Kadın Dostu Markalar Platformu, yazılım ve teknoloji alanında meslek sahibi olmak isteyen genç yetişkinlere, ücretsiz ve kapsamlı eğitimlerle gerekli bilgi ve becerileri kazandıran, Türkiye'nin önde gelen kurumlarında işe yerleşmelerini sağlayan İstanbul Kodluyor Projesi ile anlamlı bir iş birliğine imza attı. Yapılan iş birliğine göre, teknoloji alanında nitelikli insan kaynağını geliştirmeyi amaçlayan ve aynı zamanda kadınların sektördeki temsiliyetini artırmayı hedefleyen İstanbul Kodluyor Projesi’ne, Kadın Dostu Markalar Platformu da destek verecek.
Türkiye’de yazılım alanında nitelikli insan kaynağı yaratmak amacıyla hayata geçirilen İstanbul Kodluyor Projesi, mezun ettiği gençleri iş hayatına kazandırmaya devam ediyor. Ortakları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve İngiltere merkezli Bridges Outcomes Partnership’in olduğu proje, Türkiye’nin ilk sosyal etki tahvili projesi olma özelliğine sahip bulunuyor.
Geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak için Türkiye’nin 60 farklı ilinden katılımcı kabul edilen projeye, 20 bin başvuru arasından 876 katılımcı seçildi. 876 öğrenciye 600 saatlik mesleki eğitim ve 13 farklı uzmanlık eğitiminin verildiği projedeki öğrencilerin yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor.
İstanbul Kodluyor Projesi, kadın yazılımcılara önemli destekler veriyor. Bu desteklerin hayata geçmesi sürecinde Kadın Dostu Markalar Platformu ile İstanbul Kodluyor Projesi arasında geçtiğimiz günlerde anlamlı bir iş birliğine de imza atıldı. İş birliği hakkında bilgi veren Kadın Dostu Markalar Platformu Genel Müdürü Nazlı Demirel, projeden mezun olan genç yetenekleri, özellikle teknoloji alanında kadın çalışan sayısını artırmayı düşünen markalara sunacakları dile getirdi. Programdan mezun olan gençlerin donanımlı aday önerilerini sunarak şirketlerin iş alımlarına destek olmayı amaçladıklarını söyleyen Demirel, “Kurumsal üyelerimize de süreçte özel desteklerden haberdar edeceğiz” bilgisini verdi.
“Projeye ve yazılım sektörüne kadınların ilgisi oldukça fazla”
Şirketlere, 20 bine yakın başvuru arasından titizlikle seçilmiş, kapsamlı eğitimlerle sektöre hazır adaylardan oluşan bir yetenek havuzu sunduklarını hatırlatan İstanbul Kodluyor Proje Danışmanı Dr. Ecmel Ayral, hedeflerinin yazılım ve teknoloji alanındaki yetenek ihtiyaçlarını karşılamak ve sektörün ihtiyacı olan nitelikli yazılımcı ve teknoloji uzmanlarını yetiştirerek, iş gücünüzün kalitesini artırmak olduğunu açıkladı. Projeye ve yazılım sektörüne kadınların ilgisinin ve çalışma isteğinin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Dr. Ecmel Ayral, hedefleri arasında bu ilgiyi ve motivasyonu devamlı kılmak olduğunu, proje süresince de özellikle kadınların destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Projenin fikir aşamasından hayata geçişine kadarki süreci anlatarak, belirlenen hedefler hakkında da bilgi veren İstanbul Kodluyor Projesi Danışmanı Dr. Ecmel Ayral, sorularımızı ise şöyle yanıtladı;
İstanbul Kodluyor projesinin ilk ortaya çıkış fikri nasıl gelişti? Bu süreçte hangi paydaşlar ve kurumlarla iş birliği yapıldı? Projenin planlanmasında ve uygulanmasında hangi aşamalardan geçtiniz?
Türkiye işsiz ve genç nüfusu bakımından dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Aynı zamanda yazılım alanında nitelikli insan kaynağına da çok ihtiyaç var. Yetenekli birey sayısı azalıyor ve yeni yeteneklerin ortaya çıkması artık bir gereklilik. Bu yetenekleri üretme zamanı diyerek “Headfarming” yaklaşımı ile sürecin ilerletilebileceği fikri doğdu. Bu fikri hayata geçirmek için yatırım almak ve güçlü paydaşlarla desteklenmek çok önemliydi.
