Kadınların hayatlarına değer katmayı kendine misyon edinen Avon, çalışanlarının kişisel ihtiyaçları doğrultusunda sunduğu desteklerle de sektöründe bir adım öne çıkıyor. Şirketin son uygulamasına göre, infertilite tedavisi gören, hamilelik kaybı yaşayan, menopoz ya da boşanma evresindeki çalışanlara destek veriliyor.
135 yılı aşkın süredir, güzellik kavramına kattığı artı değerle kadınların hayatlarına fayda sağlamak için çalışan Avon, kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaları ve girişimci kadınlara verdiği destek ile beraber bünyesindeki çalışanlarına da kişisel ihtiyaçlarına yönelik fark yaratan yan haklar da sunuyor. Esnek ve uzaktan çalışma modelini uygulayan, doğum günü ve okulun ilk günü izni ile doğum izninden dönen çalışanlara yönelik profesyonel koçluk gibi pek çok örnek çalışmaya imza atan Avon, Nisan ayı itibariyle, kadın çalışanlar için yeni yan hakları hayata geçirdi.
Zor zamanlardan geçen kadınlara profesyonel koçluk
Yeni haklar çerçevesinde Avon, çalışanlarının infertilite tedavi masraflarına destek olurken, hamilelik kayıpları ya da menopoz, boşanma gibi özel dönemlerde, isteyenlere 4 seanslık profesyonel koçluk yardımında bulunuyor. Avon eşinden boşanmış kadın çalışanlara da bu zorlu dönemi daha kolay atlatmaları için maddi ve manevi olarak çeşitli destekler sunuyor.
Avon, yenidoğan için ek ödeme ve babaya 4 hafta izin veriyor
Avon’un sunduğu yan haklar arasında doğum yapan ya da eşi doğum yapmış olan her çalışan için doğum hediye çeki ve doğum yardımı, evlilik yardımı, 1. dereceden bir yakının vefat etmesi durumunda destek ödemesi yer alıyor. Ayrıca, Avon çalışanlarının hayatının bebek doğduktan sonraki yeni evresine ailecek kolaylıkla uyum sağlayabilmeleri, eşlerin birbirlerini daha fazla destekleyebilmeleri ve bebekleri ile daha fazla vakit geçirebilmeleri için 4 haftalık babalık izni uygulanıyor. Çocuğu ilkokul 1’inci sınıfa başlamış anne ve babalar okulun ilk günü izinli sayılıyor.
‘İş hayatına katılan kadınların önündeki engelleri kaldırıyoruz’
Dünya için çalışan en iyi güzellik şirketi olma vizyonumuzla, 2030 Yaşam Taahhüdümüz kapsamında yer alan kapsayıcılık ilkemizi şirketimizde de her yönüyle yansıtmaya gayret ediyoruz, diyerek sözlerine başlayan Avon Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ötesine geçerek, 2023 yılına kadar liderlik pozisyonlarında kadın oranını yüzde 50’ye çıkarmayı ve cinsiyet eşitliği ile tüm işgücü arasında eşit ücretlendirmeyi garanti edeceklerini ifade etti.
Dünyadaki tüm kadınların hayatlarına fayda sağlama amaçları doğrultusunda, kendi çalışanlarına da kişisel ihtiyaçlarına yönelik çeşitli yan haklar sunduklarını aktaran Gül, bu sayede çeşitli nedenlerden dolayı kadınların iş hayatına katılmalarının önündeki engelleri kaldırarak, değişen dünya ve yaşam koşullarına göre her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeyi amaçladıklarını da dile getirdi.
Orkun Gül son olarak, “Bunun için de dinliyor, empati kuruyor, günümüzün gelişen teknolojik imkanlarından faydalanıyor ve herkese daha iyi yaşam koşulları sunma konusunda daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz. Bu hedefte dijital araçları ve yapıcı insan ilişkilerini geliştirmeye olan inancımızı kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.