Türkiye’deki İK ekiplerinin iş dünyasında değişen ihtiyaçlara çok hızlı adapte olduğuna vurgu yapan Welbesss CEO’su Melis Abacıoğlu, özellikle pandemi sonrasında değişen ihtiyaçları ve çalışma modellerini tasarlama ve uygulama noktasında İK ekiplerine büyük rol düştüğünü söylüyor.
Melis Abacıoğlu, gerekli olan en temel İK fonksiyonlarını ‘yetenek bulma ve yönetme’, ‘kültür yönetimi’, ‘çalışan deneyimi yönetimi’ ile ‘kariyer ve performans yönetimi’ olarak sıralıyor. Son dönemde sürdürülebilir ve insan odaklı olma hedefiyle iyi uygulamalar yapan şirketlerde üç yaklaşımın öne çıktığını gördüklerini de aktaran Abacıoğlu, şunları söylüyor; “İlki şirketlerin sosyal yaklaşımıyla ilgili. Bu alanda iyi uygulamaları olan şirketler Wellbees gibi araçlar kullanarak çalışanların bireysel değil, grupça uyku, duygu, genel organizasyonel esenlik skoru ve hissiyatını düzenli olarak ölçümlüyor. Rakamların yönlendirdiği uygulamalar gerçekten fark yaratarak başarılı oluyorlar. İyi uygulama yapan şirketlerin üzerinde özellikle durduğu bir diğer konu da müdür ve diğer orta düzey yöneticilerin esenliği. Eğer müdür iyi değilse, onun ekibindeki çalışanlar da mutsuz oluyor. Dolayısıyla bu şirketler, müdürlerine özel esenlik çalışmaları yaparak hem yöneticilerinin hem de ekiplerin sürdürülebilirliğini sağlıyor."
Şirketlerde gördükleri bir diğer iyi uygulama olarak sosyalliğin gücünü gösteren Abacıoğlu; " Bu şirketler esenliği kültürün bir parçası haline getiriyor ve çalışanlardan üst yönetime kadar her kademenin yer aldığı takım yarışmaları düzenliyor, esenlik elçileri seçiyor, tepe yöneticileri bu programların sözcüleri yapıyorlar. Dolayısıyla esenlik yalnızca İK departmanının yönettiği bir program olmaktan çıkıp şirketin geneline yayılıyor. Esenlik kültürü hep birlikte, sistematik bir şekilde ele alınıyor.” diyor.
“İK Profesyonellerinin Esenlik Yetkinlikleri Edinmeleri Çok Önemli Olacak”
Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, İK departmanlarının yıllar içinde geldiği noktanın da etkisiyle önümüzdeki dönemlerde daha da etkin olacağına inanıyor. Abacıoğlu’na göre, İK profesyonellerinin kendilerini sürekli geliştiriyor olması çok önemli. Önümüzdeki dönemde özellikle stratejik partner olmanın, insan odaklı olmanın, sürdürülebilir ve verimli organizasyonların ön plana çıkacağını vurgulayan Abacıoğlu, “Bu kapsamda İK profesyonelleri; değişim yönetimi, teknoloji ve veri analitiği, liderlik gelişimi, iletişim ve iş birliği alanlarında kendilerini güçlendirmeli. Ancak bunlar da yeterli değil. Sürekli değişen ve kendilerinden daha çok beklentiler olan bir dünyada esenlik yetkinlikleri edinmeleri de çok kritik ve önemli olacak” görüşünü savunuyor.