Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitü’nün 1 Temmuz’da başlayan ve 23 kadının katıldığı zeytin çiftçileri yetiştirme eğitimlerinde başarılı olanlara sertifikaları verildi. İklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerini öğrenen kadınlar, Türkiye’nin bereketli topraklarında zeytin üretecek.
Zeytin üretiminde kadın çiftler yetiştirmeyi hedefleyen Komili, Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitü’nün Ayvalık Ticaret Odası’nda gerçekleştirdiği yeni dönem eğitimlerini 1 Temmuz’da başlattı. İklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerinin paylaşıldığı eğitimlere 23 kadın çiftçi katıldı. İlk kez 2023 Haziran ayında başlayan eğitimlere bugüne kadar toplamda 127 kadın zeytin çiftçisi katılarak, zeytin yetiştiriciliği sertifikasını almaya hak kazandı. Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitü’nün hedefi ise beş yılda en az 600 kadın çiftçiye ulaşmak.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Bunge Gıda Türkiye iş birliğiyle hayata geçen Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün yeni dönem eğitimleri, Komili’nin ‘Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye’ yaklaşımı ve sürdürülebilirlik anlayışıyla devam ediyor. ‘Kadın zeytinciler için zeytin yetiştiriciliği, zeytinyağı üretimi ve girişimcilik’ eğitim programına katılan kadın zeytin çiftçilerinin eğitimini desteklemek için ‘Zeytincinin Başucu Rehberi’ kitabı da hazırlandı. Balıkesir Üniversitesi, Edremit Zeytincilik Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil tarafından derlenen rehberde, eğitimlerde paylaşılan bilgiler güncel verilerle ve görsellerle destekleniyor. Böylece rehber sayesinde eğitimlerin unutulmaması sağlanıyor.
“Hedefimiz Kadın Çiftçilerimizi Yetiştirmek”
‘Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye’ sürdürülebilirlik anlayışıyla kurulan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün zeytinyağı ve yarattığı kültürü ülkede yaşatmayı amaçladıklarını ifade eden Bunge Pazarlama ve Ticari Pazarlama Lideri Dr. Pınar Nokay, eğitimlere katılan kadın çiftçilerin ilgisinden dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Nokay, “Komili olarak Anadolu’nun en bereketli topraklarının bin yıllardır en kadim üyesi zeytin ağaçlarımızın ve meyvesinin şifa kaynağı zeytinyağının değerine inanıyoruz. Bu bakış açısı ile eğitimlerine Haziran 23’te başlayan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü ile Anadolu’nun verimli topraklarını eğitimli kadın çiftçilerle beslemek istiyoruz. Biliyoruz ki zeytin çiftçiliği bu topraklarda bin yıllardır yapılıyor. Enstitü ile bizim arzumuz, hedefimiz; iklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerini daha fazla kadın zeytin çiftçimize öğretmek, onları bu yolda yetiştirmek.
Eğitimlerimize ilgi gösteren kadın çiftçilerimiz ile hep yanımızda olan tüm eğitmenlerimiz başta olmak üzere doğayı ve biyoçeşitliliği koruyabilmek adına bize katkı sunan değerli bilim ekiplerimize katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.