“En zor adım ilk adımdır, konfor alanınızdan çıkın”

Oluşturma Tarihi : 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Cumhuriyetin 100. Yılı
“En zor adım ilk adımdır, konfor alanınızdan çıkın”

Hayatta istekle, kararlılıkla, cesaretle, özgüvenle aşılmayacak engel olmadığının ve hiçbir şey için geç kalınmadığının örneği Betül Sezgin. 19 yaşında evlendi, 35 yaşında iki çocuk annesiyken üniversitede İç Mimarlık okudu. Eğitime, öğrenmeye, araştırmaya, gelişmeye tutkun olan ve sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak görev yapan Sezgin, 2020 yılından bu yana da İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) başkanlığını yürütüyor. Sezgin, girişimcilikte ilk adımın en zor adım olduğunu belirterek, “Konfor alanınızdan çıkın” diyor.

Hikayesi ile herkese ilham olacak bir isim Betül Sezgin. Kişinin isterse her şeyi başarabileceğinin, başlamak için asla geç olmadığının, azmin, kararlılığın, tutkunun hikayesi… İzmir’de doğan Betül Sezgin, liseye kadar Ankara’da yaşadı. Üniversitede psikoloji veya mimarlık okumak istiyordu. Yoğun bir şekilde üniversiteye hazırlanırken aşk bütün planlarını değiştirdi ve 19 yaşında evlenerek İzmir’e yerleşti.

Erken yaşta evlense de okuma arzusundan hiçbir zaman vazgeçmedi. Kendisini geliştirmek için farklı eğitimlere, kurslara katıldı, sertifikalar aldı ama bunlar ona yetmemeye başladı. Bu arada iki kızı oldu. Küçük kızı 4, büyük kızı 10 yaşındayken, 35 yaşında kariyerine kaldığı yerden devam edip üniversiteye gitme kararı aldı. Ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümüne girdi.

Betül Sezin

Sınıf arkadaşlarıyla arasındaki yaş farkını önemsemedi. Çok çalışkan bir öğrenciydi. Proje ödevlerini evde çocuklarıyla yaptı; çocukları küçük olduğu için çok zorlandı ama asla pes etmedi. Okulu bitirir bitirmez iş hayatına girmek istedi ama ne yapacağını bilmiyordu. Yine bu dönemde kızları ile birlikte İngiltere’de yaşayan kız kardeşinin yanına gitmeye karar verdi.

Londra’da Chelsea College of Art and Design’da verilen eğitimlere katıldı, daha sonra yine merkezi Londra’da bulunan Capita Symonds Architecture British Design Office’de stajyerlik eğitimini tamamladı. Kızları da onunla birlikte yabancı dillerini ilerletti. Yurt dışındaki staj tecrübesi Sezgin’i daha çok geliştirdi. Döndüğünde arkadaşlarının çeşitli projelerine ortak olmaya başladı.

Çevresinden eş, dost, tanıdık işleri derken kendisini bir anda iş hayatının içinde buldu. Üniversiteye geç girmiş birisi olarak iş hayatına adapte olmak zor oldu. Fakat bu zorlu süreç Betül Sezgin’i vazgeçirmedi, aksine motivasyonunu yükseltti ve kendi şirketini kurup iş hayatına atılmasını sağladı.

İzmir’de B+S İçmimarlık ve Tasarım Stüdyosu’nu kuran Sezgin, konut, ofis, fabrika vb. tasarımlarında konsept ve uygulama projeleri yaparak farklı ölçeklerde çalışıyor. 15 yıldır bu sektörde olan Betül Sezgin başlangıçta çoğunluklu olarak İzmir ve çevresinden iş alırken, bugün projelerinin büyük çoğunluğu Ege bölgesinin diğer illeri ve İstanbul’da devam ediyor.

Yakın zamanda Londra’da çalışmalarına devam ettiği yurtdışı projelerine ağırlık vermeyi planlayan Sezgin farklı disiplinlerden çalıştığı, tasarım ve uygulama ekibine sahip.

İZİKAD Başkanı oldu

İş hayatının yanı sıra sosyal hayatta da çok aktif olan Betül Sezgin, farklı meslek gruplarından insanlarla tanışmak ve iş hayatındaki sosyal ilişkileri anlamak için dernekleri araştırmaya başladı. Böylelikle yolu İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ile kesişti.

Betül Sezin

Farklı sivil toplum kuruluşlarında da çalışan ve liderlik yeteneğine sahip olan Sezgin, üye olarak katıldığı İZİKAD’da daha sonra çalışma gruplarına girdi, komitelerde başkanlık yaptı, sonra da yönetim kurulu, genel sekreterlik gibi neredeyse tüm görevlerde bulundu. 2020 Şubat ayından itibaren ise başkanlık görevini üstlendi.

