Meslek Liseli Kızlara Metro İstanbul’da Teknik Eğitim Verilecek

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 12 Ağustos 2024 Pazartesi

Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi Metro İstanbul, kadınlara fırsat eşitliği ve adil eğitim imkanı sunmak hedefiyle 400 meslek liseli kıza teknik ve tekniker eğitimi imkanı sağlayacak. Ücretsiz gerçekleşecek ve YÖK onaylı olacak sertifika programı sonrasında başarılı kızlar iş fırsatı bulabilecek.

Raylı sistemler sektörünün farklı teknik alanlarındaki kariyer fırsatlarında kadınlara eşit ve adil eğitim imkanı sunmayı amaçlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul, Beykoz Üniversitesi iş birliği ile meslek liselerinin 3 ve 4. sınıflarında okuyan 400 kız öğrencinin yararlanabileceği ücretsiz bir sertifika programı başlattı. ‘Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemlerinde İnsan Sermayesinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında başlayan eğitim programı, kadınlara iş dünyasında fırsat eşitliği sunması açısından da önem arz ediyor.

Metro İstanbul ve Beykoz Üniversitesi tarafından başlatılan eğitim projesi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliği ile yürütülecek. Proje ile ilgili bilgi veren Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, raylı sistemlerin tüm dünyada erkek egemen bir sektör olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

“Toplumdaki önyargıları kırmak amacıyla 2019 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir değişim ve dönüşüm hareketi başlattık. Bu kapsamda 2021 yılında yürüttüğümüz proje EBRD’nin en iyi projelerinden biri seçildi ve devamı da geldi. Biz 2019 yılından bu yana raylı sistem ve ilgili alanlarda eğitim veren tüm lise ve üniversitelere destek veriyoruz ama şimdi bu konuda EBRD iş birliğiyle çok önemli yeni bir projeye başladık. 2019 yılında şirketimizde teknik bakım alanında kadın çalışanımız yoktu, bugün 10 kadın çalışma arkadaşımız araç, mekanik ekipman, demir yolu, elektromekanik ve elektronik sistemlerin bakımında görev yapıyor. Şirket tarihimizde ilk kez 2021 yılında bir kadın mühendisimiz teknik şef olarak atandı.

İstanbul’da Raylı Sistemler İşletmeciliği alanında eğitim veren tek üniversite olan Beykoz Üniversitesi ile birlikte meslek liselerinin 3 ve 4. sınıflarında okuyan 400 kız öğrenciyi YÖK ve e-devlet onaylı, ulusal geçerliliği olan ücretsiz bir sertifika programına alacağız. Burada yaptığımız çalışmalarla meslek liselerinde okuyan kız öğrencilerimize teknik alanlarda da iş bulabileceklerini göstermeyi, cam tavanları kırmayı, lise ve üniversitelerin teknik alanlarında okuyan kız öğrenci sayısının artmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Sertifikalar YÖK Onaylı Olacak

Sertifikalar YÖK Onaylı Olacak

Eğitimlerin 6 gün süreceğini kaydeden Soy, bunun üç 3 gününün teorik, iki gününün de uygulamalı atölye eğitimleri olacağını belirtti. Öğrenciler, eğitimin son gününde ise girdikleri sınavın ardından ulusal geçerliliği olan e-devlet onaylı sertifikalarını alacak. Eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan öğrenciler ise raylı sistemlerin yanı sıra farklı sektörlerde; araç, mekanik, elektromekanik, elektrik ve demir yolu bakım gibi teknik bakım birimlerde görev yapabilecek. Eğitim sonunda verilecek YÖK ve e-devlet onaylı sertifikalar da e-devlet sisteminde görüntülenebileceği için öğrenciler iş başvurularında bu belgeleri referans olarak gösterebilecek

Sertifika programı kapsamında ise eğitim modülü şu başlıklardan oluşacak:

  • Kent İçi Raylı Sistem Teknolojileri
  • Güç Aktarımı Sistemleri
  • Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri
  • Metro ve Tramvay Araç Sistemleri
  • Demiryolu Alt ve Üst Yapı Sistemleri
  • Sürdürülebilir Ulaşım Sistemleri
  • Entegre Yönetim Sistemi
  • İletişim Becerileri
  • Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat Teknikleri
  • Uygulama Atölyeler

0/(0)
12 Ağustos 2024 Pazartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler