Henüz 17 yaşındayken girişim yolculuğu başlayan ve erken yaşta kaybettiği babasından aldığı çalışkanlık, dürüstlük ve itibar anlayışıyla Muğla’nın başarılı kadın girişimcilerinden biri olan, Nazar A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Şeniz Çahan, TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevini de başarıyla sürdürüyor. Çahan, “Kadınların iş hayatında daha aktif olması gerekiyor. Ülkemizin girişimci kadınlara, üreten kadınlara çok ihtiyacı var” diyor.
Azimli, kararlı, cesur, girişimci Mehtap Şeniz Çahan, çok genç yaşta girişim yolculuğuna çıkanlardan... Muğla’da doğan Mehtap Şeniz Çahan’ın hayali bankacı veya akademisyen olmaktı. Üniversite sınavını kazanmasına rağmen ailesi göndermedi. O zamanlar yakın aile dostları olan, Muğla’da Ticaret Bankası Müdürü bankada çalışmasını teklif etti.
Babası da ona, “Sen başkalarının parasının hesabını yapacağına gel benim paramın hesabını tut, bu işin içine gir” dedi ve 1985 yılında Karakaşlar Ltd. Şirketi olan aile şirketinin ilk marketini açarak kızının marketçilikle iş hayatına başlamasını sağladı. Henüz 17 yaşındaydı. Babasının vizyon, deneyim ve tecrübeleri ile kısa sürede işe hakim oldu. İşe başladıktan bir buçuk yıl sonra babasını kaybetti.
Çok zor bir süreçti. Babasından aldığı dürüstlük, çalışkanlık ve itibar ilkelerini hayatına düstur edinerek var gücüyle çalıştı. 8 yıl marketçilik ve toptancılık yaptıktan sonra 1993’de büyük bir sinerji ve farklı bir atılımla ilk marketi açtıkları yerde, ailesinin de desteğiyle pastacılıkta bölgesinde çığır açan Nazar Unlu Mamülleri’ni kurdular. Çok genç yaşta büyük emekle çalışan Çahan, ailesiyle birlikte Nazar’ı, bölgesinde en çok tercih edilen markalardan biri haline getirdi.
İlk kurulduğunda sekiz kişiyle yola çıkan Nazar Unlu Mamülleri, üniversite öğrencilerinin de çok tercih ettiği bir mekan olunca ve bilinirliği artmaya başlayınca hızlı büyüme serüveni de başladı. Nazar, önce kafeye döndü.
2004 yılında da ciddi anlamda bir yatırım yapılarak Muğla Üniversitesi kampüs içindeki yerini aldı. Daha sonra Kötekli’deki yurtların olduğu bölgede de hizmetine devam eden Nazar A.Ş., 4 yıl önce de Nazar Park Garden adı altında 2 bin kişilik bir düğün salonu, kır düğün bahçesi ile atılımını sürdürdü. Bu sırada yine üniversite içerisinde öğrencilere hem pastane hem cafe olarak hizmet veren Nazar Ogga adında yeni bir mekan daha açtılar. Geçen yıl da Nazar Bodrum şubesi açıldı ve bugünlerde de yeni 5M Migros içinde de yerlerini aldılar. Sekiz kişi ile başladıkları yolculukta yüzde 50’si kadın olmak üzere 350 kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen Mehtap Şeniz Çahan, şu an şirket yönetiminde amcası ve yeğeniyle birlikte çalıştıklarını belirtiyor. Yeniliklere açık bir firma olarak, imalathanedeki ustalara dönem dönem eğitim aldırdıklarını ve onları fuarlara götürdüklerini ifade eden Çahan, sektörle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çiziyor.
“Yorulmadan hiçbir iş olmaz”
Ticaretin önemli ve itibarlı bir iş olduğunu ve bunun sürekliliğinin olması gerektiğini babasından öğrendiğini vurgulayan Çahan, “Babam bana ayrıca verdiğin sözü mutlaka tutman gerektiğini, insanların ticaret ortamında net olması ve aldığı kararların arkasında durması gerektiğini öğretti.
Babam, iyi ki beni böyle bir işe yönlendirmiş. 35 seneden beri bu işin içindeyim. Yorgunum demiyorum. Yorulmadan hiçbir işin olmadığını biliyorum. Severek yaptığınız işte mutlaka bir başarı ve mutluluk elde edersiniz. Bir kız evlat olarak bunları yapmaya çalıştım ve işimizi bu noktaya getirdim” diyor.
