Anadolu yemeklerini batı ile modernize ederek yarattığı farklı tarzı, sıcak mekanları ve güler yüzü çalışanlarıyla hem Türkiye’de hem de ününün yayıldığı dünya ülkelerinde varlığını sürdüren Big Chefs, yerel kadın üreticileri ekonomik ve sosyal özgürlüklerini kazanmaları yolunda desteklemek amacıyla “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesini geliştirdi.
Big Chefs, menülerindeki yemeklerini, her zaman dalından ve toprağından koparılan ürünlerle hazırlayarak misafirlerini leziz ve doğal tatlarla buluşturmaya özen gösteren markalardan biri. Bugün, 520 kadın çalışanı bulunan işletme, tarımdaki 2,5 milyon kadına dikkat çekmek ve cinsiyet eşitliği sağlamak için yola çıkarak “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesini hayata geçirdi.
Big Chefs, 2018 yılında, kırsalda yaşayan, yaşları 30 ila 50 arasında değişen 14 kadınla başlattığı projeyi bugün, 100 kadınla devam ettiriyor. Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda da 2030 yılına kadar tedarikinin yarısını kadın çiftçilerinden sağlayacak.
Big Chefs, bu projeyle, ürünlerini kırsalda yaşayan düşük gelirli çiftçilerden tedarik ederek doğal lezzetler yaratırken bir yandan da kadının toplumdaki yerinin güçlenmesine vesile oluyor.
Toprağın dilinden anlayan kadınlarla yürütülen “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesi, kadın istihdamını artırmanın yanı sıra yerel üretimi de sahiplenmiş oluyor. Big Chefs, projenin detaylarına dikkat çekmek ve çalıştıkları kadınları daha görünür kılmak için hem menülerinde hem de internet sitesinde onlara geniş yer veriyor. Bu sayede “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesinde olan kadınların ismi daha fazla kişiye ulaşıyor ve kendi kanallarından satışlarına da devam edebiliyorlar.
Hem menülerinde yer alan taptaze ve dalından ürünlerin tedarikçisi kadınlara teşekkür etmek hem de ülkemizde kadın girişimciliğini desteklemek adına bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Big ChefsKurucu Ortağı ve CEO’su Gamze Cizreli, Türkiye’de kadın girişimciliğinin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını, ancak bu anlamda bir hassasiyetin de doğmaya başladığını sözlerine ekledi.
Cizreli, “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesinin detaylarını şöyle anlattı:
“Projemizde yer alan kadınların her birinin ilham veren bir hikayesi var. Kimi şehir hayatından sıkılıp köye yerleşmiş, kimi köyde doğmuş ve çalışmaktan bir gün olsun yılmadan sadece üretmiş, beslemiş, yetiştirmiş, büyütmüş. Bilen bilir, toprakla uğraşmak zordur, doğanın kendine özgü kuralları vardır. Biz şuna inanıyoruz; toprağın dilini en iyi kadınlarımız bilir. Bu yüzden Anadolu’yu gezerek toprağın dilinden anlayan kadınlarımızı bulduk ve onların gerçek hikayelerini dinledik.”
Projeye, 10 yaşından beri çiftçilik yapan, bugün 68 yaşında olan kırmızı biber üreticisi Rabia Yılmaz’dan, tarhana üreticisi Bigalı kız kardeşler Sezin Çetin ve Suzan Mantar’a, ODTÜ İşletme mezunu ama şu an kuşkonmaz üreticiliği yapan Aslı Aksoy’a kadar birçok üreten kadın dahil oluyor.
Big Chefs’in, “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Business Call to Action programına da katıldı.
Big Chefs Hakkında:
2007 yılında girişimci Gamze Cizreli tarafından Ankara’da kurulan Big Chefs, Türkiye’nin yöresel yemeklerini modern yorumlarla hazırlarken dünya mutfağından seçkin tatları da misafirlerine sunan bir işletme.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde ve Almanya Azerbaycan, Kazakistan gibi birçok dünya ülkesinde bulunan Big Chefs toplamda 60’ı aşkın şubesiyle hizmet vermektedir.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.