Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği, pandemi döneminde yasaklar, kapanan pazarlar ve pazar alışverişlerinin düşmesi sebebiyle ürünlerini pazarlama imkanı gittikçe daralan kadın üreticilerin, yıl boyu ürünlerini satabilmeleri amacıyla “Açık Pazar Hareketi” adında bir dayanışma hareketi başattı.
Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği tarafından kurulan Açık Pazar Hareketi, pandemi döneminde yasaklar ve pazar alışverişlerinin düşmesi dolayısıyla ürünlerini pazarlama imkanı gittikçe daralan kadın üreticileri “kadinureticiden.com” web sitesi üzerinden, komisyonsuz olarak tüketici ile buluşturuyor. Bu buluşmada yapılan alışverişlerden hiçbir şekilde komisyon ve kargo ücreti talep edilmiyor. Üye üreticilerden herhangi bir aidat ücreti alınmıyor.
Tüketicilerle küçük ölçekli kadın üreticileri aracısız olarak buluşturduklarına değinen Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Serdar Karaca, amaçlarını ve faaliyetlerine dair yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmenin herkesin hakkı olduğunu ve sağlıklı besinlerin daha ulaşılabilir olması gerektiğini savunduklarını dile getirdi. Gezegendeki yaşam kaynaklarına ağır bedel ödeten kâr odaklı gıda üretimi yerine dünyayı besleyen emekçi kadınları güçlendirmek istediklerine vurgu yapan Karaca, kadın üreticilerin üretici pazarları ve köy pazarlarında satışa sundukları ürünleri makbuz karşılığında değerinden satın aldıklarını, bu ürünleri gerekli şekilde ambalajlayarak ve üzerine hiçbir kar koymadan kadinureticiden.com sitesinde üreticinin ve pazarın isminin de olduğu etiketle satışa sunduklarını anlattı.
Projenin işleyişi
Satışı yapılan ürünlere dair bilgi veren, Anadolu Kültür Sanat Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Danışmanı ve Açık Pazar Hareketi’nin mimarlarından Kübra Sultan Yüzüncüyıl; ürün seçiminde çok ciddi bir ön araştırma süreci olduğunun altını özellikle çizdi.
Oluşturulan bir saha ekibiyle, ürünleri seçerken titizlikle çalıştıklarından, her bölgede üretimi yerinde gören birkaç gönüllünün varlığından söz etti ve işleyiş hakkında kısaca bilgi verdi: “İlk etapta saha temsilcilerimizin bire bir ulaştığı üretici kadınlarla yola başladık. Şimdi ise çoğunlukla sitemiz üzerinden “Bizimle satış yapın formu” ile üretici kadınlarla iletişime geçiyoruz. Açık Pazar Hareketi’ne katılmak isteyen üreticilerin ürünlerinden birer numune alıyor, ürünlerin içeriğiyle ilgili bilgileri tarafımıza ulaştırmalarını istiyoruz. Gelen numune ürünler demo şefimiz tarafından mutfakta test ediliyor. Onay aldığı takdirde ürünler sisteme dahil ediliyor.”
Kadın Üreticilere Çok Yönlü Destek
Hem gıda güvenliğini vurgulamak hem de kadın emeğini görünür kılmak yolunda anlamlı bir fark yaratan Açık Pazar Hareketi, kadınları hem ekonomik hem de sosyal alanda güçlendirmek hedefiyle faaliyetlerini genişletmeyi planlıyor. Proje kapsamında üretici kadınların dijital medya okuryazarlığı ve gıda okuryazarlığı gibi eğitimlere katılmaları sağlanırken hareketin hedefi daha da genişletiliyor ve ulaşılacak noktada 40.000 kadın üreticiye dokunmak ve onların her açıdan güçlendirmesine destek olmak planlanıyor. Uzun vadede ise kadın üreticiler için bir okul kurmak hedefleniyor. Küçük ölçekli üretim yapan kadınların en çok ihtiyaç duyduğu emeklilik planlama konusunda da destek programları oluşturulması düşünülüyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.