İZİKAD, ESBAŞ İle WEPs Buluşmalarına Bir Yenisini Daha Ekledi

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 28 Ekim 2024 Pazartesi

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), İZİKAD-UN Women Özel Sektörde WEPs Buluşmaları Projesi kapsamında ikinci bir buluşma gerçekleştirdi. Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) yapılan toplantı, İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten’in açılış konuşmasıyla başladı.

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), İZİKAD-UN Women Özel Sektörde WEPs Buluşmaları Projesi kapsamında ilk etkinliğini İZBAŞ’da düzenlemişti. İZİKAD bu kez de Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) ikinci etkinliğini gerçekleştirdi. İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten, ESBAŞ ev sahipliğinde yapılan toplantıda açılış konuşmasını yaptı.

Toplantıda UN Women Türkiye Özel Sektör İşbirlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve tarafından “UN Women Türkiye ve Özel Sektör İlişkileri Odağında WEPs” sunumu paylaşıldı. Ayrıca moderatörlüğünü De Neve’nin yaptığı bir panel de düzenlendi.

WEPs imzacısı olan Hugo Boss’dan İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Departman Yöneticisi Benay Dereli, ESBAŞ Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Halime Büyükyüksel, ESBAŞ İK Direktörü Bahar Baysal, panelde konuşan isimler arasında yer aldı. Her biri konuşmalarında, WEPs imza süreçlerine ve bu anlayışın kuruma yapmış olduğu katkılara değindi.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Hedefi

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hedefi

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten, Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olan İZİKAD’ın WEPs Buluşmaları ile BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden beşincisi olan “toplumsal cinsiyet eşitliği” hedefine iş dünyasını bir adım daha yaklaştırmayı amaçladıklarından bahsetti.

Erten öte yandan son dönemde Türkiye’de artan kadın cinayetleri ve kız çocuklarına yönelik şiddet olaylarına da dikkat çekti. Bu trajik olayların, kadınların sadece iş dünyasında değil, yaşamın her alanında güçlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getiren Erten:

“İZİKAD’ın yürüttüğü “ÖZEL SEKTÖRDE WEPs BULUŞMALARI” projesi, iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önemli bir adım olmakla kalmayıp, kadınların hak ettikleri güvenli, adil ve kapsayıcı bir topluma ulaşma yolunda da kritik bir rol üstleniyor. Bu bağlamda, kız çocuklarına ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin son bulması için bu tür projelerin desteklenmesi, Türkiye ve dünya genelinde eşitliğin sağlanmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Erten, etkinlikler sonrasında katılımcı firmalarla yapılacak birebir görüşmelerde, yapılan çalışmaların sağladığı faydayı ve etkiyi sürekli bir şekilde ölçerek devamlı olarak güncellenen bir rapor oluşturacaklarını da duyurdu. İZİKAD önderliğinde Türkiye’nin 8 ilinden 8 iş kadını derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) güçlü üyeleri ve networkü sayesinde söz konusu projeyi diğer illere de yaymayı hedeflediklerini söyledi.

“Kadını İş Yaşamının Dışında Bırakmak 12 Trilyon Dolar Kaybettiriyor”

Kadını İş Yaşamının Dışında Bırakmak 12 Trilyon Dolar Kaybettiriyor

UN Women Türkiye Özel Sektör İşbirlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve ise WEPs imzacısı olmanın önemini ve kuruma yapacağı katkıları anlattı. Kadının nicelik ve nitelik olarak kurum içinde güçlenmesi projelerinin kuruma bir külfet yaratmayacağını söylerken, tam aksine kuruma bir masraf değil katkı sağlayacağını vurguladı. De Neve:

“Kadını bugün dışarıda bırakan anlayış nedeniyle küresel boyutta 12 trilyon doları elimizin tersi ile itmiş durumdayız. Evet, bugün toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı kadını iş yaşamının dışında bıraktığımız için küresel boyutta kaybedilen tutar 12 trilyon dolar.” dedi.

ESBAŞ Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Halime Büyükyüksel, ESBAŞ’ın kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda kapsamlı bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Eğitimden girişimciliğe, toplumsal savunuculuktan başarıların raporlanmasına kadar pek çok alanda etkin çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

ESBAŞ İK Direktörü Bahar Baysal da ESBAŞ’ta çalışanların yüzde 25’inin kadınlardan oluştuğunu belirtti. Yönetici pozisyonunda ise kadınların oranının yüzde 60’a çıktığına dikkat çeken Baysal, ofis çalışanlarında ise oranın yüzde 50’ye 50 durumda olduğunu ekledi.

Hugo Boss İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Departman Yöneticisi Benay Dereli, Hugo Boss’un WEPs yolculuğuna dair detayları katılımcılar ile paylaştı. Hugo Boss grubu olarak 2019 yılından beri WEPs imzacısı olduklarını belirten Dereli, toplam işgücü içinde kadın oranının yüzde 59 olduğunu vurguladı. Dereli, bu imza kapsamında:

“Tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adil davranılması, sağlık, güvenlik ve refahlarının sağlanması, kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi, kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması, toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlaması gibi başlıklar bizim bu yolculukta temel köşe taşlarımızı oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.


0/(0)
28 Ekim 2024 Pazartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.