Girişimci olmak güç, cesaret ve özgürlük getirir

Oluşturma Tarihi : 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Cumhuriyetin 100. Yılı
Girişimci olmak güç, cesaret ve özgürlük getirir

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, Türkiye’de kadın girişimci sayısının henüz istenilen seviyelerde olmadığını belirterek, “Şunun farkında olmalıyız. Kuş tek kanatla uçamaz. Ülkemizin hedeflerine ulaşabilmesi için kadınların ekonomide daha çok yer alması gerekiyor. Hepimiz biliyoruz ki kadınlar için girişimci olmak, olumlu pek çok sıfatı beraberinde getiriyor: Güç, cesaret, özgürlük gibi. Dolayısıyla kadınların girişimcilik ekosistemine girmeleri gerek” diyor.

Türkiye’deki kadın girişimci potansiyelini nicelik ve nitelik bakımından geliştirmek amacıyla yola çıkan ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmenin yanı sıra; kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları sunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, sürdürülebilir, fayda sağlayan, kadınların gelişmesine destek olan birçok proje gerçekleştiriyor.

Kadın girişimciliğinin bir kalkınma, eşitlik ve ekonomik gelişim fırsatı olduğunu söyleyen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, kadınların iş hayatına güçlü, etkin ve eşit katılımının sağlanmasına yönelik atılacak her adımın, toplumun gelişimine ve ekonomik kalkınmaya yönelik bir yatırım olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor.

Nurten Öztürk

Türkiye nüfusunun yarısının kadın olmasına rağmen istihdamın üçte birinin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken Öztürk, kadın girişiminin toplam girişimci nüfus içerisinde ortalama yüzde 10’luk bir orana sahip olduğunu kaydediyor. “Şunun farkında olmalıyız. Kuş tek kanatla uçamaz. Ülkemizin hedeflerine ulaşabilmesi için kadınların ekonomide daha çok yer alması gerekiyor” diyen Öztürk, kadın girişimci sayısında artış olsa da henüz istenilen seviyenin çok altında olduğunu bildiriyor.

Özellikle pandemi döneminin en çok kadınları etkilediğinin altını çizen Öztürk, “Hepimiz biliyoruz ki kadınlar için girişimci olmak, olumlu pek çok sıfatı beraberinde getiriyor: Güç, cesaret, özgürlük gibi. Dolayısıyla kadınların girişimcilik ekosistemine girmeleri gerek” değerlendirmesinde bulunuyor.

81 ilde, 81 il başkanı çalışıyor

Yapılan araştırmaların, yönetiminde ve kadrosunda kadın sayısı yüksek şirketlerin performansının hemen her alanda daha yüksek olduğunu gösterdiğini vurgulayan Nurten Öztürk, “Nüfusun ve yeteneğin yarısının kadın olduğu bir dünyada bu kaynağı görmezden gelmememiz gerekir.

TOBB olarak girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak ve iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamında işi sürdürme süreçlerin de ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim ve etkinlikler düzenliyoruz. Mentorluk desteğini çok önemsiyoruz.

7 bin üyemizin her biri ayrı ayrı kendi sektörlerinde rol model. Kadın girişimcilerimizi üyelerimiz ile buluşturarak tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmalarını sağlıyoruz. 81 il başkanı ilin dinamiklerine ve yapısına göre kadın girişimcilerin önünü açacak birçok proje geliştiriyor. Sanayi yoğun illerimizde kadınları sanayiye özendirme çalışmaları yapılırken, tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu illerde kooperatifçilik çalışmaları öne çıkıyor” diye konuşuyor.

Finansal okuryazarlık önemli

Kadın girişimcilerin yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesinin finansman kaynaklarına ulaşım zorluğu olduğuna da değinen Öztürk, kadın girişimcilerin finansal okuryazarlık konusunda kendilerini geliştirmelerini ve gündemi yakından takip etmelerini tavsiye ediyor.

Nurten Öztürk

Kredi Garanti Fonu’nun kadın girişimcilere verdiği teminat sayesinde anlaşmalı bankaların kadın girişimcilere yönelik özel ayrıcalıklar sunduğunu hatırlatan Öztürk, AB fonları, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ve KOSGEB’in desteklerini iyice araştırmalarını ve bu desteklere başvurmalarını öneriyor.