“Öğrenmek benim için bir tutku”

Bu arada Sezgin, öğrenmeyi ve yeni dünyalar keşfetmeyi çok seven birisi olarak tekrar sınavlara girip ikinci üniversiteyi okumaya karar verdi. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde eğitimine devam eden Sezgin, “Öğrenmek benim için bir tutku. Yeni şeyler öğrendikçe bilginin ne kadar sınırsız olduğunu fark ediyorum ve bu döngüde yer almaktan büyük haz duyuyorum.

Hayal ettiğim noktaya henüz ulaşamadım. Bence, bu bir yolculuk. Ulaşmaktan öte yolda olmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen, beklemediğiniz noktalarda da kendinizi bulduğunuz oluyor. Bu, sizin motivasyonunuzun düşmesine değil daha çok riskleri görüp analiz edip önlemler almanıza ve güçlenmenize neden olabiliyor. Bulunduğum noktadan memnun olsam da her zaman daha iyisi, daha farklısı için çalışmaya devam edeceğim” diyor.

“Daha güçlü, daha görünür ve daha aktif olmalıyız”

Türkiye’de kadın girişimci olmanın çok zor olduğunu söyleyen Sezgin, üniversite mezunu, mesleği olan kadınların iş yaşamına ilk adımlarını attığında ayrımcılıklarla karşılaştığına dikkat çekiyor. “Kadının üzerindeki ‘yapamaz’ algısını besleyen erkek egemen bir bakış en alt seviyeden en üst seviyeye kadar hala bu ülkenin iş yaşamının üstünde bir gölge gibi duruyor” diyor.

Yönetim kurulu başkanlığını yaptığı İZİKAD’da, iş hayatındaki kadınların etkinliğini arttırmak, farkındalık yaratmak ve hem ulusal hem de uluslararası diğer iş insanları ile köprüler kurmak için yoğun bir tempo ile çalıştıklarını ifade eden Sezgin şöyle konuşuyor: “Kendi işletmem olduğu için herhangi bir cam tavan ile karşılaşmadım ancak iletişimde olduğum kurumlar ve firmalarda kendimi ifade ederken karşılaştığım zorluklar oldu.

Bir kadın hareketi içinde olduğum için bu zorlulukları atlatmam daha kolay oldu. Ama bu sebepten dolayı vazgeçen, uzaklaşan çok fazla iş kadını olabiliyor. Vazgeçmeden yolumuza devam edebilmek için daha güçlü, daha görünür ve daha aktif olmalıyız. Kurumsal firmalarda aile şirketi ile kadın olarak var olabiliyorsunuz fakat karar verme mekanizmaları yine erkek ağırlıklı devam ediyor. Oysa ki fermuar sistemi dediğimiz bir kadın, bir erkek iletişimi olduğunda sorunlara hem farklı açılardan bakabilirsiniz hem de hızla sonuca ulaşabilirsiniz. Bu yüzden sadece kadınların ve sadece erkeklerin olduğu yerlerde başarı her zaman yüzde elli daha düşük olur.”

Tüm bu sorunlara ve kadınlara yönelik ayrımcılığa rağmen Türkiye’nin geleceğinde kadınların yerinin bugünden daha iyi olacağına inandığını söyleyen Sezgin, kadın sorunlarının başında kadının ekonomik özgürlüğünün olmaması dolayısıyla özgüven eksikliği ve bunun sonucunda iş hayatında kendi ayakları üzerinde duramamasının olduğunu kaydediyor.

Sezgin, “Kadın girişimcilerinin rol modelinin olması, ilham verecek tecrübelerini paylaşabilecek kadınların öne çıkarılması, görünür ve erişebilir olması kadın girişimciliğini artıran önemli faktörlerden birisidir. Kadın cinayetlerinden, kadına yönelik şiddete, eve hapsolmalarından eş ve anne rolünden başka bir rol üstlenememelerine kadar yaşanan tüm sorunların en önemli nedeninin kadınların ekonomik özgürlüklerinin olmaması olduğuna inanıyorum. Bu yüzden kadınlarımızı iş yaşamına kazandırmamız gerekiyor. Bu oranın her geçen gün artacağına inanıyor ve bunun için çalışmaya, mücadele etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuşuyor.

Chanel ve Vehbi Koç ilham kaynağı

Betül Sezgin’in kariyer yolculuğunda en etkilendiği, ilham aldığı isimlerden birisi, bugün dünyada en çok bilinen moda markalarından birinin yaratıcısı olan ve dünyanın en başarılı kadın girişimcilerinden biri kabul edilen Gabrielle Bonheur Chanel oldu. Vehbi Koç’un “Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim” adlı kitabı da kariyer yolculuğumda feyz aldığı kitaplardan olan Sezgin, iyi derecede İngilizce biliyor, ikinci yabancı dil olarak da orta derecede İtalyanca biliyor.

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra BASİFED ve GİFED Yönetim Kkurulu üyesi olan Sezgin, WPO (Pomen President Organization), ESİAD, İSTO ve İzmir İç Mimarlar Odası üyesi ve İYTE Vakfı gönüllüsü.

kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.