Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, pandemi ile birlikte iş dünyası kültüründe çalışma hayatının insan odaklı hale gelmesi, kurum kültürü ile çalışan deneyiminin önem kazanması gibi trendlerin ön plana çıktığını hatırlatıyor.
Fatih Uysal, artık kültürün de önem kazanmasıyla İnsan & Kültür Departmanının şirketlerin organizasyonunda kendine yer bulmaya başladığını vurguluyor. Boston Consulting Group (BCG) ve The Network iş birliği ile gerçekleştirdikleri, Türkiye ayağını Kariyer. net olarak yürüttükleri ‘İşe Alım Süreçlerinin Geleceği’ araştırmasına katılan aday ve çalışanların; kendilerini bir parçası hissedebilecekleri, kişisel değerleriyle uyumlu bir kültüre sahip iş yerlerini tercih ettiğini hatırlatan Uysal, şirket değerlerinin çalışanlarla örtüşmesinin, iş yerini cazip kılan önemli bir unsur olarak ön plana çıktığını söylüyor.
Araştırmadaki global katılımcıların yüzde 70’inin, Türkiye katılımcılarının ise yüzde 67’sinin ideal kariyeri, iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olmak şeklinde tanımladığını da aktaran Uysal, “Günümüz işgücü piyasasında İnsan & Kültür Departmanını önemli kılan bir diğer unsur ise işveren tarafından şekillendirilen istihdam piyasasının artık çalışanlar tarafından yönlendirilmeye başlaması. İşe Alım Süreçlerinin Geleceği araştırmasına göre çalışanların yüzde 70’inden fazlası ‘Tüm güç bendedir, birçok teklif arasından seçim yapabilir ve özgürce pazarlık edebilirim’ görüşünde” diyor.
“İnsan & Kültür Departmanları Daha Fazla Dijitalleşme ve Otomasyonla Karşı Karşıya Kalacak”
Hem yaptıkları araştırmalar hem de globaldeki birçok araştırmanın yapay zekanın, önümüzdeki yıllarda iş dünyasını şekillendiren en büyük etkenlerden biri olacağını gösterdiğine dikkat çeken Fatih Uysal’a göre İK trendleri de bundan etkilenecek. Diğer yandan çeşitlilik ve kapsayıcılığın da önümüzdeki süreçte İK trendleri arasında kendine yer bulacağını ve trendlerin şekillenmesini etkileyeceğini savunan Uysal:
“Teknolojik gelişmeler, iş dünyasındaki değişen ihtiyaçlar ve çalışanların beklentilerindeki değişimler, İnsan Kültür Departmanlarını yeni bir dönüşüme yönlendirebilir. İK işlevlerinin birçoğu yapay zeka, makine öğrenimi ve otomatik işlemler gibi teknolojik araçlarla destekleniyor. İnsan Kültür Departmanları da daha fazla dijitalleşme ve otomasyonla karşı karşıya kalacaktır. Öte yandan araştırmalar çalışan deneyimini zenginleştiren ve çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık gibi değerleri öne çıkaran stratejilerin daha kıymetli olacağını gösteriyor. Bu da İnsan Kültür Departmanlarının gelecekte hayata geçirmesi gereken uygulamaların çerçevesini belirliyor” diye konuşuyor.
Fatih Uysal, İK profesyonellerinin; İK süreçlerinin iyileştirilmesi, performans yönetimi ve işgücü planlaması gibi alanlarda oldukça önemli olan büyük veri analizi ve veri odaklı karar verme konularında becerilerini geliştirmelerini kritik buluyor. Teknolojiyi etkili bir şekilde kullanmaları ve dijital dönüşüm süreçlerini yönetebilmelerinin de önemli olduğuna değinen Uysal, gelecek öngörülerini şöyle aktarıyor; “Bu çerçevede İK departmanları; İK yönetim sistemleri, yapay zeka tabanlı işe alım yazılımları ve dijital eğitim platformları, veri toplama ve analiz eğitimlerine öncelik verecek. Ayrıca stratejik planlama, değişim yönetimi, liderlik gelişimi ve iletişim becerilerini içeren eğitimler de İK departmanlarının bahsettiğimiz yetkinliklere yönelik kaslarını güçlendirecek.”