Great Place To Work CEO'su Eyüp Toprak’a göre günümüzde sürdürülebilir başarı isteyen organizasyonların, insanı ve dolayısıyla çalışanını odak noktasına alması, kurum içinde güvene dayalı bir kültür inşa etmesi kaçınılmaz bir durum.
Bunu idrak eden organizasyonların, İnsan Kaynakları vizyonunu, prosedürlerini, işleyişlerini insan ve kültür odağında yeniden ele aldığını söyleyen Toprak, Türkiye’deki şirketlerin İK departmanlarının da artık genel geçer uygulamalara odaklanmak yerine çalışan deneyimi ve güven kültürü konularına eğilip, bunu stratejilerine entegre etmek için harekete geçtiklerini vurguluyor.
Bu yeni modelde, İnsan ve Kültür departmanının yönetici ve çalışanlar arasında önemli bir köprü görevi gördüğüne işaret eden Toprak, “Bu bağlayıcı rol sayesinde, liderlerin organizasyonun başarısını artırması, İK ile iş birliği yaparak gerçekleşiyor. Bu iş birliği, sürdürülebilir başarının anahtarlarından biri ve liderlerin çalışanlarla uyum içinde hareket etmesine destek oluyor. Küresel çapta yürüttüğümüz araştırmalar da gösteriyor ki, kârlılığı elde etmek için en önemli bileşen güçlü bir kurum kültürü. Güçlü kurum kültürüne sahip bir ortamda, çalışanlar, yani ‘insan’ odak noktası olur. Kapsayıcı, herkesin sesinin duyulduğu ve ortak fikirler üretebileceği ortamlar yeni fikirlerin ortaya çıkması için bir zemin hazırlar, inovasyonu, üretkenliği, çalışan bağlılığını, açık iletişimi teşvik eder. Tüm bunlar da günün sonunda kârlılığa olumlu etki eder” diyor.
Fakat Eyüp Toprak’a göre böyle bir güven kültürünü oluşturmak ve ayakta tutmak için tek bir formül yok. Her oluşum gibi şirketlerin de kültürü ve uygulamalarını kendine has dinamiklerle belirlenmeleri gerektiğine değinen Toprak, bu noktada stratejik bir rolü olan İK departmanının, liderler ve çalışanlar arasındaki bağlayıcı rolü sayesinde kurumları için bir yol haritası oluşturabileceğini aktarıyor.
“İK Profesyonelleri Kapsayıcı ve Eşitlikçi Yöntemleri Benimsemeli”
Eyüp Toprak için, İK profesyonellerinin, insan ve kültür alanında özellikle teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın işe alım süreçlerine entegrasyonu gibi konularda eğitimler almaları oldukça önemli. Bu gibi konularda gündemi ve trendleri takip etmelerinin onları günümüz ihtiyaçlarına cevap veren bir yapı kurmada destekleyeceğini söyleyen Toprak, “Bulundukları pozisyon itibarıyla İK profesyonellerinin işi, odağı ‘insan’. Bunun bilincinde olmaları, çalışanları sadece bir iş gücü olarak değil, her şeyden önce bir insan olarak değerlendirmeleri, bu farkındalığı geliştirmeleri çok önemli. Ayrıca bir İK profesyonelinin demografik kırılımlardan ve kavramlardan uzaklaşması, kapsayıcı ve eşitlikçi yöntemleri de benimsemesi gerekiyor” görüşünü savunuyor.
İnsan Kaynaklarına yön veren en önemli trendi ise ‘organizasyondaki çeşitliliği arttırmak’ şeklinde açıklayan Eyüp Toprak, “Çünkü artık farklılıkların büyük bir zenginlik olduğunu, inovasyonu ve gelişimi tetiklediğini biliyoruz. Fakat bunun için de çeşitliliğin, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği ile desteklenmesi gerekiyor. Bunun yanında yetenek çekme ve tutundurma konusu da çok önemli iki başlık. Bunu sağlamanın yolu ise çalışan deneyimine önem vermekten geçiyor” diyor.