Türkiye’de bu alanda projeleri yürütebilecek bir firma ve yöntem arayan Bridges Outcomes Partnership ile yollarımız kesişti. Sosyal etkiye yatırım yapan bu şirket ve kamu arasında gerçekleşen yaklaşık 1 yıllık bir süreç sonunda, proje fikri hayata geçti.
İstanbul Kodluyor, Türkiye’nin ilk sosyal etki tahvili projesi olma özelliğine sahip. Bu modelin proje süreçlerine katkıları neler oldu ve sosyal etki tahvili konusunda Türkiye'de bir ilk olmanın getirdiği zorluklarla nasıl başa çıktınız?
Projeyi planladıktan sonra gençlerin nelerle karşı karşıya kaldıklarına bizzat şahit olduk. İnsanların motivasyonlarına, umutlarına ve umutsuzluklarına şahit olduk. Garanti bir çıkış kapısı ve son umut olarak projeye bakan gençlerin hikayelerini dinledik. Birbirinden farklı hikayeler ve bireyler ile zorlu bir iletişim süreci yaşadık. Bu zorlukları aşabilmek için bir topluluk yarattık ve akran öğrenmesini, pair çalışmasını aktif hale getirdik. İnsanların birbirleriyle tecrübelerini ve bilgilerini paylaşabilecekleri ortamlar yarattık. İstihdam süreci devam eden bu projede gençlerin istihdama giden zorlu yolculukları ile mücadele etmeye devam ediyoruz.
Projenin geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak için Türkiye’nin 60 farklı ilinden katılımcı kabul ettiniz. Bu kadar geniş çaplı bir katılım sürecini nasıl organize ettiniz ve karşılaştığınız en büyük lojistik zorluklar nelerdi?
İstanbul diyerek başladığımız bu proje lansman itibari ile gençler arasında hızlıca yayıldı. Katılım talebi çok fazla oldu. Başvuru süreçlerini yönetmek için alt yapıların kurulması ve sistemlerin oluşturulması sağlandı. Tabi ki bu kadar yoğun talep karşısında sistemde aşırı yük zorlukları ile karşılaştık ancak eğitim döneminde açılacak sınıfları aylara yayarak bu katılım sürecini zamana yaydık. Böylece yönetmesi daha kolay oldu. Her yeni katılım grubunda bir öncekinde yaşanan durumlardan dersler çıkararak devam ettik. İstanbul’da düzenlenen kalabalık kampüs buluşmalarını da 5 ayrı seferde düzenledik. Proje tek başına bir istihdam süreci olmaktan ayrılıp, hayata farklı değerler katma ve inandığın yolda ilerlemeye devam etme umudunu barındırmaktadır.
20 bin başvuru arasından seçilen 876 katılımcının belirlenmesinde hangi kriterler dikkate alındı? Özellikle sektörel ihtiyaçlara uygun yetenekleri seçerken izlediğiniz yöntemi anlatabilir misiniz?
Dünya genelinde herhangi bir ücretsiz eğitime katılım oranları her zaman yüksektir. Ancak bunları tamamlama oranı maalesef %3’lerde. O yüzden bizler de belli aşamalar ile bu süreçten vazgeçmeden, kendine yatırım yapmayı seçen istekli adaylar ile devam ettik. 3 haftalık ön eğitimler sonrası İstanbul’da kampüs buluşması gerçekleştirdik. Buraya gelen adaylardan istedikleri teknik alan ile ilgili niyet mektubunu formlarımız aracılığıyla iletmesini istedik. Adaylar bire bir incelenerek hedefleri ile örtüşecek şekilde uygun sınıflara yerleştirildiler. Kimi adaylar sıfırdan başlayacak güçlükteyken kimileri bu alana başlamış ama iş tecrübesi olmayanlardı. Şeffaf bir şekilde adaylara ilgili alanlarda sektörün beklentileri aktarıldı ve ilk başta öğrenebilme becerisinin olması gerektiğini vurguladık. Ve tabi ki insanın en güçlü özelliği olan adapte olabilme becerisinin her ortamda onu güçlü kılacağını her zaman vurguladık.
Katılımcıların yüzde 48'inin kadınlardan oluşması, teknoloji dünyasında kadınların temsilini artırmak açısından oldukça önemli. Kadın katılımını teşvik etmek için ne tür programlar ve stratejiler geliştirdiniz?