“Ya sevdiğiniz işi yapın ya da işinizde sevilecek bir yön bulmaya çalışın”

Ayrıca kadınları ihracata yönelten, markalaşma sürecinde destek olan, tasarım odaklı ve dijitalleşme süreçlerinde çalışmalar yapan birçok marka bulunduğunu da kaydeden Öztürk, “İşini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan kadın girişimcilerimiz iş hayatında büyük önem taşıyor.

Kadınlarımız öğrenmeye her zaman açık olmalı. Ayrıca kendilerine güvenmelerini, güçlü ve zayıf yanlarını belirleyerek cesaretle adım atmalarını öneriyorum. Başarısız olduklarında hemen yılmasınlar, başarısızlıklar öğrenme fırsatı verir, başarının önemini hissettirir, yön verir. Dolayısı ile kadınların, kendilerini geliştirmeleri, hatalarından ders almaları, teknolojiyi ve yenilikleri takip etmeleri ve cesur olmaları çok önemli. Sahip oldukları becerilerinin farkına varıp akıllarına koyduklarını hayata geçirebileceklerine inansınlar.

Bir fikre, bir işe tutkuyla bağlanmaktan korkmasınlar. Ben her zaman ‘Ya sevdiğiniz işi yapın ya da işinizde sevilecek bir yön bulmaya çalışın’ derim. İnsanın sevdiği işi yapması halinde başarısız olma şansı yok. Kadınlar gelişime, değişime ve farklı bakış açıları ile kendilerini sürekli geliştirmeye çalışmalı. Benim yoluma devam ederken karşıma çıkan sorunlarla mücadele yöntemim, azimle ve kararlılıkla sorunların üzerine gitmek ve yılmadan çalışmak oldu” şeklinde konuşuyor.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu neler yapıyor?

“Geleceği Yazan Kadınlar” projesi ile kadınlara mobil uygulama yazılımı geliştirme konusunda yetkinlik kazandırıyor. “Kız Kardeşim” projesi ile kadınları girişimci olmaları için gerekli yetkinliklerle donatmak üzere eğitimler düzenliyor. “İşimiz Temiz” projesi ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren mikro işletmelere hijyen eğitim programları oluşturularak faaliyetlerini sürdürülebilmelerine destek oluyor.

“Sanayi’de Kadın Eli” projesi ile sanayide kadın istihdamının artırılması ve sanayide nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla mesleğin cinsiyeti olmadığını anlatıyor. Ayrıca “Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü” yarışmasını düzenliyor Amaç kadın istihdamına destek veren şirketleri ödüllendirmek, en çevreci, en çok dijitalleşen, en hızlı büyüyen ve en çok ihracat yapan kadın girişimcileri yüreklendirmek ve öne çıkarmak.

Nurten Öztürk’ten girişimci adaylarına tavsiyeler:

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı

“Bir milyon tane fikriniz olabilir ancak onları hayata geçirmediğiniz sürece hepsi değersizdir.” sözü bence girişimciliği en iyi şekilde özetliyor. Girişimcilik için iyi bir fikrinizin olması yeterli değil. Zira başarılı olabilmenin yolu, fikrin ürün olarak ortaya konulması ve ürünün pazarlanabilir olmasından geçiyor.

Girişimci, hayallerini kurduğu fikri, hedefleri doğrultusunda hayata getirirse bir iş fikri meydana getirmiş olur. Bu nedenle, stratejik düşünen, azimli, hayallerine ve kendine inanan girişimciler fikirlerini iyi bir şekilde modellemelidirler.

Girişimci olmak isteyen kadınlar; öncelikle satacağı ürün ya da hizmeti iyi tanımlamalı, pazarı iyi analiz etmeli, rakiplerini yakından tanımalıdır. Geliştirdiği ürün ya da hizmeti nasıl bir pazara sunacağına, müşteri kitlesinin kimler olacağına ve niteliklerine dikkat etmesi gerekmektedir.

İş hayatına atılmak isteyen kadınların her ilde bulunan Sanayi ve Ticaret Odalarına giderek kurul başkanımız ve üyelerine ulaşmalarını tavsiye ediyorum. KOSGEB destekleri, teşvikler gibi birçok konuda güncel bilgilere ulaşabilirler.

Yeni girişimci kadınların, il kurullarının düzenledikleri eğitimlere katılmalarını, kendilerini geliştirmelerini, rol modeller ile buluşmalarını, başarı hikayeleri olduğu kadar ders almak için başarısızlık hikayelerini de dinlemelerini çok önemsiyorum.