
Akbank, iş dünyasında ve toplumda fırsat eşitliğini destekleyen projeleriyle kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Kadın istihdamına verdiği önemle dikkat çeken banka, çalışanlarının %53’ünün kadın olduğunu ve liderlik rollerinde kadın oranının %58’e ulaştığını açıkladı.
Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği alanlarında çalışmalara imza atan Akbank’ın çalışanlarının %53’ünü kadınlar oluştururken, Genel Müdüre bağlı liderlik rollerinde kadın oranı %58 seviyesinde. Banka, kadınların finans başta olmak üzere iş dünyasında varlığının ve liderliğinin güçlenmesi için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Bu kapsamda Akbank, 2024 yılında eşit işe eşit ücret yaklaşımı ile bağımsız bir denetim firması aracılığıyla yaptığı analizde, kadın ve erkek çalışanların aynı pozisyonlardaki ücretlerinde herhangi bir farklılık olmadığını doğrulattı. Banka bu dönemde eşitliği destekleyen ve iş ve yaşam dengesini gözeten izin politikalarını da güncelledi. “Her türlü bakım emeğinin sorumlusu hem kadın hem erkektir” bilinciyle, 90 gün ücretli refakatçi izni, 20 günlük babalık izni, okulun ilk günü izni, karne izni gibi çeşitlendirilmiş izin politikalarını hayata geçirdi.
Akbank, Yönetim Kurulu Çeşitlilik Politikası ile farklı bakış açılarını ve yetkinlikleri bir araya getirerek daha güçlü ve etkin bir yönetim yapısı oluşturmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, 2027 yılı sonuna kadar yönetim kurulundaki kadın üye oranını en az %30’a çıkarmayı taahhüt ediyor. Verilen bu taahhüt, Akbank’ın toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önem ve kapsayıcı yönetim anlayışının yansımalarından biri olarak görülüyor.
Akbank aynı zamanda UN Global Compact Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği programı çerçevesinde kapsamlı programlar yürütüyor. Bu alandaki politikalarının yanı sıra eşitlik, hakkaniyet, çeşitlilik ve kapsayıcılık odaklı uygulamalarıyla iş dünyasında yer alıyor.

Akbank Hazine Genel Müdür Yardımcısı ve Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Lideri Şebnem Muratoğlu, bankanın fırsat eşitliği ve kapsayıcılık konusundaki kararlılığını şu sözlerle vurguladı: “Kadınların iş hayatında güçlenmesi sadece toplumsal eşitlik açısından değil, şirketlerin ve ekonominin başarısı için de kritik öneme sahip. Akbank olarak yıllardır sürdürdüğümüz fırsat eşitliği politikalarıyla kadın istihdamını destekliyor, eşit işe eşit ücret prensibini hayata geçiriyor ve iş dünyasında örnek gösterilen, kapsayıcı bir kültür inşa ediyoruz. Kadın KOBİ’lerden genç yeteneklere, teknoloji alanındaki kadınlardan kariyerine ara vermiş profesyonellere tüm kadınların güçlenmesi için sunduğumuz programlarla da toplumsal dönüşüme katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz.”
Kadınların kariyerlerine destek veren programlar
Akbank, kadın profesyonellerin kariyerlerini desteklemek ve iş hayatında daha fazla yer almalarını sağlamak için çeşitli programlar yürütüyor. Bu programlar şu şekilde sıralanıyor:
“İyi uygulama örneği” gösterildi
Kadın girişimcilerin ve işletme sahiplerinin finansmana erişimini kolaylaştıran Akbank aynı zamanda mentörlük, danışmanlık ve eğitim programlarıyla da bu işletmelerin sürdürülebilir büyümelerine katkı sağlıyor. Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği (KAGİDER) ve TurkishWIN gibi kurumlarla iş birliği içinde kadın liderleri destekleyen çalışmalara imza atıyor. KOBİ’lerin geleceğe hazırlanmasına hizmet eden Akbank Dönüşüm Akademisi altında ise banka, kadın liderlere özel programlarla girişimci ve işletme sahibi kadınların yanında yer alıyor.
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) ile iş birliği içinde geliştirilen Finansal Sağlık ve Kapsayıcılık Taahhüdü kapsamında, Akbank 2024-2027 yılları arasında kadın KOBİ’lerin finansmana erişimini her yıl %10 artırmayı hedefliyor. Banka 2024 yılında bu alanda %20 gelişim sağlayarak hedefini aştı.
Bu çalışmalarıyla Banka, UNEP FI ve UN Women’ın 2024 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na Türkiye’den katılan tek banka olarak, bankalar için geliştirilen rehberde “iyi uygulama örneği” olarak gösterildi.
Akbank, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sektördeki rolünü sürdürerek iş dünyasında ve toplumda pozitif değişime katkı sunmaya devam edeceklerini bildiriyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.