Her bir çalışanın fikirlerinin önemsendiği, eşit haklar ve yetenek gelişimi üzerine odaklanılan bir ortam yaratmayı amaçladıklarını belirten MAPFRE Sigorta İnsan ve Organizasyon Direktörü Elif Özgür, “‘Her dakikanın anlama dönüştüğü yer’ olma yaklaşımıyla faaliyetlerini sürdüren bir şirketiz. Mutlu bir çalışma ortamı yaratmak, grubumuz MAPFRE’nin kurum kültüründe yer alıyor. Sahip çıkılan bu kurum kültürü de aslında hepimizi büyük bir ailenin ferdi yapıyor” diye konuşuyor.
Türkiye sigortacılık sektöründe 75 yıldır yaygın acente ağı ile tüm elementer sigorta branşlarında hizmet veren MAPFRE Sigorta, sektörün anahtar kelimesi olan güveni her şeyden önce kendi çalışanlarına sağlamayı amaçlıyor. Şirket kültürünün temelini, çalışanlara verdikleri değer ve onların yeteneklerini önemseme üzerine kuran MAPFRE Sigorta, bu kültürün devamı için bir dizi adım atıyor. “İyilik, mutluluk ve sağlık gibi kavramlar şirket kültürümüzün bir parçası” diyen MAPFRE Sigorta İnsan ve Organizasyon Direktörü Elif Özgür, her bir çalışanın fikirlerinin önemsendiği, eşit haklar ve yetenek gelişimi üzerine odaklanılan bir ortam yaratmayı amaçladıklarını belirtiyor.
Çalışanların yeteneklerini, çeşitli eğitim programları ve seminerlerin yanı sıra yapılandırılmış akademi müfredatları ve güçlü dijital eğitim kaynakları ile desteklediklerini aktaran Özgür, “Ayrıca organizasyon yapısını daha çevik ve esnek hale getirerek verimliliği artırıyor ve yöneticilerimizin ve yönetici adaylarımızın liderlik potansiyellerini destekleyerek geleceğe hazırlıyoruz. Sosyal sorumluluk bilincimizi güçlendirmek adına çeşitlilik ve fırsat eşitliği politikalarımızı sıkı bir şekilde uyguluyor, özel programlarla topluma ve çalışanlarımıza katkı sağlıyoruz. ‘Gönüllüyüm’ çatısı altında gerçekleştirdiğimiz projelerle sosyal sorumluluk alanında öncü adımlar atıyoruz. Kadın liderliğini daha da desteklemeyi, çeşitlilik ve temsiliyeti artırmayı ve sosyal sorumluluk projelerimizi genişleterek toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Bu adımlarla şirket kültürümüzü güçlendirerek, çalışanlarımızın mutluluğunu ve başarılarını desteklemeye devam ediyoruz” diyor.
‘Her dakikanın anlama dönüştüğü yer’ olma yaklaşımıyla faaliyetlerini sürdüren bir şirket olduklarının vurgusunu yapan Elif Özgür, çalışanlarının şirket için harcadıkları her bir dakikanın öneminin ve anlamının farkında olarak hareket ettiklerini belirtiyor. Fikirlerin önemsendiği, eşit hakların verildiği, yeteneklerin geliştirildiği mutlu bir çalışma ortamı yaratmanın MAPFRE’nin kurum kültüründe yer aldığını dile getiren Özgür, “Sahip çıkılan bu kurum kültürü de aslında hepimizi büyük bir ailenin ferdi yapıyor” diyerek, şirket çatısı altında uyguladıkları insan kaynakları çalışmaları hakkında şunları aktarıyor;
“Wellbeing, uygulamalarımızda önemli bir yer tutuyor”
MAPFRE’nin başarısının çalışanlarımızın mesleki, kişisel gelişimlerine ve refahlarına bağlı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de verdiğimiz sözün bir parçası olarak çalışanlarımızın mutluluğunu önemsiyor ve yaratıcılıklarını, geçirdikleri her bir anı, yenilikçi fikirlerini, MAPFRE Sigorta’da anlama dönüştürüyoruz. Bütünsel sağlığa odaklanan ‘wellbeing’ kavramı insan kaynakları uygulamalarımızda önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda çalışma arkadaşlarımızın fiziksel refahına, güvenliğine ve psikolojik sağlığına yönelik uygulamalarımızı 4 kategoride ele alıyoruz. Sağlık, koruma, gelişim ve motivasyon başlıkları altında diyetisyen hizmetinden check-up desteğine, yeni anne koçluk programından psikolojik destek hizmetine ve esnek çalışma sisteminden spor kulübü gibi sosyal kulüp aktivitelerine kadar geniş bir çapta, pek çok farklı uygulamayı hayata geçiriyoruz.