Aslında kadınların bu sektöre ilgisi ve çalışma isteği oldukça fazla. Önemli olan bu ilgiyi ve motivasyonu devamlı kılmak. Proje süresince özellikle kadınların yanında oluyor, onlara özel oturumlar düzenliyoruz. Örneğin; anne olanlara “Çocuklar Uyuduktan Sonra” oturumları düzenledik ve sohbet havasında paylaşım zamanları yarattık. Kadın adayların öne çıkması için kurumlardan özel CV Hazırlama gibi oturumlar aldık.
YenidenBiz Derneği ile kadın adaylara özel mentörlük ve istihdam olanakları yaratıyoruz. Olası ihtiyaç anlarında her zaman ulaşabilecekleri proje ekibi ile çalışıyoruz. İletişim faktörünün bu katılımda en önemli teşvik edici unsur olduğunu gördük.
İstanbul Kodluyor’da sunduğunuz teknik eğitimlerin yanı sıra, soft skill (yumuşak beceriler) eğitimleri ve mentorluk hizmetlerinin katılımcıların profesyonel gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu anlatabilir misiniz?
Bugün istihdam süreçlerinde teknik bilgiler kadar, insani yetkinliklerin öne çıktığını görüyoruz. Bu yüzden bazen iletişim, stratejik düşünme ve öğrenebilme becerilerinin teknikten daha önce geldiğine şahit olduk. Çünkü istihdam süreçlerinde teknik bilgiden önce bir kişinin iş ortamına sağlayacağı uyum ve iletişim daha önce gelmekte. Bunların sektördeki farklı kişilerden mentor oturumlarında dinlemek, katılımcılarımızın vizyonunu genişletti.
Programdan mezun olan 695 katılımcının teknoloji sektörüne uyum sağlayabilmesi için hangi alanlarda eğitimler verildi? Bu eğitimlerin mezunlarınızın iş bulma sürecindeki etkileri nelerdir?
Eğitimlerimizin alt başlıklarını; Net Full Stack Developer, Java Full Stack Developer, Mobil Uygulama Geliştirici (Flutter), İş Analisti, Yazılım Kalite ve Test Uzmanı, Veri Bilimi Uzmanı, Oyun Geliştirici (Unity), Siber Güvenlik Uzmanı, Sistem ve Network Uzmanı, Dijital Pazarlama Uzmanı, DevOps Uzmanı konuları oluşturuyor. Bu eğitim sürecinde adaylar bir iş ortamı simülasyonunda gibi proje ürettiler ve ekip olarak çalıştılar. Projelerini bizzat Enocta Kavacık Ofisi’nde gelip sundular.
Kurumsal firmalarla iş birliği yaparak mezunların istihdam edilmesini nasıl sağladınız? Bu firmalarla olan iş birliği sürecinden bahseder misiniz?
Projenin tüm süreçlerini ve sektörün ihtiyaçları ile nasıl örtüştüğünü önce anlattık şirketlere. Kendi ihtiyaçları ile örtüşen şirketler işe alım süreçlerinde mezun havuzumuzdan ücretsiz bir şekilde faydalandılar. Bugün bir yeteneğe ulaşmak için “headhunting” firmalarına para vermek yerine, yetişmiş ve ihtiyaçlarına çözüm olabilecek kısa aday listesini kendilerine hızlıca ilettik ve süreçleri verimli bir şekilde ilerlettiler. Tabi proje sürecinde kendi başvurdukları işe alınan adaylar da oldu. Bunlar bireysel motivasyon ve çalışma isteğinin göstergeleridir.Etiya, Agito, Eclit, Pluxee, İnsider… gibi görüşmelerimiz sonucu sürece katkı sağlayan firmaların sayısı her gün artıyor. Proje kapsamında aday havuzumuzdan donanımlı gençleri istihdam etmek isteyen Kadın Dostu Markalar Platformu kurumsal üyeleri ve platformu ekosisteminde yer alan kurumsal şirketler de aday havuzumuza aşağıdaki kampanya linkimizden erişim sağlayabilirler.
Ayral, İstanbul Kodluyor’un pilot proje olarak başarıya ulaşması halinde, Türkiye genelinde ve hatta uluslararası düzeyde projenin yaygınlaştırılmasının planlandığını belirtti. Bunun yanı sıra Türkiye’de birçok projede modelin ölçeklendirilmesiyle, yurt dışı yatırımcı şirketlerin de Türkiye pazarına girmesinin söz konusu olduğunu açıkladı.
Kadın Dostu Markalar Platformu Özel Aday Havuzu Bağlantısı için: https://form.jotform.com/242674472106961
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.