Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, “Amacımız, bugün yüzde 12,5 olan kadın girişimci oranının yüzde 50’ye çıkarılmasına destek olmak. Bu kapsamda “finansman sağlama”, “cesaretlendirme”, “eğitim” ve “yeni pazarlara açılma” konularına yoğunlaştık. Kadın girişimcilerin yönetim becerilerini artırmak, iş hayatındaki varlığını güçlendirerek kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için eğitim destekleri sunmayı çok önemsiyoruz” diyor.
Türkiye’de ilk kez girişimci ve iş kadınları derneklerinin bir çatı altında buluşarak 1 yıl önce kurduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED), bünyesindeki 8 kurucu dernekle birlikte çalışmalar yapıyor. Önceki yıllara göre kadın girişimci oranında bir artış olsa da bu rakamın yeterli olmadığını savunan Huriye Serter, kadınların girişimcilik yolunda finansal olarak desteklenmeleri gerektiğini ve eğitim seviyelerinin yükselmesi halinde bu sayının da artacağını kaydediyor.
GİFED olarak oluşturdukları melek yatırımcılar ve start-up komisyonları birlikte gerek girişim öncesinde gerekse sonrasında gençleri ve kadın girişimcileri destekleyecek, onları melek yatırımcılarla buluşturacak projeler geliştirdiklerini söyleyen Serter, “Eğer girişimcinin öz sermayesi yoksa ki kadınların genelde olmuyor; finansa ulaşabilme yolları ya hibe ve destekler ya da yatırımcılar ve fonlardır. Bunların içinde melek yatırım ağları oldukça güncel.
Akıllıca hazırlanmış bir iş planı, melek yatırımcıları ikna edecektir. Sunum hazırlamak ve gelebilecek sorulara hazırlıklı olmak da çok önemli. Ayrıca Kitlesel Fonlama Platformları ve pek çok kurumsal şirket de girişimcilere finansman sağlamaktadır. Biz de GİFED olarak komisyonlarımızda iş kurmakla ilgili eğitimler, yol göstericilik ve rol model çalışmaları için programlar ve kamplar düzenliyoruz” şeklinde konuşuyor.
GİFED olarak amaçlarının, yüzde 12,5 olan kadın girişimci oranının yüzde 50’ye çıkarılmasını desteklemek olduğunun altını çizen Huriye Serter, bu kapsamda “finansman sağlama”, “cesaretlendirme”, “eğitim” ve “yeni pazarlara açılma” konularında yoğunlaştıklarını bildiriyor. “Kadın girişimcilerin yönetim becerilerini artırmak, iş hayatındaki varlığını güçlendirerek kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için eğitim destekleri sunmayı çok önemsiyoruz” diyen Serter, kendi işini kurmak isteyen kadınlara da şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Kendi işini kurmak isteyenler öncelikle kendilerini çok iyi tanısınlar, hacimlerini görsünler. Burası özellikle çok önemli. Ardından ellerindekileri belirlesinler ve sonrasında neye ihtiyaçları olduğunu tüm açıklığı ile planlasınlar. Bunun dışında markalarına yatırım yapmaları gerekir, müşterilere ulaşmak için doğru bir kanaldan ilerlemeleri de çok önemlidir.
Özellikle pandemiyle birlikte satış ve pazarlama sektörlerinde köklü değişiklikler oldu. Güncel olarak tüm dijital gelişmeleri takip ediyor olmaları onlara büyük avantajlar sağlayacaktır. Bütün bunların yanı sıra rakiplerini çok iyi takip etsinler. Rekabette bir adım öne geçmek için nasıl farklılaşabileceklerine kafa yorsunlar. Ve en önemlisi düşseler de kalkmanın yolunu bulsunlar. Yollarına devam edebilmek için en büyük motivasyonun kendileri olduğunu unutmasınlar.”
“Kadın girişimcilere verilen destekler yetersiz”
Kadın yatırımcı sayısı arttıkça kadın girişimcilere yatırımın da artacağını söyleyen Serter, “Bütün kadın girişimcilerin ve yöneticilerin kendilerinin de yatırımcı olmaları yönünde sorumluluk almalarını diliyorum.
Girişimcilik ekosisteminde kadınların varoluşunu, yolculuklarını, motivasyonlarını anlamalı, daha fazla kadını cesaretlendirmek ve sesini duyurabilmek için adım atmalarını teşvik etmenin yollarını bulmalıyız. Kadınların girişimcilikte karşılaştıkları zorluklar hakkında farkındalık yaratmak, empati kurabilmek, desteklemek için sadece kadınların değil herkesin çalışması gerekiyor” diyor.