Şirket içi iletişim ve paylaşılan değerlerin güçlendirilmesi, kurum kültürümüzün temel bir parçasını oluşturuyor. Bu amaçla düzenlediğimiz çalışmalarla, çalışanlarımız arasında daha yakın ilişkiler kurmayı, fikirlerin paylaşılmasını ve motivasyonun artırılmasını hedefliyoruz. Yıllık strateji toplantılarımızdan, CEO ile kahve sohbetlerine, İK bölge ziyaretlerinden, motivasyon aktivitelerine kadar geniş bir yelpazede etkinlikler düzenliyoruz. Bu çalışmalar, şirket içi iletişimi güçlendirmenin yanı sıra çalışanlarımızın değerlerimize daha fazla bağlılık hissetmelerini sağlıyor.
“Çalışanlarımıza kültürümüzün değerlerini sürekli hissettiriyoruz”
Çalışanlarımızın motivasyon ve bağlılığını iyileştirmesinin yanı sıra iş birliğine dayalı bir çalışma ortamı ve kültürü yaratmak adına yürüttüğümüz takdir programımızdan da bahsetmek isterim. Bu programımızın altında şirket içinde çalışanların birbirleri ile anlık takdir ve teşekkür mesajlarını paylaşabilecekleri online bir platformumuz var. Dönem dönem uyguladığımız “en motive çalışma arkadaşına teşekkür mesajı gönder” gibi kampanyalar ile bu platformu sürekli gündemde tutuyoruz.
Her dönem, en fazla bireysel eğitim tamamlayan, en fazla gönüllüyüm çalışmasına katılan, en fazla teşekkür mesajı alan arkadaşlarımızı ödüllendirmek bu başlık altında yürüttüğümüz çalışmalardan sadece birkaçı. Ekip başarılarını, kriz yönetiminde bağlılığı, kazanılan bir ödülü, inovatif fikirleri ödüllendirmek de yine programımız altında yer alıyor. Bizler, paylaşılan değerlerimizin ve birlikte oluşturduğumuz kültürümüzün işimizin temelinde olduğuna inanıyoruz ve bu doğrultuda kültürümüzün değerlerini sürekli hissettiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın çalışanlarımız tarafından beğenilmesi bizim için çok önemli. Çalışma arkadaşlarımızın motivasyon düzeyini artırmak, ihtiyaçlarını karşılamak ve yüksek performansı teşvik etmek için alınan geri bildirimleri dikkate alıyoruz.
Her uygulamamızın sonunda dijital olarak almış olduğumuz geri bildirimlerin ve yıllık deneyim ve bağlılık ölçüm anketlerinin yanı sıra, Kırmızı Kutu ismini verdiğimiz anlık geri bildirim uygulamamız, çalışanlarımız içinden gönüllülük esasıyla görev alan ve çalışma arkadaşlarımızı temsil eden Kültür Elçileri uygulamamız, İK ekibinin düzenli yürüttüğü yönetici ve çalışan görüşmelerini öncelikli olarak sayabilirim. Bu uygulamalar, şirketimizin çalışan esenliğine yönelik organizasyonlarını daha iyi bir şekilde planlamamıza yardımcı olurken, çalışanlarımızın duygularına ve önerilerine saygı göstermemizi sağlıyor. Böylece sağlıklı, eşitlikçi bir iş ortamı oluşturmak ve çalışanlarımızın mutluluğunu artırmak için gerekli aksiyonları belirliyoruz.
