Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmak ve kadının iş, eğitim ve sosyal hayattaki rolünü güçlendirmek için birçok projeye imza atan Kadın Dostu Markalar Platformu, 25 Kasım 2024’te Ankara Kent Konseyi’nde Sürdürülebilir Değer Zirvesi ve Eşitliğin Liderleri Ödül Töreni’ni düzenledi. 25 Kasım’da Ankara Kent Konseyinde gerçekleşen zirve programı, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş’ın yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Zirvede Kadın Dostu Markalar Platformu tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’de alanında bir ilk olan Kadın Dostu Markalar Endeksi çalışmasının da lansmanı gerçekleşti.
Projenin Ankara Endeksini hayata geçiren Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADUM) Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından Kadın Dostu Markalar Endeksi Ankara Raporu da kamuoyuna sunuldu. 300’ün üzerinde davetlinin katılımıyla düzenlenen törende, eşitlik ve toplumsal değerler konusundaki örnek çalışmalarıyla topluma katkı sunan Tan Sağtürk, Bülent Eczacıbaşı, Ahmet Nazif Zorlu, Murat Özyeğin, Murat Ülker, Engin Aksoy, Hamdi Akın, Orhan Turan, Yılmaz Yılmaz ve Hakan Hamdi Bulgurlu gibi eşitlikçi liderlere “Eşitliğin Liderleri” ödülleri takdim edildi.
Kadın Dostu Markalar Platformu, Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADUM) ve Ankara Kent Konseyi paydaşlarıyla birlikte önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 25 Kasım 2024 Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Kadın Dostu Markalar Platformu'nun ev sahipliğinde Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen Sürdürülebilir Değer Zirvesi ve Eşitliğin Liderleri Ödül Töreni büyük ilgi görürken, Kadın Dostu Markalar Endeksi – Ankara Raporu sunumu da merak uyandırdı. Etkinlikte, şiddet farkındalığını arttırmaya yönelik çeşitli konuşmalar ve paneller gerçekleştirildi. Liderler, "Şiddete Sıfır Tolerans" mesajlarıyla programa anlam kattılar.
Ece Vahapoğlu’nun Sunuculuğunda Dört Başlıkta İlham Verici Oturumlar
Etkinlikte, sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği temalarının ele alındığı dört ana oturum gerçekleştirildi. Her oturum farklı bir moderatör ve uzman panelistlerle büyük ilgi topladı.
1. Oturum: Sürdürülebilir Markalaşma ve İşin Geleceğinde Cinsiyet Eşitliği
İlk oturumun moderatörlüğünü, Çankaya Üniversitesi KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu üstlendi. Oturumda şu değerli isimler panelist olarak yer aldı:
Yasemin Açık, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Aylin Çağlayan Özcan, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Komite Üyesi
Banu Küçükel, TOBB Türkiye Sağlık Hizmetleri Meclisi Başkanı
Panelde, iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin işin geleceğine etkisi ve sürdürülebilir markalaşma için bu yaklaşımın gerekliliği vurgulandı.
2. Oturum: Sürdürülebilir İnsan Kaynağı Yönetimi İçin Fırsatlar ve Etki
İkinci oturum, KDM Akademi Direktörü Buket Güngen moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelistler şu isimlerden oluştu:
Zehra Öney, Teknolojide Kadın Derneği BaşkanıCenk Akıncılar, QNB Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı
Ceren Erten Çimen, Türk Traktör İnsan Kültür ve Dönüşüm Direktörü
Panelde, insan kaynağı yönetiminde sürdürülebilirlik ve bu alanda teknolojinin sunduğu fırsatlar konuşuldu. Panelistler, şirketlerin insan kaynaklarında uzun vadeli etkili çözümler geliştirmesinin önemine dikkat çekti.
3. Oturum: Sürdürülebilir Girişimcilik ve İş Fırsatları
Üçüncü oturumun moderatörlüğünü SEDEFED Başkanı Emine Perviz Erdem üstlendi. Panelde şu isimler yer aldı:
Gözde Diker, ANGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı
Canan Alkın, Robot İstihdam Ajansı Kurucusu
Bu oturumda, sürdürülebilir girişimcilik ve bu alandaki yenilikçi iş fırsatları ele alındı. Panelistler, girişimcilerin sürdürülebilir çözümler geliştirme süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları ve başarı öykülerini paylaştı.
