Suna’nın Kızları’nın “Dünya Kız Çocukları Günü” Mesajı

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 12 Ekim 2024 Cumartesi

Başta kız çocukları olmak üzere tüm çocukların güçlenmesini destekleyen programlar yürüten Suna’nın Kızları’nın kurucusu İpek Kıraç, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle  mesajlar paylaştı. Kız çocukları için güvenli ortamların ve dayanışma ağlarının oluşturulmasının  herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.  

Kız çocuklarının gelişim ihtiyaçlarını karşılayan eğitim temelli modeller oluşturmak üzere çalışmalar yapan Suna’nın Kızları’nın kurucusu İpek Kıraç, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne dair açıklamalarda bulundu. Kıraç, kız çocuklarının desteklenmesi, ihmal ve istismardan korunması, cinsiyet temelli eşitsizliklerle başa çıkabilmesi için güvenli ortamların ve dayanışma ağlarının yaratılmasının hepimizin sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

Dünyayı Dönüştürebilirler

“Dünyayı Dönüştürebilirler”

Araştırmaların, karşılaştıkları zorluklara rağmen kız çocuklarının hala umut dolu olduklarını gösterdiğini belirten Kıraç, bu umudu birlikte besleyip büyütmek gerektiğinin altını çizdi. Kız çocuklarının potansiyellerinin inanılmaz olduğuna değinirken, ne kadar güçlü, yaratıcı ve dirençli olduklarından bahsetti.  Kız çocuklarının potansiyelleri beslenirse, yalnızca kendi yaşamlarını değil, toplumlarını ve dünyayı dönüştürebileceklerini ifade etti.

Kıraç, Çocuk Yaşam Merkezleri, Çocukları Destekleyen Mahalleler programı ve Yaz Enstitüsü ile çocuklar için güvenli alanlar oluşturmaya devam ettiklerini kaydetti. Öte yandan kız çocuklarının özgün ihtiyaçlarını dikkate alan kız çocuk odaklı tasarıma yönelik dijital rehberleri olan Çocuk Odaklı Şehir dijital platformunu yayına açacaklarını duyurdu. Bu platform ile aynı zamanda çocukların kamusal hizmetlere erişim durumlarının mahalle mahalle takip edileceğini bildirdi.

Konuşmasının devamında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının tüm paydaşlarını güçlü bir dayanışma ağı için iş birliği yapmaya davet eden Kıraç:

Çocukların haklarına erişimindeki kültürel dönüşümü destekleyecek Çocuk Algısı Çerçeve Notumuz ise geçtiğimiz ay yayınlandı. Suna’nın Kızları ve 31 sivil toplum oluşumundan oluşan topluluklarımızla, kız çocuklarının hem fiziksel hem dijital dünyada kendilerini güvende hissedecekleri ortamları sağlamaya devam edeceğiz. Birlikte, hiçbir kız çocuğunun fiziksel veya dijital korku nedeniyle geride kalmamasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. 

“Dijital Güvenlik Meselesi Odağa Alınmalı”

Kıraç konuşmasında, UNFPA Türkiye raporunu dair dikkat çeken sonuçlara da yer verdi. Rapora göre, 15-17 yaş arası her beş̧ gençten birisinin dijital şiddete uğradığını belirtti.  Ülkemizde ve dünyanın dört yanında yaşananların, günümüz dünyasında fiziksel olduğu kadar dijital ortamlardaki güvenlik meselesinin de odağa alınması gerektiğini gösterdiğini vurguladı. Her şeyin dijitale taşındığı gibi; eşitsizlik, nefret söylemi ve şiddetin de dijital dünyaya taşındığını ifade eden Kıraç, “Kızlar öğrenmek, yaratmak ve sosyalleşmek için dijital platformlara yöneldikçe; siber zorbalığa, cinsiyet temelli şiddete, sosyal medyanın mükemmeliyetçilik baskısına, dijital tacize ve istismara maruz kalıyor” dedi.

Hey Hey Buradayız

Kıraç konuşmasının sonunda kız çocukları için yeni bir dijital platform olan “Hey Hey Buradayız” adlı instagram hesabından da bahsetti. 12-18 yaş arası kız çocuklarından oluşan Kız Çocuk Danışma Ekibi iş birliğiyle açtıkları hesap için, Kız çocuklarının merak ettikleri sorulara güvenilir yanıtlar alabileceği, eğlenecekleri ve güçlenecekleri içerikler üretmeyi hedefleyen Hey Hey Buradayız’ın, kız çocuklarının yaşadıkları zorlukları aşmaları için ihtiyaç duydukları kaynakları zenginleştirmesini diliyoruz” şeklinde konuştu.


0/(0)
12 Ekim 2024 Cumartesi
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.