Modernleşme ve nostaljiyi harmanlayarak büyüyor
Kurulduğu günden bu yana Muğla’da büyük başarılara imza atan ve Muğla için ciddi istihdam sağlayan bir grup olduklarını kaydeden Çahan, her gün gelişerek, modernleşme ile nostaljiyi harmanlayarak büyüdüklerini belirtiyor. Çahan, “Prestij, keyif, kalite ve geleneğin temsilcisi olan firmamız, tüm ürünlerinde en kaliteli hammaddeleri, en orijinal reçetelerle hazırlayıp en iyi şekilde müşterilerine sunan gerçek bir lezzet markası haline geldi.
Yaptığımız işte kaliteyi ve lezzeti önde tutuyor, bunu göz ardı etmeden yeniliğe açık bir yapıda çalışmalarımız sürdürüyoruz. Detaylı ve titiz çalışmalarımız, başta aynı sektördeki firmalar olmak üzere ilimizde fark yaratmamızı sağlıyor” şeklinde konuşuyor.
Yeniliklere açık, gelişmeleri yakından takip eden, toplum meselelerine duyarlı ve kadınların iş hayatında daha aktif olması gerektiğine inanan Çahan, zaman içinde kendi sektöründe ilerlerken, Muğla için de üretmek hevesiyle çeşitli STK’larda görev aldı. Şu an TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını sürdüren Çahan, bir kadının olabildiği her yerde yer alması inancıyla sosyal anlamda pek çok etkinliğe, zamanı elverdiği ölçüde katılmaya çalışıyor.
Muğla cam tavanla karşılaşma oranının en az olduğu il
Türkiye’de kadın girişimci sayısının artmasının ülke ekonomisi ve Türk kadının adının her alanda duyulması adına çok önemli olduğunu savunan Çahan, TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu olarak bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini bildiriyor. Muğla’nın 2020 yılında TOBB ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası öncülüğünde, TEPAV iş birliğinde hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesinde birinci il seçildiğini ve en eşitlikçi il ilan edildiğini hatırlatan Çahan, “Bu doğrultuda Muğla, cam tavan ile karşılaşma oranı en az olan ilimizdir diyebiliriz.
Bu başarıdan yola çıkan kurulumuz, işlerini kızlarına devreden, birlikte yürüten babalar ve kızlarını tespit ederek örnek teşkil etmesini hedeflemiş, bu kapsamda 63 kadının hikâyesine yönelik kitap, video film ve web sayfası hazırlayarak bir proje oluşturmuştur.
Babalar ve Kızları adlı bu eser Muğla ili özelinde, babasının işini yapan, babasından devraldığı işi geliştiren, dönüştüren 63 kadının hikâyesini anlatıyor. Bu ülkenin girişimci kadınları olarak, özelde babalarının genelde ise ailelerin çocuklarına karşı cinsiyetçi bir ayrım yapmaksızın destek olduklarında ortaya çıkan başarının görünür olmasını istedik. Türkiye genelinde örnek teşkil etmesini istediğimiz bu projenin, ışık ve umut olarak pek çok baba ve kızına pusula olmasını hedefledik” diye konuşuyor.
Atatürk ve babası Doğan Çahan yol göstericisi
İşinde başarılı olmasının en etkili unsurlarının disiplinli çalışması, araştırmacı olması ve inandıklarından vazgeçmemesi olduğunu söyleyen Çahan, kariyer yolculuğunda öncelikle Türk kadının her zaman dimdik ayakta ve önde olmasına ışık tutan Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra da babası Doğan Çahan’dan en büyük ilhamı aldı. Ayrıca vizyonları ve iş dünyasındaki başarılı duruşları nedeniyle Güler Sabancı ile Betül Mardin’i beğeniyle takip eden Çahan, TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı yapıyor.
Aynı zamanda Üniversite Sanayi İşbirliği ile TOBB KGK - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) alt kurulu olan Girişimcilik Kulüpleri Öğrenci Topluluğu Başkanlığı ve Muğla Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı, Muğla Meslek Yüksek Okulu Danışma Kurulu, Muğla Spor Kulübü, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyesi olan Çahan, Muğla Dünya Gazetesi tarafından 2001 Yılı ‘Yılın Başarılı İş Kadınları’ ödülü ile 2020 Yılı Muğla Hamle Gazetesi tarafından 2020 Yılı ‘Yılın iş insanı Ödülüne’ layık görüldü. Çahan evli ve iki çocuk annesi.