Genç ve başarılı girişimci Kübra Yurtsever Kargı’nın hayali, sürdürülebilir bir dünya yaratmak için hem sosyal fayda oluşturacağı hem de sağlıklı, temiz içerikli ürünlerle doğaya ve insanlığa katkı sunacağı bir girişim kurmaktı.
Tadına ve kokusuna hayran kaldığı Karadeniz’in endemik meyvesi kokulu üzümü, geleneksel yöntemlerle reçelden turşuya farklı şekilde işleyip tüketiciye ulaştırmak amacıyla Natuva markasını kuran Yurtsever Kargı, Karadeniz’in kaybolmaya yüz tutmuş bu değerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
1990 yılında ev hanımı bir anne ve havacı astsubay bir babanın üç çocuğundan biri olarak Ankara’da dünyaya gelen Kübra Yurtsever Kargı, ilk, orta ve liseyi Ankara’da okuduktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı.
Sosyal ve aktif bir öğrencilik dönemi geçiren Kargı Yurtsever, üniversite son sınıfta KTÜ İEK ekip arkadaşları ile birlikte gerçekleştirdiği “KTÜ 3.Medyatik Ödül Töreni” sırasında iş teklifi aldı ve böylece profesyonel hayata 2012’de üniversite bitmeden, Multi Mall Turkey’in yönetimindeki Forum Trabzon Alışveriş Merkezi’nde “Pazarlama Asistanı” olarak başladı.
İlk iş deneyimiyle birlikte ekip olmanın önemini anlayan ve başarmanın verdiği haz duygusunu tadan Yurtsever Kargı’nın henüz öğrenciyken edindiği bu deneyimler, gelişiminde çok etkili oldu. Okulu bitirdikten sonra sırasıyla, Ankara’da, perakende sektöründe kurumsal iletişim yetkilisi olarak Journey’de, pazarlama uzmanı ve pazarlama yöneticisi olarak, uluslararası AVM yönetimi ve kiralaması yapan JLL Türkiye bünyesinde 4 farklı AVM yönetiminde çalışan Yurtsever Kargı, 8 yıl boyunca kurumsal hayatta edindiği tecrübeleri farklı alanlarda değerlendirmek istiyordu.
Çalıştığı dönemde “Sosyal Girişimcilik” ekosistemi ile tanıştı ve bu konuda araştırmalar yapmaya başladı. İçindeki girişimci ruh harekete geçmişti. Haziran 2020’de girişimcilik eğitimine katıldı. Kurumsal hayatta edindiği tecrübeyi kullanacağı ama aynı zamanda sosyal fayda sağlayacağı bir girişim yaratmak istiyordu ve bu yönde araştırmalara başladı. Ve Mart 2020 tarihinde görevinden ayrıldı.
Yaptığı uygulamalar, pazar araştırmaları ve çalışmalar sonucu girişimini tarım alanında gerçekleştirmeye karar verdi. Çok sevdiği Karadeniz’de ekonomik değeri yok denecek kadar az olan endemik bir tür olan kokulu üzümünün üretiminin artırılmasını sağlayarak, bu sağlıklı ürünü ulaşılabilir kılacaktı.
Unutulmuş değeri gün yüzüne çıkardı
2021 yılında büyük bir cesaretle “İkinci memleketim” dediği Trabzon’a geri döndü. Karadeniz coğrafyasında saklı kalan ve bölgede Isabella, Kara Üzüm, İlaç Üzüm, Çilek Üzüm diye de adlandırılan Karadeniz kokulu üzümünü işleyerek katma değerli ürün haline getirip gün yüzüne çıkaracaktı.