4. Oturum: İlham Veren Kadın Dostu Markalar ve Başarı Hikayeleri
Son oturumun moderatörlüğünü Kadın Dostu Markalar Platformu Kurucu Başkanı Nazlı Demirel yaptı. Panelde yer alan isimler şunlardı:
Kıvılcım Pınar Kocabıyık, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi
Dr. Ecmel Ayral, TOBETO Proje Danışmanı
Elif Çam, DEFACTO Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkanı
Oturumda, kadın dostu marka uygulamalarının başarı hikayeleri paylaşıldı. Panelistler, markaların toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki etkileyici projelerini ve bu projelerin toplum üzerindeki yansımalarını aktardı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi – Ankara Kent Konseyi, Çankaya Üniversitesi KADUM, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odası paydaşlığında gerçekleşen Zirve, Bilkent Holding iştiraki BCC CATERİNG, PEYMAN, Damat Tween, EVERHUB, Pegasus Hava Yolları, TÜPRAG, HCA Mimarlık ve URBANCARE sponsorluğunda gerçekleşti. Ekinlikte “Blue Effect” sergisi de gerçekleşti. Arkeolog ve Müze Küratörü Buket Önyörü’nün programa özel hazırladığı tabloların yer aldığı sergi, katılımcılar tarafından ilgi gördü. Öte yandan tabloların satışından sağlanacak gelir, Kadın Dostu Markalar Platformu’nun kız öğrenciler için başlatacağı burs fonuna katkı sağlayacak. Sergi, programdan sonra da dijital ortamda https://www.kadindostumarkalar.org/img/KADIN-DOSTU-MARKALAR-BLUE-EFFECT-SERGISI.pdf linki ile platformun web sitesi üzerinden sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Ankara Kadın Dostu Markalar Endeksi İlk Kez Kamuoyuna Sunuldu
Sürdürülebilir Değer Zirvesi kapsamında Türkiye’de ilk kez düzenlenen Ankara Kadın Dostu Markalar Endeksi Raporu Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulamama ve Araştırma Merkezi (KADUM) Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından hazırlandı. Zirvede sunulan raporda; Ankara genelinde araştırmaya katılan firmaların toplam çalışanlarının yüzde 25,5’inin kadın olduğu, firmaların yüzde 11’inde yüzde 50, yüzde 16’sında yüzde 70 ve yüzde 15’inde ise yüzde 90 civarında ortalama kadın istihdamı olduğu bilgileri paylaşıldı.
2024 Yılının Eşitliğe İnanan Liderleri Ödülle Buluştu
300’ün üzerinde seçkin konuk ve konuşmacıların katıldığı programın devamında Eşitliğin Liderleri Ödül Töreni gerçekleşti. Ünlü Balet ve aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, pladis & Godiva Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, KOTON Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz ve Arçelik Grubu İcra Kurulu Başkanı Hakan Hamdi Bulgurlu, 2024 yılının lider ödülleriyle onurlandırıldı.
“Bugünkü adımlarımız, sürdürülebilir bir sistemin temellerini oluşturuyor”
Kadın Dostu Markalar Platformu'nun geliştirdiği düşünsel çerçeve etrafında şekillenen fikir üzerine davet edilen, Ankara Kadın Dostu Marka Endeksi Raporu'nu titizlikle yöneten ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı alanındaki derinlemesine çalışmalarıyla tanınan Çankaya Üniversitesi KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Çeşitlilik, eşitlik ve adalet inşası, sürdürülebilir bir toplumun temel taşlarıdır. Büyüme odaklı geleneksel bakış açısı, bu ihtiyacı karşılamak için yetersizdir. Sürdürülebilir değer yaklaşımıysa, yeni ve etkin bir seçenektir. Kuruluşların ekonomik çıkarlarını, başkalarına zarar vermeden sürdürebilmesi, ortak geleceğimizi şekillendirecektir. Sürdürülebilir değer bakışıyla hareket etmek, sadece yarınlarımızın teminatı ya da ahlaki bir sorumluluk değil, şirketlerin yenilikçi stratejiler geliştirmesi için bir fırsat kapısıdır. Sürdürülebilir değer üreten kuruluşlar; maliyet ve risk azaltma, yenilik ve farklılaşma yeteneği, itibar ve meşruiyet geliştirme, büyüme ve pazar potansiyeli elde etmede öne geçiyor. Bugün yalnızca iş dünyasında değil, toplumsal yapının her alanında daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir hayat kurmaya ihtiyaç var. Yürüttüğüm Ankara Kadın Dostu Marka Endeksi Araştırması, Türkiye’de bir ilk olarak, başkentte özel sektör katkısıyla kadın temsilini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen iş dünyası performansını analiz ediyor. Araştırma, sosyal sorumluluk anlayışının yaygınlaşmasını da ele alarak, yayınlayacağımız raporla veri havuzu oluşturmayı ve yol haritalarıyla desteklemeyi amaçlıyor" açıklamasında bulundu.“Şiddete sıfır tolerans diyoruz”
