiliyor. İş kültürümüz, çalışanlarımıza inisiyatif alma, çözüm üretme imkânı tanıyor. Smart@ work ile mekân bağımsız çalışmaya, esneklik, özgürlük ve sonuç üretmeye odaklanılırken, agile dünyamız Agiland altında gerçekleştirilen uygulamalarla çevik dönüşümü de hayata geçirdik.
“Çalışanlar için mottomuz “Senin Kariyerin, Senin Aksigorta’n”
2023 yılında başlattığımız Aksigorta’nın yeni yetenek yönetimi yaklaşımı çerçevesinde Future Club adlı bir yetenek kulübü oluşturduk. Yönetsel fonksiyonlarda yer alan Future Club üyeleri için “Power Up+” ve ekip yönetme sorumluluğu olmayan Future Club üyeleri için hazırlanan “Rise Up” gelişim programları hem genel müdürlük hem de saha ekiplerinde görev alan yetenekler için kendini tanıma, iç motivasyonu artırma ve işini/ekibini yönetebilme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu programlar, çalışanlarımızı gelecekteki kariyerlerine hazırlama amacı taşıyor. Böylelikle çalışanlarımız kariyerlerini iş hayatının içindeyken de doğru şekilde planlayabiliyorlar. “Senin Kariyerin, Senin Aksigorta’n” mottosuyla tüm çalışanlarımız için rotasyonu ve yetenek gelişimini destekleyen şeffaf bir kariyer yol haritası sunuyoruz. Bunun yanında çalışanlarımızı bir araya getirmek ve sosyal bağlarını güçlendirmek adına çeşitli organizasyonlar ve etkinlikler düzenliyoruz. Farklı ilgi alanlarına yönelik sosyal kulüpler aracılığıyla ortak hobileri paylaşan Aksigorta çalışanlarının, şirket içi ve şirketler arası sanat/spor organizasyonlarına katılımlarını destekliyoruz.
“Wellbeing etkinlikleriyle çalışanların bütünsel iyi olmasına destek veriyoruz”
Aksigorta’da sosyal kulüpler B-Happy çatısı altında toplanıyor. Çalışanlarımız, B-Happy’nin farklı alanlardaki pek çok etkinliği ile hep beraber sosyalleşiyor, çok başka bir deneyim yaşıyorlar. Bu kapsamda Sosyal B-Happy ile tadım etkinlikleri, geziler, hobi ve mutfak atölyelerine katılıyor; Sanatsever B-Happy ile konser, tiyatro ve müzelere gidiyoruz. Bunun yanı sıra hayata hareket katmak amacıyla tasarlanan Sportif B-Happy ile yürüyüşten kayağa, futboldan tenise pek çok alanda etkinlikler düzenliyor, turnuvalarda Aksigorta’yı temsil ediyoruz. B-Happy aktiviteleri devam ederken yıl boyunca wellbeing çalışmaları kapsamında hem fiziksel hem de çevrimiçi pek çok aktivite planlıyoruz. Böylelikle çalışanlarımızın fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak bütünsel iyi olma hallerine destek oluyoruz. Çalışanlarımızın da yer aldığı birçok gönüllülük çalışmasını hayata geçiriyoruz. Örneğin; Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında Eylül ayından itibaren haftada bir gün Hatay’a giden gönüllülerimiz ile psikososyal destek merkezindeki çocuklarla atölyelerde bir araya geldik. Şirket olarak çalışanlarımızın fiziksel ve zihinsel sağlığını geliştirmeyi hedefleyen AVİTA Psikolojik Destek Hattı ile onların iş ve özel hayatlarına yönelik 7/24 destek sunuyoruz. Bu kapsamda kadınlara özel yeni doğan destek programını da başlattık.
“Şirket içi geri bildirim uygulamamız, ‘Nabız’ ”
Çalışanlarımızın şirket kültürünü benimseme düzeyini ölçmek adına çalışan bağlılığı anketimizde buna yönelik sorular hazırlıyoruz. Buradan aldığımız geri bildirimlerle çalışmalarımızı iyileştiriyoruz. Bunun yanı sıra Nabız adını verdiğimiz bir şirket içi geri bildirim uygulamamız var. 2019 yılından bu yana aktif olarak kullandığımız bu geribildirim ve ödüllendirme uygulamamız ile kolayca geribildirim göndererek, sürekli gelişimi destekliyoruz.
İşe alım süreçlerinde, yetkinlik bazlı yapılandırılmış çevrimiçi ve yüz yüze mülakatlar, kişilik envanterleri, yetenek testleri ve gelişim merkezi uygulamalarıyla doğru pozisyona doğru adayların yerleştirilmesini hedefliyoruz. Yeni çalışanların hızla uyum sağlamalarını ve kurum kültürüne adapte olmalarını ise Aksigorta’nın dijital araçlarla desteklenen onboarding süreci destekliyor. İş ortaklığı yapısı kapsamında düzenlenen birebir toplantılar, kariyer planlaması ve performans konularını ele alarak çalışanların gelişimine odaklanıyoruz. Bunun yanı sıra, yönetim kadrosuyla bir araya gelinen toplantılar planlıyoruz. İlgili yöneticinin ekibinin kariyer, eğitim ve performans planlamalarına odaklanarak uygun çözümler üretmesi sağlanıyor.
“Kadın çalışan sayımızda yüzde 54’e ulaştık“
Hayatın her alanında olduğu gibi kurumumuz içinde de toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyoruz. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında Aksigorta’da kadın çalışan sayımızda yüzde 54’e ulaştık. Şirket olarak, deneyimli ve yetkin kadın çalışanların daha üst pozisyonlara doğru ilerleyerek Aksigorta’da ve iş hayatında yükselmelerine destek oluyoruz. Son 3 yılda kadın yönetici oranımız yüzde 31’den yüzde 37’ye çıktı. Gelecek hedefimiz bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak. Gerçekleştirdiğimiz Gender Pay Gap analizlerimiz ile maaş konusunda eşitliği sağlamaya önem veriyoruz.
Aksigorta olarak kadının iş yaşamına katılımını daima destekleyen, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinciyle eşit ve adil bir çalışma ortamı yaratan bir kurum olduğumuzu gururla ifade edebilirim. Bu anlamda, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Kurumu ile Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından hazırlanan Kadının Güçlenmesi Prensipleri Sözleşmesi’nin (Women’s Empowerment Principles – WEP’s) imzacısıyız. Geçtiğimiz yıllarda, Sürdürülebilirlik Akademisi ve İngiliz denetim şirketi Intertek iş birliği ile yapılan bağımsız bir denetim sonrası İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nı almaya hak kazandık.