25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü (International Day for the Elimination of Violence against Women), 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararı ile ilan edilmiş gündür. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen ve diktatör Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeşin öldürülmesi olayına dayanır.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz sene dünyada her saat 5’ten fazla kadın veya kız çocuğunun yakınları tarafından öldürüldüğünün belirtildiği “Cinsiyete Dayalı Kadın ve Kız Çocuğu Cinayetleri” başlığıyla hazırlanan rapor, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü öncesi yayınlandı.
Raporda kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin dünya çapında en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olduğuna vurgu yapılarak kadın ve kız çocuklarının evlerinde öldürülme konusunda daha fazla risk altında oldukları belirtilmekte. Geçen yıl dünyada cinayete kurban giden 81 bin kadın ve kız çocuğundan 45 bininin, yani yaklaşık yüzde 56’sının eşleri ya da diğer aile üyeleri tarafından öldürüldüğü ifade edilen bu raporda, birçok kadın ve kız çocuğunun evlerinde güvende olmadığına dikkat çekilmekte.
Toplumsal cinsiyete dayalı cinayetler dahil kadın ve kız çocuklarına karşı işlenen hiçbir şiddet eyleminin önlenemez olmadığına vurgu yapılan raporda, bunun için şiddet mağduru kadınların en kısa sürede tespit edilerek desteklenmesi ve koruma altına alınması gerektiği aktarılmakta. Raporda sorunun temel nedenlerine yönelik olarak toplumdaki yapısal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması ve zararlı erkek davranışlarına engel olunarak buna yol açan sosyal kuralların dönüştürülmesi tavsiye edilmekte.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.