“Kadın çalışan oranımız yüzde 54,33”
MAPFRE Sigorta olarak kişilerin bireyselliğine saygı gösterilmesinde, insanların farklılıklarının kabul edilmesinde ve her türlü ayrıcalık veya ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında çeşitliliği ve fırsat eşitliğini esas alıyoruz. Irk, yaş, cinsiyet, medeni durum, uyruk, din veya diğer fiziksel veya sosyal durumlardan dolayı çalışanlar arasında herhangi bir ayrımcılık oluşmasına izin vermiyoruz. Hatta aksine çalışanlarımızın farklı bakış açılarını ortaya koymasını sağlayarak bunu, yaratıcılık ve inovasyonun artmasına katkıda bulunan bir değer olarak gördüğümüzü taahhüt ediyoruz. Bu kapsamda kadınların çalışma hayatında güçlendirilmesi, her kademede görev almaları, eşit haklara sahip olmaları gibi konulara büyük önem atfediyoruz. Bugün kadın çalışan oranımız yüzde 54,33. Yönetim kadrolarında bulunan kadınların oranı ise yüzde 47,6’yı buluyor. Elbette bu oranları artırmaya devam edeceğiz.
MAPFRE ‘Bloomberg Cinsiyet Eşitlik Endeksi’ne küresel ortalamanın çok üzerinde bir puanla girme başarısı göstermiş bir grup. MAPFRE Sigorta olarak, bu konuda pek çok ilke imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Bu anlamda, Kadın Dostu Markalar listesine giren ilk sigorta şirketiyiz. Yine Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası’nı sigorta sektöründe alan ilk şirketiz. Ayrıca geçtiğimiz yıl PERYÖN’ün İnsana Değer Ödülleri’nde, Yaşam Kalitesini Destekleyen Uygulamalar kategorisinde ödüle layık görüldük. Bunların yanında “Kadınların Güçlenmesi Prensipleri”nin imzacısı olmaktan ve İş’te Eşit Kadın sertifikasına layık görülmekten de büyük mutluluk duyuyoruz.
Çalışanlarımızın liderlik yeteneklerini ortaya çıkarmak, geliştirmek ve birer MAPFRE Lideri olarak profesyonel yaşamlarına devam etmeleri için çalışıyoruz. Kadınların şirketimizde her kademede görev almasını desteklediğimizin en önemli göstergelerinden biri, kadın çalışanların liderlik yönlerini daha da geliştirmek için tasarladığımız ve 2018 yılından bu yana devam ettiğimiz Kadın Liderlik Programı. Bu eğitimlerimizle şirketimizde dengeli liderlik yaklaşımı yaratmaya, çeşitliliği anlamaya ve bundan kazanım elde etmeye, kadın yöneticilerin kurum içi ve dışında yarattıkları veya yaratmak istedikleri etkiye katkı sağlıyoruz.
“Yeni Anne Koçluk Programı’na hiç ara vermeden devam ediyoruz”
Cinsiyet eşitliğini sağlama noktasında hayata geçirdiğimiz bazı uygulamalarımız var. Kadın ve erkek arasındaki ücret farkını ortadan kaldırmayı amaçlayan ‘Equal Pay Gap’ metodolojisi ile aynı işi yapan kadın ve erkekler arasında ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. İşe alım süreçlerimizde ise; kısa liste adaylarında, departmandaki cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere temsiliyet oranı az olan cinsiyetin avantajına olacak şekilde 3’e 1 oranında aday seçeneği sunulmasını dikkate alıyoruz.
Yönetim seviyesinde çalışan kadın sayısını artırmak amacıyla, yönetici pozisyonları için paylaşılan kısa listede ağırlıklı oranın kadın adaylardan oluşmasını bekliyoruz. Kadın yönetici sayımızı sistematik olarak arttırmak için Kadın Liderlik programı uyguluyoruz.