Trabzon’da geçmiş dönemlerde 1200 adet bağı olan bu üzüm türü; bölgeye çay, fındık, tütün ve mısırın gelmesiyle değerini yitirmiş toplu üretimi yapılamaz hale gelmişti. Sadece hane halkının bahçelerinde, asmalarda veya ağaç köklerinde 1 kök olarak kalıyor, toplaması ve ulaşımı zor yerlerde çoğu zaman kuruyarak dökülüyor ve genellikle kuşlara yem oluyordu. İnsan sağlığı için de son derece faydalı olan bu değerin farkında olunması için Yurtsever Kargı kolları sıvadı ve 2021 yılın Mayıs ayında Natuva markasını kurdu.
Bölge halkından hammadde alıyor
Araştırmaları, okuduğu ve aldığı eğitimler, yaptığı işbirlikleri ve AR-GE çalışmaları ile işini ve ürünlerini sürekli geliştirmek için çalışan Yurtsever Kargı, alanında uzman hocalarla ve üniversitelerle mevcut ürünleri ve üretimleri ile ilgili bilgiler paylaşıyor, kalitelerini iyileştirmek ve yeni ürünler üretebilmek için analizler yaptırıyor ve hammaddeyi bölge halkından, yerel pazarlardan topluyor.
Bu üzüm türü en fazla 1 hafta soğuk hava deposunda bekletebiliyor, dolayısıyla 3 gün içinde işlemeye alınıyor. Her bir ürünün üretim prosesi farklı olduğu için biri bitmeden diğerine başlanmıyor. Kokulu üzümden yapılan ürünlerin ham maddelerini (asma yaprağı, koruk, kokulu üzüm) hasat zamanlarında toplamak için çok ciddi bir emek veriyorlar.
8 çeşit ürün, 40 bin adet üretim
Kübra Yurtsever Kargı, Maçka’da yer alan imalathanesinde Haziran-Ekim ayları arasında (sadece mevsiminde) kokulu üzümün asma yaprağını, koruğunu ve üzümünü, reçetelerinin tamamını çalışarak hazırladığı meyve suyu, marmelat, pepeçura tatlısı, sirke, koruk turşusu, koruk ekşisi ve salamura yaprak ürünlerini 6 kadın ile birlikte hazırlıyor, test ve analizlerini yaptırıyor, modern ve şık sunumları ile www.natuva.com.tr’den ve çeşitli online pazaryerinden tüm Türkiye’ye ulaştırıyor.
Bölge insanı için de katma değerli üretimiyle yeni bir gelir kapısı oluşturan Yurtsever Kargı, ilk yıl bölgeden 50’ye yakın aileden kokulu üzüm alarak 7 ton kokulu üzüm işledi ve 20 bin adet 7 çeşit ürün üretti. 2022 yılı yeni hasat döneminde ise Trabzon dışında, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun’dan toplamda 100’e yakın aileden kokulu üzüm alan Yurtsever Kargı, çeşit sayısını 8’e çıkararak 40 bin adede ulaştı. 2023’de hedefi yeni hasat dönemine kadar bu ürünleri tüm Türkiye’ye ulaştırarak tanınırlığını sağlamak olan Yurtsever Kargı’nın uzun dönem hedefi ise Karadeniz kokulu üzümünü tüm dünyaya tanıtmak.
“Amacımız bölgeye yeni bir gelir sağlamak”
Yurtsever Kargı, “İnsan ve doğa sağlığı için çok faydalı bir değeri gün yüzüne çıkarıyor, Anadolu’dan markalaşan bir değerle bölge ve ülke ekonomisi ile birlikte, toprağa ve ekosisteme fayda sağlamak için çalışıyoruz. Bizi başarıya taşıyan en önemli unsur da budur. Kendi coğrafyasında yetişen, farklı ve çok sağlıklı bir değerin lezzetini ve faydalarını anlatıyoruz” diyor.
