EBRD iş birliği ile Metro İstanbul ve Beykoz Üniversitesi tarafından, “Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemlerinde İnsan Sermayesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan ücretsiz sertifika programını başarıyla tamamlayan 400 kız öğrenci mezun oldu.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliği ile Metro İstanbul ve Beykoz Üniversitesi tarafından, “Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemlerinde İnsan Sermayesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan ücretsiz sertifika programı mezunlarını verdi. Sertifika programını başarıyla tamamlayan 400 kız öğrenci, Metro İstanbul’un İnsan Kaynakları havuzuna dahil edildi.
Program kapsamında meslek liselerinin 3. ve 4. sınıflarında okuyan öğrenciler, raylı sistemler teknolojisinden uygulamalı atölyelere kadar, toplam 6 gün süren çeşitli eğitimlere katılarak, ulusal geçerliliği olan e-devlet onaylı sertifikalarını almaya hak kazandı. Mezun öğrenciler için, Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Kültür Merkezi Attila İlhan Sahnesi’nde sertifika töreni düzenlendi. Törende; Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burak Küntay, EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ve Metro İstanbul Genel Müdürü Özhan Şenol projeye dair açıklamalarda bulundular.
“5 yılda kadın yönetici sayısı 3 kat arttı”
Sertifika töreninde konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, görev süreleri içerisinde kadın istihdamını çok önemsediklerini ve bu kapsamda eğitim programları düzenlediklerini vurguladı. “Kadın eğer çalışamıyorsa, o iş imkanına sahip değilse, o eğitim altyapısına sahip değilse, siz, bütün dünya ölçeğinde geri plana düşmüş oluyorsunuz” diyen İmamoğlu, İBB ve iştiraklerinde kadın çalışan sayısını önemli ölçüde artırdıklarını belirtti.
Bugün kadının istihdamdaki yerinin yüzde 30’larda olduğunu ve bu rakamın çok düşük olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Bu bağlamda önemli adımlar atıyoruz. Hızlı olmalıyız. ‘Şu mesleği kadın yapamaz.’ Bal gibi yapar. Ya da yeterince yönetici kadrolarında kadın yok. Niçin yok? Bazen fırsat eşitsizliğinden ötürü yok, bazen kadının o istihdam yolculuğunda engellendiği birtakım hususlardan ötürü yok” şeklinde konuştu.
Belediyeler ile birlikte bütün devlet kurumlarının bu eşitsizliği gidermekle yükümlü olduklarına dikkat çeken İmamoğlu, İBB olarak, sadece beş yılda kadın yönetici sayısını 3 kat artırdıkları bilgisini paylaştı.
“Prestijli alanları olan bir sektör”
İstanbul’un, şu anda yaklaşık 350 kilometreye ulaşmış raylı sistem uzunluğunu, 25 yılın sonunda 750-800 kilometrelere ulaştırmak zorunda olduklarına vurgu yapan İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Gerçekten çok özel, çok zevkli, çok itibarlı, prestijli alanları olan bir sektör. Dolayısıyla, sizleri orada güçlü bir şekilde görmek istiyoruz. Yarınlarda sizi, İstanbul'un metro ağının büyük bir kısmının, en az yüzde 50 çalışanının kadın olduğu bir Metro İstanbul şirketinin içinde görmeyi elbette çok istiyoruz.”
EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ise en önemli öncelikleri arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliğinin sağlanması olduğunu belirtti. Sürdürülebilir ekonomik ve büyümenin sağlanabilmesi için, ekonomik fırsatlara geniş kapsamlı erişimin sağlanabilmesinin de mühim olduğunu dile getiren Renaud-Basso:
“Ekonomik fırsatlara erişimde, eşitsizlikler ile karşılaşılması, yalnızca bir ülkenin büyüme gerçekleştirmesine engel olmaz. Aynı zamanda, ülkede yaşayan toplulukların sosyal bir uyum içinde yaşamalarına da engel olur. Hem dünya geneline hem de EBDR’nin aktif olduğu 38 ekonomiye baktığımızda, şimdiye kadar çok büyük yol kat ettik. Ancak bu kat ettiğimiz yola rağmen, hala devam eden bazı eşitsizlikler var. Bu eşitsizlikleri en büyük şekilde gördüğümüz sektörlerden birisi de ulaşım sektörü.” şeklinde konuştu.
Sertifikalar, İş Başvurularında Referans Olarak Gösterilecek
Konuşmaların ardından, eğitimlerde üstün başarı gösteren öğrencilere; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, İBB Ulaşım Grup Başkanı Özgür Soy, Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Küntay ve Metro İstanbul Genel Müdürü Özhan Şenol tarafından sertifikaları dağıtıldı.
Eğitimleri başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan öğrenciler, raylı sistemlerin yanı sıra farklı sektörlerde; araç, mekanik, elektromekanik, elektrik ve demir yolu bakım gibi teknik bakım birimlerde görev yapabilecek yetkinliğe sahip oluyor. Eğitim sonunda verilen YÖK ve e-devlet onaylı sertifika, e-devlet sisteminde de görüntülenebiliyor ve öğrenciler iş başvurularında referans olarak gösterebiliyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.