UN Global Compact Türkiye’den İş Dünyasına Eşitlik Çağrısı

Kategori : Haberler
Oluşturma Tarihi : 12 Mart 2025 Çarşamba

UN Global Compact Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için somut adımlarını hızlandırmaya çağırdı.

UN Global Compact Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda somut adımlar atmaya davet etti. UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, şirketlerin yalnızca ekonomik büyümeye odaklanmakla kalmayıp, kapsayıcı ve adil bir çalışma ortamı yaratma sorumluluğu taşıdığını vurguladı. Dördüncü, “İş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için net, somut, gerçekçi ve iddialı hedefler belirlemeye ve hemen bugünden harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

Cinsiyet Eşitliğine Ulaşmak İçin 134 Yıl Gerekiyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre, küresel çapta cinsiyet eşitliğine ulaşılması için 134 yıl daha gerekiyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2024 raporu da toplumsal cinsiyet eşitliği alanında dünya genelinde bir ilerleme kaydedilmediğini ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinin hiçbir alt hedefinde ilerleme kaydetmezken, Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde 146 ülke arasında 127. sırada yer aldı.

İş Dünyasının Cinsiyet Eşitliğindeki Rolü

İş dünyasının toplumu dönüştürme gücüne sahip olduğuna dikkat çeken UN Global Compact Türkiye, kadınların yönetim kademelerinde daha fazla yer almasının, eşit işe eşit ücret sağlanmasının ve çalışma hayatında fırsat eşitliğinin güçlendirilmesinin sadece kadınlar için değil, daha adil bir toplum ve güçlü bir ekonomi için de önemli olduğunu vurguluyor.

Ahmet Dördüncü, toplumsal cinsiyet eşitliğinin iş dünyasının gündeminde giderek daha fazla yer aldığını belirterek, “Bu konuda programlar hayata geçiren, hedefler açıklayan şirketlerin arttığını görmek sevindirici. Ancak iş dünyasının bu çabaları henüz verilere aynı oranda yansımıyor” dedi.

Kadınların İş Gücüne Katılımı ve Ücret Eşitsizliği

2024 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kadınların istihdam oranı yüzde 36.7 seviyesinde bulunuyor. Orta ve üst düzey yönetim kademesinde ise her beş yöneticiden yalnızca biri kadın. Borsa İstanbul’a kote şirketlerin yönetim kurullarında kadın üye oranı yaklaşık yüzde 18 iken, bu şirketlerin yüzde 35’inin yönetim kurullarında hiç kadın üye bulunmuyor. Türkiye’de kadınlar, aynı işi yapan erkeklerden yüzde 15.6 daha az ücret alıyor.

Ahmet Dördüncü, bu verilerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin uzun süredir gündemde olmasına rağmen en az ilerleme kaydedilen alanlardan biri olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Dördüncü, iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için daha cesur adımlar atmaya çağırarak, “İş dünyasını net, somut, gerçekçi ve iddialı hedefler belirlemeye ve bugünden harekete geçmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı" Devam Ediyor

UN Global Compact Türkiye, iş dünyasının toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda somut adımlar atmasını sağlamak amacıyla çeşitli eğitimler, programlar ve kaynaklar sunuyor. Bu kapsamda 2020 yılında başlatılan “Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı”, şirketleri kadınların üst yönetimde temsiline yönelik iddialı hedefler belirlemeye, eşit işe eşit ücret sağlamaya ve bu hedeflere ulaşmaya teşvik ediyor.

Programın yeni dönem kayıtları 12 Mart’ta başladı.


0/(0)
12 Mart 2025 Çarşamba
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.