“İyi ki bu yolculuğa cesaret etmişim”
“Kariyer planımın beni kendi işimi kurmaya götüreceğini hiç tahmin etmezdim. Şuan tanıştığım insanları düşünüyorum da, iyi ki yeni bir şeyler yapmak ve daha büyük bir aile olmak istemenin kararlılığı ile harekete geçmiş ve bu yolculuğu başlatmaya cesaret etmişim” diye konuşan Yurtsever Kargı, temel amaçlarının kuraklık, iklim krizi gibi sorunlara karşı kendi coğrafyasındaki iklim şartlarında dayanıklılığı ile verimlilikle yetişebilen bir gıdayı, büyüklerinden öğrendiği geleneksel yöntemlerle katkısız şekilde tüketiciye ulaştırmak olduğunu kaydediyor.
“Girişimci kadın sayısı hala çok az”
Türkiye’de başarılı kadınların sayısının hala çok az olduğuna dikkat çeken ve kadın girişimci olarak cam tavanlarla karşılaşsa da bununla mücadele etme kabiliyetine sahip olduğunu belirten Yurtsever Kargı sözlerini şöyle sürdürüyor: “Girişimci kadın gücünü artırmak için başta kadınlar olarak kararlılığımıza ve cesaretimize ihtiyaç var.
Günümüzde kadın girişimcilere verilen çok fazla eğitim, hibe ve destek programı var. Bunları takip etmeli, katılımcı olmalı, yapmak istediğimiz işin, kendimizin ve başkalarının gelişimi için de yenilikçi ve dinamik bakış açımızla sahada olmalıyız diye düşünüyorum.
Kadın olarak o kadar sorumluluğumuz var ki ailemiz destekçimiz olduğunda ve bize inandıklarında aşamayacağımız engel yok. Hayat amaçlarımız doğrultusunda iş fikirleri bulmak ve onları faaliyete geçirmek, bu alanda da doğru insanlarla bir arada ekip olmak çok önemli.”
Güçlü ve başarılı kadınlar esin kaynağı oldu
Kübra Yurtsever Kargı, kariyer yolculuğunda; Ece Çiftçi, Şahika Ercüman, Gamze Cizreli, Leyla Alaton, Elvan Odabaşı, Sümeyye Boyacı, Ebru Baybarademir gibi alanında başarılı kadınlardan ilham aldı. Ufuk Tarhan’ın T-İnsan ve Yarının İşini Yarına Bırakma, Catherine Kaputa’nın Markalaşan Kadınlar, Tony Hsieh’in Mutluluk Dağıtmak (Bir E-TİCARET Başarı Hikayesi), İlber Ortaylı’nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır, Ali Ekber Yıldırım’ın Üretme Tüket ve Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Sosyal Girişimcilik kitapları ise çok etkilendiği ve kendisinde iz bırakan kitaplar oldu.
Yurtsever Kargı’nın aldığı bazı eğitimler, destekler ve ödüller şöyle: Garanti Bankası Kadın Girişimci Yarışması’nda Yöresinde Fark Yaratan Sürdürülebilir Kadın Girişimci kategorisinde jüri sunumuna katılmaya hak kazandı. TOBB-Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Habitat- Türk Telekom Dijitalde Hayat Kolay Mentorlük ve Hibe Programı 25 bin TL Hibe ödülünü kazandı. KAGİDER Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme, Hızlandırma ve Mentorlük Programı’na Katılmaya Hak kazanan kadın girişimcilerden biri oldu.
Yine Sınırları Aşan Kobiler Mentorlük Programı’na katılmayı kazanan kadın girişimcilerden biri oldu. KOSGEB İleri Girişimcilik Eğitimi Kadın Girişimci ve İmalat Hibe Desteği kapsamında 110 bin TL destek aldı. Yurtsever Kargı ayrıca; Tema Vakfı, LÖSEV, Sosyal Ben Vakfı, Ecording, Yuvam Dünya, KEDV, İyilik Kazansın, Joon Crafts, Givin, Buğday Derneği, Satış ve İş Geliştirme Derneği gibi pek çok ayrı derneğin gönüllüsü, üyesi ve bağışçısı