Kadın Dostu Markalar Platformu Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Bozdağ Demirel, bu özel etkinlik kapsamında şunları ifade etti: "Sürdürülebilir Değer Zirvesi’nin, toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli bir adım olduğunu söyleyebilirim. Kadın Dostu Markalar Platformu olarak, 4. yılımızı geride bırakıp, bu özel programla 5. yılımıza merhaba diyoruz. Kurulduğumuz günden bu güne gururla gerçekleştirdiğimiz etkinlikler, iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi adına büyük anlam taşıyor. Kadın dostu markalarımızla kurduğumuz Kadın Dostu Markalar Kulübü çalışmalarımız, kurumsal üyelerimizle birlikte güçleniyor. Bu alandaki farkındalığı arttırarak, birlikte değer oluşturan iş birlikleri ile eşitlik konusunda somut adımlar atıyoruz. Sürdürülebilir hedefler doğrultusunda, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan üyelerimiz, ekosistemin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Bu yolda bize destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Böylesi özel bir günde bu etkinliği gerçekleştirmek bizim için büyük bir gurur. Coğrafya ne olursa olsun, şiddete sıfır tolerans diyoruz. Hep birlikte olduğumuzda, kadına yönelik şiddetsiz bir dünya mümkün olacaktır. İlkini Ankara’da hayata geçirdiğimiz KADIN DOSTU MARKA ENDEKSİ Ankara araştırmasını hazırlayan Çankaya Üniversitesi KADUM direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’ya emekleri geçen ve bu değerli araştırmaya katkı sunan tüm markalarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Bu proje yalnızca Ankara için değil, tüm ülke için bir yol haritası oluşturma çabasıdır.” açıklamalarında bulundu.
Demirel, Kadın Dostu Markalar Platformu olarak 2025 yılında Türkiye’nin 81 iline genişletilecek Kadın Dostu Marka Endeksi çalışmalarına dair açıklamasında; "Endeks kapsamında elde edilen veriler, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan çok özel bir danışma ve değerlendirme kurulu tarafından incelenerek, kurumsal gelişimi destekleyecek ve kurumların sürdürülebilirlik adımlarına rehberlik edecek öneri setleri oluşturulmasını hedefliyor. Bu süreçte, kurumların eşitlikçi politikalarını geliştirmelerine katkı sağlanması ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarının hızlandırılması amaçlanıyor. Endeks, şirketlerin ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) normlarına uyum sağlamalarına da büyük katkı sunacak, kurumların sürdürülebilirlik stratejilerini güçlendirecek ve eşitlikçi bir iş dünyası oluşturulmasına yönelik daha hızlı adımlar atılmasını teşvik edecektir." dedi.
Platform ayrıca, Kadın Dostu Markalar Yetkinlik ve Gelişim Akademisi (KDM Akademi) ile özel sektör ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu eşitlikçi politikaları hayata geçirmelerine ve sürdürülebilir hale getirmelerine destek olmayı hedefliyor. KDM Akademi, kurumsal gelişimi destekleyen çeşitli eğitimlerle, şirketlerin satıştan liderliğe, dijital dönüşümden toplumsal cinsiyet eşitliğine kadar geniş bir yelpazede yetkinlik kazanmalarını sağlamayı amaçlıyor. Platform, Kadın Dostu Marka Endeksi çalışmasını 25 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirilen demo çalışmanın ardından, Türkiye genelinde İzmir, İstanbul ve Bursa başta olmak üzere tüm illere yayılacak şekilde genişletmeye hazırlanıyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.